čtvrtek 21. ledna 2021

Jaromír Slomek: Prahou bratří Čapků

Karel Čapek byl vždycky mým oblíbeným spisovatelem, dokonce jsem jednu dobu byla i členkou Společnosti bratří Čapků. Když jsem před vánoci zjistila, že nakladatelství Academia vydává knihu, která čtenáře provede místy  s oběma bratry v Praze spojenými, hned jsem si ji objednala pod stromeček.  

Průvodce Prahou bratří Čapků není tak úplně průvodce - míněno ve smyslu bedekru, který byste si mohli vzít a projít s ním trasy věnované dětství, novinářské práci, divadelním aktivitám apod. Vlastně v knize není ani žádná použitelná mapa, která by nějakou takovou procházku nabízela. Jednotlivá místa jsou popsána izolovaně, spojena jsou částečně chronologicky. Začíná se byty, kde na privátě bydleli chlapci jako studenti, kteří se dostali do Prahy z Podkrkonoší, autor nás seznámí se školami, které bratři navštěvovali i s bytem v Říční ulici, do kterého se nakonec nastěhovala celá rodina. Dostatečná pozornost je věnována jednotlivým redakcím, kde jak Josef, tak Karel, novinářsky působili nebo divadlům, které jsou spojena s Karlovými hrami a Josefovými scénickými a kostýmními výpravami, příp. kam Karel chodil za svou múzou, herečkou Olgou Scheinpflugovou. 

 


Zastavíme se u kostela sv. Ludmily, kde se ženil Josef, i u vinohradské radnice, kde si Karel vzal Olgu za ženu, projdeme si jejich oblíbené kavárny a byty přátel, kde se scházela pražská smetánka. Důležitou zastávkou je Pražský Hrad, kde vznikaly Hovory s TGM, i výtvarná síň, kde Josef vystavoval. Velkou kapitolu tvoří společná vila ("dvojvila") na Vinohradech, kterou si bratři nechali postavit a která se i s přilehlou zahradou stala jejich domovem a místem, kde se potkávali s podobně smýšlejícími přáteli. Poslední zastávky z celkem třiceti čtyř zastavení tvoří místa posledního odpočinku - vyšehradský hřbitov, kde je pohřben Karel a kde je i symbolický hrob Josefův, podívat se ale můžeme i na Olšanské hřbitovy, kde leží jejich rodiče. 

Každé místo je podrobně popsáno a osvětlen význam, který v životě až už Josefa, nebo Karla, příp. obou, mělo. Často je zde citace ze vzpomínek přátel, úryvky z korespondence či z Čapkových fejetonů a novinových článků, podařilo se objevit i jednu, dosud nevydanou, Karlovu báseň. Velmi důležitou, ba zásadní roli pak hrají fotografie, jejichž autorem je převážně Rober Sedmík, jakož i další doprovodné ilustrace. Můžeme si tak prohlédnout detaily ze současného interiéru vinohradské vily,  podívat se z okna, ze kterého se dívali i Čapkové, pobavit se fotokopií neumělého nákresu bytu, kde rodina bydlela.  Celá kniha tvoří jakýsi nenásilný a stručný životopis obou bratrů a je to veskrze příjemné čtení.  





Co v knize nečekejte, to je místopis literární - na ten autor, jak sám v úvodu knihy přiznává, rezignoval. Sice by mě zajímalo, kde se asi odehrávaly jednotlivé povídky z jedné i druhé kapsy a kde žili hrdinové z Karlových románů, výsledkem by ale asi nebyla kniha takhle příjemného (a nositelného) formátu. 





Jaromír Slomek je autorem i dalšího průvodce po Praze, který si budu muset minimálně prolistovat, a to knihy Prahou Jaroslava Seiferta. Průvodce Prahou bratří Čapků je ideálním dárkem pro každého čapkofila, příp. pro každého znalce a milovníka Prahy. 
Hodnocení 90%



Jaromír Slomek: Prahou bratří Čapků
  • Nakladatel: Academia
  • EAN: 9788020031037
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 255 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20 cm
  • Rok vydání: 2020 (1. vydání)




Žádné komentáře:

Okomentovat