neděle 18. srpna 2024

Petra Klabouchová: U severní zdi

Na začátku tohoto týdne jsem přečetla Ignus faatis, a protože se mi Petra Klabouchová jeví jako nadaná a perspektivní autorka, hned jsem se pustila do její předchozí knihy, U severní zdi. Je to bestseler, na Databázi knih 1200 hodnocení a 95 %. Já jsem si o knížce dopředu nic moc nezjišťovala, takže jsem nakonec docela koukala. Petra Klabouchová je fakt drsná...



O čem je U severní zdi? Kniha přináší několik smutných vězeňských příběhu z padesátých let, které jsou o mnoho let později spojeny osobou samozvaného mstitele, muže s dírou v srdci. Jako dítě byl odebraný své matce, která skončila ve vězení na Pankráci, a umístěn v dětském domově, kde byl šikanován. O pár let později ho matka, poté, co se dostane z vězení, vyhledá a unese. Spolu se pokusí přejít hranice na Západ, celá akce je ale jen léčkou státní bezpečnosti, matka přijde o život a syn je postřelen. Chyba v systému, měli ho také zlikvidovat. Celý svůj nenápadný dospělý život zasvětí tomu, že pátrá po osudech jemu podobných dětí, jejich matek - politických vězenkyň a hlavně - po osudech těch, kteří se na nich podepsali. Bachařů a bachařek, estébáků, vězeňských porodních asistentek, falešných převaděčů, přisluhovačů režimu, kteří svou aktivitou nebo naopak nečinností způsobili smrt mnoha dětí narozených matkám ve vězení a tragédii jejich rodin, přitom si teď po letech žijí spokojené životy. Jedině on se může pokusit o spravedlnost, o pomstu nevinných dětských obětí komunistického režimu. Souběžně s příběhem Muže s dírou v srdci běží příběh Ošetrovatelky umírajících, která se v domově důchodců stará o nemohoucí seniory. Jedna nová klientka s počínající demencí přináší do domova zvláštní neklid - je v její minulosti něco tak temného, že to dokáže vykolejit již tak otrlý personál? Je tu nějaká souvislost s mužem s dírou v srdci a s dětmi politických vězenkyň? Kdo zaplatí účty za temná padesátá léta?

Tak tohle bylo silné. Nevím, kdy se mi naposledy stalo, že jsem při čtení měla slzy v očích, sevřené hrdlo a pocit naprostého zmaru. Příběhy jako přes kopírák - mladé ženy, které se něčím provinily proti režimu - stýkaly se se "závadnými" lidmi, měly nežádoucí původ, věřily v Boha, pokoušely se utéct za hranice, toužily po svobodě, nebo jen obyčejném klidném životě, ale měly tu smůlu, že někomu vadily - ženy, které skončily v padesátých letech ve věznici na Pankráci. Zažily tu mučení, které si ničím nezadalo s koncentračními lágry za války, ponižování, všemožný útlak, nesnesitelné životní podmínky, hlad, nemoci. A do toho pekla přivedly na svět děti... Některé skončily v rodinách komunistických pohlavárů, v rodinách zaměstnanců Vězeňské služby, StB nebo SNB, další za hranicemi, ty méně šťastné nechali zemřít hladem, chladem, na infekce, nemoci, na které by sice někdy stačila antibiotika, ale to by někdo musel chtít zasáhnout. Desítky takových dětí (přesné číslo ale nikdy nikdo nezjistí) jsou pohřbené u severní zdi Ďáblického hřbitova, v donedávna neoznačených hrobech... Právě tohle místo dalo název knize, právě tady našla autorka ke knize inspiraci. Kde se v lidech bere zlo? Proč se o tom tak málo mluví? Byl za tohle vůbec někdy někdo potrestán? Proč se obětem nedostalo aspoň nějakého (byť třeba jen morálního) zadostiučinění?

V jednom rozhovoru Petra Klabouchová říká: "Nenapsala jsem politickou knihu, ale román o tom, jak daleko je možné zajít, když vás pohltí manipulace a slepá nenávist plynoucí z ideologie. Když si někdo přivlastní právo rozhodovat, co je dobré a co ne, kdo je lepší nebo horší člověk, kdo má přijít o svobodu nebo o život. V mé knize je katům z Pankráce přes osmdesát let a s tím, co provedli, musí žít především oni sami. Věřím, že tomu tak bylo v mnoha případech i ve skutečnosti." 

Autorka při psaní knihy čerpala z přímých svědectví, z oficiálních záznamů a výpovědí, z osobních spisů, z publikovaných vzpomínek žen, které přežily (např. kniha Dagmar Šimkové Byly jsme tam taky, film Nesmíš plakat Dagmar Průchové). Podklady byly samozřejmě přizpůsobeny pro potřeby románu, nejedná se o dokument, ale i tak je děsivé, že se něco takového opravdu stalo... Z těchto příběhů se budu vzpamatovávat asi dlouho... Vlastně ani nevím, jestli tuhle knihu budu chtít mít po přečtení vůbec doma... V komentářích a recenzích se často objevuje, že by se tento příběh měl stát povinnou školní četbou. To si úplně nemyslím, tohle určitě není čtení pro každého. 

Ukázka:

Často se prostor mezi dospělými mrtvolami doplňuje tělíčky dětí, nenarozenými plody nebo pouhými částmi těl. Občas také přijede nákladní vůz, obvykle kvečeru, až za tmy, a těla se z něj do šachty vyklápějí přímo. Vjediném hrobě tak často skončí i více než dvě stě mrtvých. A těch šachet je v polohové knize sedmdesát jedna.

Zem je zde nasáklá krví hrdinů i zrádců, vrahů i jejich obětí, smrt je tu pojí v jediné, jako samotné dějiny téhle země. Někde na dně těch šachet vedle sebe leží umučení protinacističtí odbojáři, nad nimi po válce popravení nacisté a všude kolem odpůrci komunistického režimu. Jakýsi perverzní vícevrstvý dort smrti, kde se vrazi a jejich oběti znovu setkávají, skoro se můžou dotýkat, dělí je jen tenké stěny beden a kořeny kopřiv prorůstající jejich těly.



Je ale dobře, že tahle kniha vznikla, snad to přispěje k tomu, že se na 50. léta nezapomene. Pro oběti je to ale asi pozdní satisfakce. Jsem vážně zvědavá, jakým směrem zamíří Petra Klabouchové ve své další tvorbě. Každopádně ji doporučuji vaší pozornosti, určitě to bude stát za to.

Petra Klabouchová (nar. 1980) pochází z Prachatic. Vystudovala mediální vztahy a žurnalistiku na Masarykově univerzitě v Brně, pracovala v redakcích regionálního tisku a televize. Momentálně žije v Itálii. Živí ji hudební průmysl, jako manažerka zastupuje rockové skupiny (viz její kniha Na plný koule). Mezi její nejúspěšnější patří detektivní příběh ze Šumavy Prameny Vltavy (2021), za který obdržela Cenu Johanna Steinbrenera, bestsellerem je i její nový horor ze Šumavy Ignis fatuus

Hodnocení: 100 %

Petra Klabouchová: U severní zdi

  • Nakladatel: Host
  • EAN: 9788027515400
  • ISBN: 978-80-275-1540-0
  • Doporučená prodejní cena: 449 Kč
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 343 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,5 cm 
  • Rok vydání: 2023 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat