pátek 16. srpna 2024

Hana Whitton: Aristokrat českého ducha – František Palacký

Otec národa, aneb jak to všechno začalo


Co se vám vybaví, když padne jméno František Palacký? Politik a obrozenec? Přísně se tvářící muž na tisícikoruně? Socha na stejnojmenném náměstí v Praze? Nebo písnička Jarka Nohavici, ve které se zpívá: "František Palacký píše svý dějiny"? Pokud byste se chtěli o tomto velikánovi české historie dozvědět víc, pak sáhněte po knize František Palacký – Aristokrat českého ducha od Hany Whitton.


Kniha přístupnou formou přibližuje zejména Palackého mládí a ranou dospělost. František Palacký se narodil před 226 lety, v roce 1798, v Hodslavicích na severní Moravě. Pocházel z chudých poměrů, měl celkem 11 sourozenců, jeho otec byl venkovským učitelem. František už v mládí projevoval velké nadání, a proto byl v devíti letech poslán do zámecké školy v nedalekém Kunvaldu, kterou zřídila  osvícená filantropka hraběnka Marie Walpurga. Zdejší institut byl známý svou tolerancí, studovaly tu nadané děti všech sociálních vrstev, chlapci i dívky, bez ohledu na náboženské vyznání. Výuka byla ale neobyčejně přísná, začínalo se v pět hodin ráno a končila v 19 hodin večer, šest dní v týdnu. František tu získal dobré základy, věnoval se i hudbě (hře na klavír, varhany a harfu). Rodičům se ale svobodomyslná atmosféra na zámku nezdála, a proto Františka poslali nejprve do latinské školy v Trenčíně, potom do evangelického lycea v Prešpurku. 


V Prešpurku (dnešní Bratislavě) se Palacký mimo jiné seznámil s Pavlem Josefem Šafaříkem, se kterým napsal své první významné dílo: Počátkové českého básnictví obzvláště prozódie. Prožil tu také první velkou lásku k uherské šlechtičně Nině Zerdahelyové. Po skončení studií se odmítl vrátit domů a pracovat jako evangelický kněz a učitel, místo toho se věnoval filozofii a estetice, později se jeho hlavním zájmem stalo studium českých dějin. Živil se jako vychovatel v uherských šlechtických rodinách, rok takto strávil i ve Vídni, kde navázal užitečné společenské kontakty s lidmi z vyšších vrstev i s dalšími obrozenci. V roce 1823 přesídlil Palacký do Prahy, ostatně již nějakou dobu byl v kontaktu s Josefem Jungmannem a Josefem Dobrovským. S jejich podporou tu získal místo archiváře u Šternberků a vydával také časopis Muzejník. V Praze si brzo získal věhlas ve vlasteneckých kruzích, do vyšších patek společnosti pak pronikl svým sňatkem s mladší dcerou velkostatkáře a advokáta Jana Měchury, Terezií Měchurovou. Přesunem do Prahy každopádně začala jeho zlatá životní éra. 

Tato románová biografie je docela zdařilou historickou knihou pro nenáročné čtenáře. Zajímavě popisuje poměry v habsburské monarchii, vysvětluje obrozenecké snahy českých vlastenců, představuje Františka Palackého jako nesmírně pracovitého, organizovaného a talentovaného člověka (ovládal 11 jazyků!). Autorka se snaží přiblížit jeho osobnost širšímu okruhu čtenářů a zaměřuje se i na méně známé aspekty jeho života, vč. prvních lásek nebo zážitků z cest. Jediné dvě výtky, které ke knize mám: snad až příliš kultivovaný jazyk, kterým doma u Palackých mluvili, a pak také předčasný konec knihy – doufala jsem, že bude zahrnovat i pozdější vrcholné období Františka Palackého jako politika a historika. I tak jsem ale knížku docela ocenila - osvětlila mi některé mezery, které jsem měla. Jinak k dalšímu studiu doporučuji příslušný díl mého oblíbeného podcastu Michala Stehlíka a Martina Gromana Přepište dějiny! s názvem Přepište Palackého! A zaujal mě i projekt Moravskoslezského kraje MSK, historie a já, který upozorňuje na zajímavé rodáky a místa a předměty s nimi spojené (část věnovaná Palackému zde, včetně pracovních listů pro děti - zde a zde). 

zdroj idnes.cz

Hana Parkánová-Whitton (nar. 1950) je česká spisovatelka, překladatelka a nakladatelka. Je autorkou úspěšných humoristických a detektivních příběhů, věnovala se historickým románům, vč. série životopisů o českých královnách. Žije ve Velké Británii, kde má svou literární agenturu.

Díky knihkupectví Neoluxor za poskytnutí recenzního textu. 

Hodnocení: 85 %

Hana Whitton: Aristokrat českého ducha – František Palacký
  • Nakladatel: Ikar
  • EAN: 9788024953700
  • ISBN: 978-80-249-5370-0
  • Doporučená prodejní cena: 299 Kč
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 256 stran, česky

Žádné komentáře:

Okomentovat