čtvrtek 12. května 2016

Tanya Stewnerová: Alea dívka moře: Volání z hlubin

Co může ke čtení přilákat děti kolem deseti let? Co takhle napínavá a dobrodružná kniha, ve které dvanáctiletá hrdinka pluje s na plachetnici po moři s partou přátel? Seznamte se s Aleou, dívkou, která ukrývá velké a překvapivé tajemství, a která Vaše dítko zaručeně odláká od počítače.





Alea je dvanáctiletá holka, která nemá rodiče a bydlí se svou pěstounkou. Extravagantně se obléká, i v parném létě nosí rukavice a má hrůzu ze studené vody. Trpí totiž vzácnou alergii na chlad. Jednoho dne pěstounka dostane infarkt a je jen otázkou času, než to zjistí sociálka. Ve stejný den ale Alea potká v přístavu zvláštní partu dětí – devítiletého Sammyho, třináctiletou Tess a sotva plnoletého Bena. Tihle tři se sami a bez dospělých plaví na plachetnici po moři a na živobytí si vydělávají muzicírováním na ulici. Alea má sice kvůli své nemoci z moře hrůzu, ale téhle bandě z nějakého důvodu věří, a tak se i ona octne na palubě. Má nový cíl, najít svou biologickou matku, o které ji v nemocnici vyprávěla pěstounka. Na lodi Alea zjistí, že s její nemocí je to jinak, než si všichni od malička mysleli. Alea je někým úplně jiným a její nová identita ji fascinuje i děsí zároveň. Jak se k tomu postaví noví kamarádi? Budou jí věřit? A jakou roli v tom hraje Lennox, kterého náhodou potká a se kterým toho má tolik společného? Zdá se, že tahle plavba bude ještě hodně dobrodružná.

Při čtení téhle knížky jsem si vzpomněla na své dětské čtenářské zážitky s Trosečníky z Vlaštovky. Není to stejné, ale dýchá z toho podobná podmanivá atmosféra. Je tu všechno, co má takový správný román pro děti mít. Dítě, které si připadá jiné a osamělé, na druhou stranu parta kamarádů, do které by chtělo patřit, příchuť zakázaného dobrodružství, hra na dospělé spojená s odpovědností za bezpečnou plavbu, prostě tajné sny (skoro) každého dítěte. A co zvláštní schopnosti, které Alea má? I tohle, myslím, čtenářům v tomhle věku připadá úplně samozřejmé. Navíc tu najdeme i moderní témata, jako třeba znečištění moří. Knížka je členěná na krátké kapitoly, které se dají dobře číst před spaním, slovní zásoba je poměrně jednoduchá a tím pádem je jazyk srozumitelný i mladším čtenářům.


Alea dívka moře - Volání z hlubin je první díl série, kterou napsala a v loňském roce publikovala německá spisovatelka pro děti Tanya Stewnerová, nádherné ilustrace ke knize vytvořila Claudie Carls. Už se nemůžu dočkat pokračování série s názvem Barevné vody!




Hodnocení: 90%

Tanya Stewnerová: Alea dívka moře: Volání z hlubin
  • Nakladatel: Fragment
  • ISBN: 978-80-253-2763-0, EAN: 9788025327630
  • Originál: Alea Aquarius. Der Ruf des Wassers
  • Překlad: Simonová, Lucie
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 288 stran, 14,8 × 21,8 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat