čtvrtek 1. prosince 2022

Jana Jánská: Dokonalé propojení

Knihy ke mně přicházejí různě, to už jsem tu myslím nejednou psala. Tato se objevila vcelku originálně, dostala jsem na ní tip od svého kadeřníka Michala. Český psychothriller ze současnosti, který má nadmíru vysoké hodnocení na Databázi knih? Ok, to nezní špatně. Navíc nějaká krimi by mi v téhle době přišla rozhodně k chuti.


Anotace slibuje jednu mrtvolu a celou řádku podezřelých - posuďte sami:

Když se šestadvacetiletá Anna odhodlá políbit svou spící platonickou lásku, spolubydlící Markétu, zjistí přitom, že namísto hebkých rtů líbá ledové, mrtvé tělo. Kdo je vrahem? Jeden z rodičů či Markétin bratr? Movitý přítel či zatrpklá kolegyně ze sborovny? Lehkomyslný kamarád, spolubydlící – anebo za její smrt může někdo úplně jiný? Smrt mladé dívky z pohledu sedmi lidí odkrývá nejen otcovství jejího nenarozeného dítěte, ale i praktiky záhadné sekty. Jaká další tajemství ještě vyplují na povrch? Všechno totiž souvisí se vším, vše je dokonale propojené...

A je to opravdu tak - z účasti na smrti mladé ženy Markéty mohou být za jistých okolností podezřelí všichni. Bohatý milenec, který možná jede v něčem nelegálním? Spolubydlící, která si není jistá ničím, natož svou orientací? Bratr Lukáš, který ségru občas kryl? Jeho kamarád, který byl do dívky tajně zamilovaný? Nesnášenlivá a nepřející kolegyně učitelka? A co ti zmatení rodiče? Všechno se to proplétá, střídá se vyprávění jednotlivých hrdinů, každý z nich něco tají, ale proč by vraždili? Do toho se motají další postavy, z nichž u některých mi jejich role unikla úplně (třeba romský majitel fitka Tomáš). Vzpomněla jsem si při této příležitosti na někdejší hit Radky Třeštíkové Bábovky - podobně komplikované a podobně nadšení čtenáři. 

Kniha je každopádně psána velmi civilně, krátké kapitoly mají spád, indicie se objevují v náznacích, ale pravidelně, opravdu dobře to odsýpá a čte se to samo. I ta témata jsou vlastně dobrá (byť je jich až až) - homosexualita, předsudky, drogy a alkohol, náboženské a sexuální opojení... V poslední čtvrtině knihy, kdy už začíná být  pomalu jasno, to ale najednou začně nějak podivně skřípat. O dokonalém propojení nemůže být řeč, některé činy nedojdou vysvětlení, je to překombinované, aneb "příliš mnoho náhod"... Ostatní čtenáři (viz Databáze knih) jsou unešeni, já ale říkám: škoda... Knížka mě bavila, i to trochu "klišoidní rozuzlení" (my nesmíme ani naznačovat) bych jí odpustila, ale potřebuju trochu lepší rozpletení zápletky. Motivaci, vysvětelní dalšího úmrtí atd. Prostě udržet standard i na konci - pak bych asi psala nadšenou recenzi o nové vycházející hvězdě české krimi. Takhle trochu zklamání. No nic, kniha je literárním debutem a možná hned ta další bude lepší (a opravdu už se další psychothriller chystá:-).

I tak ale 70% za dobrý pokus. Více o autorce najdete na jejím webu




Jana Jánská: Dokonalé propojení
  • Nakladatel: MOBA 
  • EAN: 9788027904846
  • ISBN: 978-80-279-0484-6
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 312 stran, česky
  • Rozměry: 12 × 20 cm
  • Rok vydání: 2022 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat