čtvrtek 9. února 2023

Michael Greger: Jak nezemřít

V rámci neutichající  snahy zlepšit své zdraví jsem někdy na podzim dostala tip na knihu Jak nezemřít, s podtitulem: Objevte potraviny, jejichž vědecky prokázané účinky chrání před nemocemi a pomáhají je léčit.  Zarezervovala jsem si ji v knihovně a za pár týdnů přišla zpráva, že si můžu přijít vyzvednout. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že tahle bichle se mi do kabelky nevejde ani náhodou (591 stran). Druhé překvapení mě pak čekalo doma poté, co jsem se začetla, protože tohle je v zásadě jakási bible rostlinné stravy (což jsem úplně nečekala). Každopádně jsem ale s touhle knihou strávila letošní vánoce a vlastně mi to vůbec nevadilo.




Oficiální anotace:

Onemocnění, jako jsou nemoci srdce a cév, rakovina, cukrovka, vysoký krevní tlak, Parkinsonova či Alzheimerova choroba (a další), si každý rok i u nás vyžádají desítky tisíc lidských životů. Tak tomu být ale nemusí. Když se zařídíte podle rad dr. Michaela Gregera, zakladatele a provozovatele webových stránek NutritionFacts.org, naučíte se, které potraviny konzumovat a jaké změny v oblasti životního stylu uskutečnit, abyste dokázali nejenom předcházet patnácti hlavním příčinám úmrtí (první část knihy), ale také s těmito chorobami efektivně bojovat - a zkvalitníte a prodloužíte si tak život. Dr. Greger ve své knize shrnuje poutavou a často i vtipnou formou poslední výsledky vědeckého poznání (cituje výsledky asi 2 600 studií) na téma vztahu výživy a zdraví. Druhá část knihy je plná praktických rad ohledně potravin a návyků, které by se měly stát součástí naší každodenní rutiny. Jedná se o ten nejlepší (a nejfundovanější) lékařský předpis pro vaše lepší zdraví, jaký v současné době existuje.


Co anotace slibuje, to kniha také nabízí, navíc rady, kterých se vám dostává, v zásadě dávají smysl, a to i pokud jste v biologii maximálně poučený laik. Dr. Greger přiznává, že na počátku jeho lékařské kariéry byla jeho vlastní, resp. rodinná zkušenost. Jeho babička měla vážnou srdeční chorobu, v pětašedesáti letech byla v posledním stádiu, kdy už nezabíraly léky, babička trpěla bolestmi a byla upoutána na invalidní vozík. Rozhodla se zemřít doma, ovšem náhodou v televizi narazila na příspěvěk nějakého kalifornského lékaře, který léčil své pacienty zdravou stravou a zdravým životním stylem. Babička se za ním přes celou zemi vypravila - začala jíst cílenou rostlinnou stravu, postupně cvičit. Výsledkem bylo, že zemřela v devadesáti šesti letech, tj. získala dalších 31 let poměrně kvalitního života. Jejího vnuka tahle zkušenost ponoukla ke studiu medicíny, k jeho velkému zděšení ale zjistil, že lékařská věda na to, co jíme, nedává skoro žádný důraz - většina lékařských fakult věnuje výživě minimum času, nebo ji nevyučuje vůbec. A tak se to dr. Greger rozhodl změnit - cestovat po Americe, přednášet o zdravé stravě, začal vydávat DVD, založil neziskovou internetovou organizaci www.nutritionfacts.org, vydal knihu Jak nezemřít a pak i další. Všude propaguje rostlinnou stravu, luštěniny, pohyb a omezení živočišných produktů, alkoholu a kouření. 


Takže co nám kniha nabízí? První část knihy je rozdělena na kapitoly, které se týkají jednotlivých chorob, ve kterých se dozvíte jak nezemřít na:

  • srdeční choroby - přestat jíst živočišné produkty a mléčné výrobky, vyhnout se trans-tukům v průmyslově zpracovaných potravinách, nasyceným tukům v junk food, přestat kouřit. Jíst rostlinnou stravu, luštěniny, přidat paraořechy na snížení cholesterolu v krvi - stačí pár za měsíc.
  • choroby plic - nekouřit a pokud možno se vyhnout i pasivnímu kouření, vyhnout se uzeninám a konzervovaným jídlům (dusitany), jíst brokolici a jinou brukvovitou zeleninu (kapustu), kurkumu, zařadit více ovoce a zeleniny.;
  • choroby mozku - zvýšit příjem vlákniny, navýšit draslík (listová zelenina, luštěniny, sladké brambory), jíst citrusy, dostatečně dlouho a dobře spát, antioxidanty z rostlinné stravy, bylinek a koření (oregano, majoránka, skořice, šafrán) a samozřejmě: cvičení;
  • choroby zažívacího traktu - přijímat vlákninu z nezpracované rostlinné stravy, kurkuma, kari koření, fytáty ze semen rostlin, přiměřené množství železa v krvi, vyhnout se kouření, omezit masitou stravu;
  • infekční choroby - základem je zdravý imunitní systém (alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně, preferovat kapustu, brokolici, červenou řepu, lesní ovoce). Chlorella, potravinářské droždí, houby. Pozor na salmonelu (vejce, drůbez - v USA obzvlášť problém, jiné hygienické normy než v EU), yersinii (průjmové onemocnění z vepřového masa). Pohyb, rostlinná strava obecně;
  • diabetes - inzulín a problém s nasycenámi tuky, boj s obezitou. Luštěniny, rostlinná strava;
  • vysoký krevní tlak - nedostatek ovoce a příliš mnoho soli. Preferovat celozrnné potraviny, lněná semínka, ibiškový čaj, zeleninu bohatou na dusičnany (červená řepa, mangold, hlávkový salát, bazalka, koriandr, rebarbora, rukola), luštěniny. Obejít se bez alkoholu;
  • choroby jater - přestat pít alkohol, nekouřit, neužívat drogy. Vyhnout se rychlému občerstvení (viz film Super Size me - junk food vedlo k poškození jaterních buněk) a nealkoholickým perlivým nápojům. Nutnost se vyhnout virové hepatitidě (nekonzumovat syrové mlže a korýše, mýt si ruce, omývat zeleninu, vyhnout se vepřovému, nechat se očkovatproti hepatitidě typu B). Konzumovat ovesné vločky, brusinky, pít kávu;
  • rakovinu krve - antioxidanty (červené zelí, bobule acai, hřebíček), kurkuma, možná souvislost mezi rakovinou krve a zvířecími viry (kontakt se zvířaty na jatkách, v řeznictvích, farmách). a jako u všeho v této knize - rostlinná strava;
  • choroby ledvin - problém je strava plná masa a sladkostí, kyselé potaviny (maso, vajíčka, sýry), nadbytek fosforu (coca-cola, kuřecí maso - opět problém zejména v USA kvůli nižším standardům hygienických norem), nitrosaminy z kouření a z uzenin. Řešením je rostlinná strava;
  • rakovinu prsu - nekonzumovat alkohol, udržovat tělesnou váhu, zdravý spánek a produkce melatoninu, tělesné cvičení. Velké riziko u konzumace stravy připravované za vysokých teplot (grilování, smažení, uzení). Dostatek vlákniny (jablečné slupky), zelená zelenina, lněné semínko, sója, zelený čaj, houby (nižší riziko rakoviny prsu u Asiatek);
  • sebevražedné deprese - rostlinná strava rovná se lepší duševní zdraví. Zelená zelenina a rajčata, jablka, bobuloviny, hroznové víno, cibule, zelený čaj, hřebíček, oregano, skořice, muškátový oříšek, semínka (sezamová, slunečnicová a dýňová), šafrán (klidně na čichání). Pozitivní je káva. Vyhnout se umělým sladidům. Cvičení pomáhá;
  • rakovinu prostaty - vyhýbat se mléku, vejcím, pečenému masu (zejména drůbeži a červenému masu). Cvičení, vegetariánská strava, lněné semínko, sója;
  • Parkinsonovu chorobu - riziko jsou hlavně chemikálie ve stravě, zejména pesticidy, těžké kovy, dioxiny (v tuku zvířecích tkání, vč. ryb z rybích farem), kouření, mléčné výrobky. Zvýšit příjem bobulovin, kapií, zeleného čaje, rostlinná strava obecně + cvičení;
  • iatrogenní choroby (vtipný termín, aneb jak nezemřít na doktory) - dost děsivá kapitola - alergie, infekce v nemocnicích, špatná diagnóza, omyl v léčbě, nedostatečná hygiena, zbytečné ozařování, špatně provedené zákroky...

Část druhá se pak věnuje jednotlivým potravinám, resp. skupinám potravin a jejich pozitivnímu vlivu na lidské zdraví. Nechce se mi vypisovat, ve zkratce - rostlinná strava je základ, viz výše.

Jaké je doporučená denní dávka potravin podle doktora Gregera? Denní dávka a v závorce příklady jedné porce:
  • Luštěniny - 3 porce (porce je definována typicky jako půl šálku) - hummus, fazole, čočka, cizrna, tofu, tempeh, hrách
  • Bobuloviny - 1 porce - půl šálku čerstvé nebo mražené borůvky, brusinky, jahody, maliny, rybíz, hrozny, třešně, aronie, moruše
  • Jiné ovoce - 3 porce - ovoce střední velikosti, šálek nakrájeného čerstvého ovoce, čtvrt šálku sušeného ovoce
  • Brukvovitá zelenina - 1 porce - půl šálku brokolice, kapusty, zelí, kedlubny, ředkvičky
  • Listová zelenina - 2 porce - (porcí tady míněn šálek)
  • Jiná zelenina - 2 porce - (půl šálku syrové či vařené zeleniny)
  • Lněná semínka - 1 porce (lžice)
  • Ořechy a semínka - 1 porce (čtvrt šálku ořechů nebo dvě lžíce ořechového másla)
  • Bylinky a koření - 1 porce (čtvrt lžíce - kurkuma, skořice a cokoliv dalšío)
  • Celozrnné potraviny - 3 porce (půl šálku cereálií, ovesných vloček, rýže, pohanky, quinoi, těstovin, tortilla, krajíc chleba, půlka bagelu)
  • Nápoje - 5 porcí (1 porce je 0,36 litru)
  • Cvičení každý den (90 minut přiměřeně intenzivní aktivity typu chůze, nebo 45 minut dynamické aktivity typu běh či jiný aktivní sport)


Závěrečných 150 stran knih tvoří odkazy na nejrůznější studie a výzkumy, které potvrzují tvrzení uvedená v knize. Upřímně, nedokážu posoudit, jak moc jsou úplné, účelově vybrané, zmanipulové či zkreslené apod., já bych se bez téhle části knihy asi nakonec i obešla. Pokud budete chtít, tak na internetu rozhodně najdete statě, která tvrzení dr. Gregera vyvrací, stejně tak jako studie, které jeho "zelenou" cestu potvrzují. Co mi v knize přišlo taktéž nadbytečné, to je poměrně velké množství statistik, které ale jsou jednak věnované hlavně populaci USA a které z logiky věci také postupem času zastarávají. Překladatel se občas pokouší nabídnout pohled na situaci v ČR, ale je to jen velmi marginální. Jinak se to čte ale velmi dobře, je to srozumitelné a pokud se zaměříte na choroby, které vás zajímají (v mém případě jsem rozhodně choroby mozku předřadila rakovině prostaty:-), pak se k vám to opakování zdravých manter v jednotlivých kapitolách ani nedostane.

Nechci tvrdit, že bych se po přečtení knihy stala veganem a přestala pít alkohol, nicméně přiznávám, že určitý vliv na mě rozhodně měla. Od nového roku jím výrazně víc ovoce a zeleniny, zkouším jídla typu tofu či tempeh, kterým jsem se vždycky spíš vyhýbala, pokouším se víc hýbat (byť mi do toho házejí vidle choroby, se kterými ve stejném období stále bojuju). Čtu i další podobnou literaturu (viz Tahle kniha vám možná zachrání život, kterou představím příště), shlédla jsem pár filmů (Raději vidličky než nože - například). Tak doufám, že se to na mém zdravotním stavu do budoucna projeví:-)

Kniha je to každopádně zajímavá a přesvědčivá, sem tam opravdu vtipná. Vyšla k ní i kuchařka a pokračování Jak nedietovat, kdyby vás téma zaujalo hlouběji. 




Hodnocení: 95%

Greger, Michael a Stone, Gene: Jak nezemřít
  • Nakladatel: Noxi
  • EAN: 9788081113901
  • ISBN: 978-80-8111-390-1
  • Originál: How not to die - Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Diesease
  • Překlad: Nejedlá, Marcela
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 592 stran, česky
  • Rozměry: 14,3 × 22,5 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat