neděle 3. ledna 2021

Halina Pawlowská: Zážitky z karantény

Tak trochu jsem doufala, že má první letošní kniha bude trochu intelektuálnější. Ale to bych v současném rozpoložení asi nepřečetla nic. Takže jsem sáhla pod stromeček a vytáhla knihu, kterou Ježíšek donesl mé matce, knihu na stále aktuální téma: Zážitky z karantény Haliny Pawlowské.


Halinu Pawlowskou asi netřeba představovat. Je to původně scénáristka (dodnes miluju dva její filmy z přelomu osmdesátých a devadesátých let: Vrať se do hrobu! a Díky za každé nové ráno), posléze publicistka (Story, Šťastný Jim, Glanc) a také autorka a moderátorka pořadů pro televizi - její prostorově výraznou postavu si pamatujeme například z talk show Banánové rybičky, cestopisu Zanzibar nebo společenského magazínu V žitě. Nejznámější je ale asi jako spisovatelka, vydala již přes třicet knih převážně humoristického zaměření. Neb jak sama o sobě říká: "je ženou s kily navíc, které ji už od puberty určují, aby byla veselou kopou". Její knihy k úspěchu přímo směřují: krátké kapitoly, sebeironie, humor, osobní témata, včetně těch intimních, velká písmena, nevelký rozsah, výrazné obálky - kniha pro ženy, optimálně podobné věkové kategorie jako je Pawlowská sama, kniha vhodná na pláž, do tramvaje nebo ke kafi. Navíc - Halina Pawlovská je plodná autorka, takže takových knih dokáže, když se zadaří, vydat i několik za rok:-)

O čem jsou Zážitky z karantény jsou je jasné na první pohled: věnují se letošnímu jarnímu lockdownu, kdy se celá republika v půlce března zčistajasna sevřela v obavách z nové neznámé nemoci a zůstala v tomto stavu víceméně až do půlky května. Halina na tři měsíce osaměla ve svém pražském domě se svou širokou rodinou - dvaadevadesátiletou tchyní, sedmdesátiletým přítelem, dcerou, zetěm a vnukem,  synem a se sestřenicí, na telefonu a na sociálních sítích pak s celou řadou svých kamarádek či obdivovatelů. Během těch tří měsíců si psala deník, ve kterém si zaznamenávala veselé příhody i trapasy, sentimentální vzpomínky i zážitky svých četných přítelkyň, kulinářské postřehy i nápady, jak to celé ve zdraví přežít.  Těšit se tak můžete jak na četné popisy přípravy i konzumace jídla, tak i na specifické humorné příběhy, zpravidla zakončené i typickou (více či méně) vtipnou veršovánkou.

I když žijeme v hnusné době, tak dneska ještě nejsme v hrobě!

Dokonalá matka miluje i spratka!

S rouškou je hustá i bába tlustá!

Vlastně mě dost baví, chránit si své zdraví!

Zákeřnému viru jeho zvrhlé choutky zmař! Nechoď nikam ven a doma dobře vař!

Virtuální kmotrové knihy
Virtuální kmotrové knihy


Co si budeme povídat, nějakou vyšší či ušlechtilejší literaturu v tom moc nehledejte a pokud tuhle autorku nemáte apriori rádi, tak se do knihy ani nepouštějte. Je to prostě stejná kniha, jako ty předešlé, jídlo, zážitky, ukrajinská rodina, ctitelé, kamarádky, domácí zvířata, navíc jsou tentokrát jen roušky, izolace a dezinfekce. Pokud Vám ale Halina nevadí, nebo Vám dokonce, stejně jako mně, zní při čtení  v hlavě zní onen typický Halinin hlas a tón, chybu s touto knihou neuděláte. Ono navíc humorných knih, u kterých se za autora při čtení rovnou nestydíte, není mezi současnou produkcí zase tolik.... 

Zážitky z karantény jsou pojaty poměrně optimisticky, docela by mě zajímalo, jestli humor autorce vydrží i při popisování druhé (třetí, čtvrté...) koronavirové vlny... Chcete-li si trochu odpočinout a na nic závažného nemyslet, pak je tahle kniha řešením (na jeden večer, ale i to se počítá). A pokud rádi (rády) vaříte, najdete na konci knihy jako přídavek i pár oblíbených receptů z karantény (možná na ně dojde i u nás).

PS: Zabloudíte-li pod vlivem knihy náhodou  i na osobní stránky Haliny Pawlowské, tak vězte, že krom knih tu v e-shopu najdete i originální XXL módu, která se vám po měsících strávených v karanténě s nadbytkem kalorií a nedostatkem pohybu bude určitě taky hodit:-)


Hodnocení: 80%

Halina Pawlowská: Zážitky z karantény
  • Nakladatel: Motto
  • EAN: 9788026718529
  • ISBN: 978-80-267-1852-9
  • Ilustrace: Bornová, Erika
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 200 stran, česky
  • Rozměry: 12 × 19 cm
  • Rok vydání: 2020 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat