pátek 17. února 2023

Literárná toulky Evropou v únoru 2023: Emma Donoghue

  

Již sedm let běžící besedy v liberecké Krajské vědecké knihovně na téma literatura nějakého evropského státu, příp. vybraný autor. Vede Vladimíra Hamalová. Tentokrát se nás sešlo 13, to snad byl rekord:-)

Probrali jsme Emmu Donoghue - více o autorce a jejím nejznámnějším díle: románu Pokoj tadyV češtině ještě vyšlo Volání hvězd, což je kniha o epidemii španělské chřipky v jedné dublinské porodnici za první světové války - s ohledem na nedávnou koronavirovou pandemii prý dost aktuální. 

Další (a zatím poslední u nás vydaná kniha) je Zázrak - odehrávající se v polovině devatenáctého století, kde hlavní hrdinkou je dívka, která již několik měsíců nejí. Že by román o poruše příjmu potravy? Nebo spíš o náboženském fanatismu? Každopádně - na Netflixu najdete na motivy této knihy natočený film - pod názvem Irský zázrak

Příjemný podvečer, jako vždy. Příští spisovatel v březnu bude John Boyne, u něj se chytám na jednu knihu, a sice na Kromobyčejnou pouť Barnabyho Brocketa, kterou jsem četla před pěti lety a dost mě bavila. Možná, že dám šanci i jeho nejslavnějšímu Chlapci v pruhovaném pyžamu (i když tedy knihám o holocaustu se v poslední době spíš programově vyhýbám), příp. novince, která vypadá taktéž slibně: Komnata ozvěn (skvělé hodnocení na databázi knih). 








Žádné komentáře:

Okomentovat