pondělí 7. září 2020

Miroslav Krobot: Nečíst

Miroslav Krobot byl dlouholetým uměleckým šéfem Dejvického divadla. Do širšího povědomí veřejnosti se dostal až ve zralém věku, a to hlavně jako herec - ať už v Zelenkově filmu Příběhy obyčejného šílenství, nebo jako Alois Nebel, Pepík Hnátek z filmového prequelu Okresního přeboru nebo jako řidič Karel z Účastníků zájezdu, kterému cestující nevraceli podšálky. Několik vlastních projektů také režíroval nebo se na jejich realizaci podílel i scénáristicky - filmy Díra u Hanušovic, Kvarteto, seriály Čtvrtá hvězda nebo Zkáza Dejvického divadla. 

Před časem dostal nabídku napsat vzpomínkovou knihu. Moc se mu do toho nechtělo, a tak nakonec vznikla zcela osobitá náhrada. Všehochuť, koláž. Vzpomínky na dětství a začátky u divadla, povídky, nerealizované scénáře a nikdy neodeslané dopisy, dětští hrdinové - to vše se objevuje v autobiografické knize Nečíst.




Sám Miroslav Krobot v jednom z několika rozhovorů, který v souvislosti s vydáním knihy vyšel, říká: „Původně přišla Markéta Bidlasová z Albatrosu, že by ráda nějakou rozhovorovou knížku nebo bilancování. Což jsem řekl, to teda opravdu ne, ale můžeme se potkat, jestli chcete. Tak jsme si povídali. Struktura knížky vznikla tak, že jsem si vzpomněl si na jeden rozhovor Jiřího Schmitzera, který řekl, že už teď jenom dělá poličky. Tak jsem si řekl, to by nebylo špatné, sestavit tu knížku z takových poliček. Každá jinak velká, každá trochu o něčem jiném.“ 

  

A jak zní originální anotace? Literární koláž českého herce a režiséra Miroslava Krobota. Útržky, úvahy, nonsensy, povídky. Myslí charismatického režiséra a herce putují fascinující postavy i vzpomínky: Český dobrodruh Eskymo Welzl si podává dveře s Jackem Kerouacem, Rolling Stones s maminčiným životopisem. Divokou krásu Jeseníků střídají parky Olomouce či divadlo v Chebu. Osobitý styl jednoho z nejvýraznějších mužů českého divadla a filmu vám odemkne dveře do světa fantazie, v němž je radost se ztratit.


Co tedy můžete čekat? Kniha je překvapivě docela zábavná a inspirativní, každopádně ale také hodně roztříštěná. Rozhodně to není dílko, ke kterému sednete a na jeden zátah přečtete. Anebo, pokud se o to pokusíte, budete mít v hlavě dost slušný zmatek. Tahle kniha si sama říká o čtení po kouskách, po kapitolkách. Kvantová sci-fi povídka s učitelem Kvapilíkem sice možná trochu ladí ze scénou z divadelní hry Brian, kde si člen skupiny Rolling Stones Brian Jones povídá s Medvídkem Pú a jeho kamarády (Brian Jones kdysi koupil dům po spisovateli A. A. Milnem, který zde tuhle slavnou knihu napsal), poetika první erotické zkušenosti ale nemá s fiktivním dopisem Meryl Streepové nebo vzpomínkami na první návštěvu Václava Havla ve Strakovce společného nic, snad kromě toho, že všechny tyto kapitoly jsou svým způsobem dojemné. Pokud na tuhle hru s textem přistoupíte a máte rádi absurdní humor, nostalgii a poetiku autora, tak si to docela užijete, stejně jako já. Tahle kniha je taková, jako Miroslav Krobot sám. 

Jediné, co jsem trochu nevychytala, bylo to, že jsem knížku četla v elektronické podobě. Když jsem pak naživo viděla ilustrace a grafickou úpravu od výtvarnice Julie Čermákové (ilustrovala například iPohádku od Kovyho), bylo mi trochu líto, že jsem knihu neměla v papírové verzi.




Hodnocení: 90%
Miroslav Krobot: Nečíst
  • Nakladatel: BizBooks
  • EAN: 9788026509318
  • ISBN: 978-80-265-0931-8
  • Ilustrace: Čermáková, Julie
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 264 stran, česky
  • Rozměry: 12,8 × 21,2 cm
  • Rok vydání: 2020 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat