pátek 27. února 2015

Andy Weir: Marťan


Houstone, máme problém aneb trosečníkem na Marsu … 
Vzpomeňte si na Apollo 13 a Trosečníka, přidejte technické detaily, okořeňte nerdovským humorem a dostanete Marťana – thriller odehrávající se na rudé planetě.
Na Marsu přistála výprava tvořená šestičlennou posádkou. Po několika dnech ale prudká písečná bouře misi ukončí, při spěšné evakuaci navíc tragicky zahyne jeden z jejích členů. Výprava se ve špatném psychickém stavu vrací na Zemi. Problém je v tom, že Mark Watney nezemřel. Zůstal trčet na nehostinném Marsu, se zásobami na 30 dní, bez komunikačního zařízení, kterým by na sebe upozornil. Příští výprava na Mars se chystá za 4 roky...


Že se tahle situace smrti dost blíží? Kdepak, Mark se rozhodne, že se tak snadno nevzdá a pustí se do práce. Jeho specializací je biologie, takže dokáže ledacos vypěstovat, a strojní inženýrství, což znamená, že ví, jak věci fungují a umí s nimi zacházet. Kdyby měl dostatek lepicí pásky a náhradních dílů, možná by si raketu na cestu domů i postavil. Místo toho ale vymyslí jiný plán – zajede si pro opuštěný Pathfinder, planetární sondu, která na Marsu přistála v roce 1997. Umožní mu to komunikovat se Zemí. Jenže problémy narůstají, přístroje se porouchávají a Marka se snaží zabít jak Mars, tak jeho vlastní šílené nápady…

Andy Weir


Kde se v takové knize může ukrývat humor? Nevěřili byste, ale skoro na každé stránce. Je to opravdu příjemné a zábavné čtení. Na jedné straně plno technických dat, která sedí, takže si pravověrní vyznavači sci-fi  a intergalaktičtí nerdové přijdou na své, na druhé vypointované deníkové zápisky líčící strasti a slasti života na nehostinné planetě.  Jak rozdělat oheň v modulu z nehořlavých materiálů? Vypěstovat brambory z výkalů? Co takhle ohřát vodu do vany plutoniem? Jediná Markova zábava na Marsu jsou televizní seriály ze 70.let a disco hudba – nic lepšího v počítačích kolegů nebylo. Dá se tohle přežít?


Andy Weir psal Marťana více než tři roky, při psaní se soustředil  na to, aby všechny technické detaily odpovídaly. V roce 2012 zpřístupnil knihu zdarma na svém blogu. Na základě požadavku některých svých čtenářů, kteří měli problém se stahováním do čtečky, nabídl knihu na nejnižší možný poplatek (99 centů) ke stažení na Amazonu. Za tři měsíce si ji koupilo 35 tisíc lidí, což už bylo pro vydavatele zajímavé. Nejprve v roce 2013 spatřila světlo světa audiokniha a v roce 2014 se Marťan dočkal regulérního vydání. Můžete se těšit i na film, natáčet ho bude Ridley Scott s Mattem Damonem v hlavní roli. Bude to trhák!



Hodnocení: 90%



Hodnocení: 90 %


Andy Weir  Marťan
·         Nakladatel: Knižní klub
·         ISBN: 978-80-242-4772-4, EAN: 9788024247724
·         Originál: The Martian
·         Překlad: Prokop, Michal
·         Popis: 1× kniha, vázaná, 344 stran, 15 × 23,4 cm, česky
·         Rok vydání: 2015 (1. vydání)

3 komentáře:

  1. Díky za pěknou recenzi. :) Už jsem o něm ledasco slyšela a uvažovala, tak si ho patrně zařadím na nějaký ten list knih k přečtení. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja knihu zrovna čítam a je fantastická. Všetky chvály na ňu sú oprávnené. Na film sa teším, aj keď z réžie Ridleyho Scotta mám obavy, jeho posledné filmy nejak moc dobré neboli.

    OdpovědětVymazat
  3. super recenze. knizku jsem taky cetla a fakt moc se mi libila :)

    OdpovědětVymazat