sobota 17. srpna 2024

Husa na Kampě - sběratel Vladimír Železný


HUSA NA KAMPĚ / sběratel Vladimír Železný. Vůči majiteli bych výhrady měla, ale za vidění tahle výstava rozhodně stojí... Pijáci absintu! Medek! Optimistický Čapek!
Do 8.9.2024.


Sbírka Galerie Zlatá husa, za kterou stojí někdejší ředitel TV Nova Vladimír Železný, je jednou z nejvýznamnějších soukromých kolekcí u nás. Jejím těžištěm jsou díla klasické moderny a umění šedesátých let. Výstava Husa na Kampě přináší Železného osobní výběr sedmi desítek děl, která ilustrují radikální proměnu českého umění od začátku století do šedesátých let 20. století. K vidění jsou jak obrazy nejslavnějších mistrů, jakými byli Emil Filla, Jan Zrzavý či František Kupka, tak i díla méně známých osobností moderního umění, jako jsou Max Kopf, Jaroslav Hněvkovský nebo Bedřich Piskač.

Podtitul výstavy zní Proměna českého moderního umění během života jedné generace 1901–1966. Klíčem k expozici je jedna z nejnovějších akvizic galerie, loni získaný obraz Splynutí duší od Maxe Švabinského. Budeme-li hledat dílo, kterým začíná české moderní umění, je Splynutí duší jedním z nejvhodnějších kandidátů na tento titul. V roce 1901, kdy Švabinský obraz dokončil, mu bylo dvacet sedm let. Zemřel v únoru 1962, tedy v době, kdy již Mikuláš Medek maloval svá informelní plátna. A právě výjimečnou kolekcí Medkových obrazů z padesátých a šedesátých let expozice vrcholí.

Vladimír Železný (*1945) stál v roce 1994 u rozjezdu TV Nova, která se pod jeho vedením stala nejsledovanější televizí v České republice. Sběratelství umění se systematicky věnuje od devadesátých let a jeho sběratelské aktivity na přelomu milénia byly pro český trh s uměním formativní. Byl mimo jiné prvním novodobým sběratelem, který se svým zájmem o umění netajil a který díla ze své sbírky prezentoval veřejně. Výstava Husa na Kampě se koná u příležitosti 25. výročí založení Galerie Zlatá husa.

(Zdroj Muzeum Kampa)

























Žádné komentáře:

Okomentovat