středa 18. května 2016

Zdeněk Lukeš: Praha Václava Havla

Před letošním Světem knihy jsem si dala předsevzetí, že nebudu nakupovat knížky. Téměř se mi ho podařilo splnit, nakonec jsem ale z knižního veletrhu s jednou knihou odcházela. Tím vytouženým úlovkem, který jsem si dokonce s podpisem autora odnášela, byla Praha Václava Havla.



Milovníkům architektury určitě netřeba představovat architekta a publicistu Zdeňka Lukeše, autora mnoha knih o Praze.  Jeho sloupky o architektuře  pravidelně vycházejí v sobotní příloze Lidových novin Orientace, velmi populární jsou jeho psí vycházky Prahou. Zdeněk Lukeš působil od roku 1990 i na Pražském Hradě a pomáhal svému příteli prezidentu Václavu s projektem revitalizace této významné památky.  Podle jeho vlastních slov to bylo nejkrásnější období jeho života, proto je asi logické, že to byl právě Zdeněk Lukeš, kdo se ujal napsání knihy, která by čtenáře provedla Prahou Václava Havla.

 

Kniha má podtitul Průvodce po stavbách spojených s životem dramatika, disidenta a prezidenta, což přesně vystihuje její obsah.  Kniha je rozdělena na kapitoly, které odrážejí životní etapy Václava Havla. Začíná se rodinným odkazem, tj. stavbami, které na mapu Prahy přidali Havlův dědeček a otec (Barrandovské terasy, filmové ateliéry, vila na Barrandově či palác Lucerna). Dětství a mládí představí budovy vzdělávacích ústavů, či náplavka pod Rašínovým nábřežím, kde si Václav a Ivan Havlovi často hráli. Šedesátá léta zastupují nově vznikající pražská divadla, či Žižkovská radnice, kde se Havel oženil se svou ženou Olgou. Velmi různorodou kapitolu představují stavby spojené s životní etapou disidenta – na jedné straně oblíbené hospody a byty přátel, kde se většina činnosti disentu  odehrávala (např. Pavla Kohouta nebo Vladimíra Merty), na druhé straně pak  vyšetřovny StB a pražské vazební věznice. nebo S Havlovou prezidentskou érou je spojena především obnova Pražského hradu, zpřístupnění řady do té doby nepřístupných prostor či vytvoření nových staveb – např. oranžerie v Královské zahradě od Evy Jiřičné či nový tunel valem Prašného mostu od architekta Pleskota. Poslední Havlova léta pak připomínají jeho projekty, které přežily do dnešní doby – Forum 2000 na Žofíně, kostel sv. Anny, neboli Pražskou křižovatku či místo posledního odpočinku na Vinohradském hřbitově.

Zdeněk Lukeš nás postupně zavede na více než sedm desítek míst v Praze. U každé stavby zjistíme důvod, proč byla do knihy zařazena, dozvíme se něco o historii budovy a pobaví nás i řada perliček (např. to, že v bývalém konviktu v Bartolomějské, kde byl v roce 1978 Havel vězněn, je dnes hotel, kde se za speciální příplatek můžete nechat ubytovat přímo v inkriminované cele).  Vše je psáno lehkým a vtipným stylem, ve kterém je Lukeš mistr. Knihu doplňují černobílé fotografie Pavla Hrocha, který je Lukešovým dvorním fotografem architektury (viz čtyři díly knihy Praha moderní)  a součástí knížky jsou - pokud se podařilo dohledat - i fotografie Václava Havla z dané doby a daného místa. Kniha je doplněna mapovými podklady, takž je možné ji vzít do kapsy jako příručního průvodce a všechna místa postupně navštívit. Na konci knihy najde čtenář jmenný rejstřík i slovník architektů.  

Knížka pro ty, kterým Václav Havel chybí…



Hodnocení: 100%

Zdeněk Lukeš: Praha Václava Havla

  • Nakladatel: Knihovna Václava Havla, o.p.s.
  • ISBN: 978-80-87490-68-6, EAN: 9788087490686
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 216 stran, 13 × 18 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat