středa 16. října 2024

Výstava: Belvedere na Hluboké - Let It GROW Again!

Na začátku října jsem na Hluboké navštívila parádní výstavu na téma Stromy - Let It GROW Again! Prostory Alšovy Jihočeské galerie jsou impozantní a výběr děl byl také výborný. Výstava byla připravena ve spolupráci s prestižní rakouskou galerií Belvedere. Expozice je otevřena do 10. listopadu.


Hraje strom v kulturní historii lidstva významnou roli? Zcela jistě ano. Strom je nám v mnoha ohledech podobný, dokážeme se k němu snadno vztahovat a souznít s ním. Často na něj přenášíme lidské vlastnosti, pocity i pohnutky či k němu připodobňujeme sami sebe. Děje se tak i v obrazech, kresbách, grafikách, fotografiích, sochách či v architektuře, v nichž je prokazatelné, do jaké míry se člověk ztotožňuje s tvary přírody a do jaké míry se sám stává její tváří. Celá historie vztahu člověka ke stromu je ukotvena v umění. Strom je tedy třeba chápat jako impulz k symbolickému výkladu přírody, ale také jako nepřetržitou inspiraci nových forem.

Strom, jako málokterý jiný přírodní element, byl a stále zůstává mimořádným motivem v dějinách umění. Podněcuje naši fantazii a zároveň je i nenahraditelným zdrojem obživy a materiálu. Od nejstarších jeskynních maleb zobrazujících již neexistující faunu a flóru až po současné umělecké zpracování environmentálních témat nás provázejí otázky po původu toho, co nazýváme přírodou a bytím, ale také obavy o udržitelnost života, jak jej známe. Je tedy zarážející, jak neúměrně malá pozornost je tak zásadnímu syžetu dějin umění věnována na výstavách i ve výzkumu.

Zasadit strom do centra naší pozornosti se s velkým úspěchem podařilo projektu GROW vídeňské galerie Belvedere. Alšova jihočeská galerie jej rozvinula a nechala růst v unikátní výstavě Let It GROW Again!, která prohlubuje naše pochopení vztahu mezi uměním a ekologií a přináší nové perspektivy pro zachování přírodních a kulturních hodnot v naší společnosti. Přidejte se k nám a sdílejte naši vášeň pro umění a přírodu, protože společně můžeme dosáhnout mnohem více.



Výstavu připravila Alšova jihočeská galerie ve spolupráci s Österreichische Galerie Belvedere.

Seznam umělců | Karíma Al-Mukhtarová, Eduard Ameseder, Joannis Avramidis, Jan Bauch, Paul Baum, Nicolas Bertin, Robert Bielik, František Bílek, Radka Bodzewicz, Klemens Brosch, Rosemarie Castoro, Emil Cimiotti, František Anton Coufal, Josef Čapek, Věnceslav Černý, Constantin Damianos, Gunter Damisch, Honoré Daumier, Oscar Dominguez, František Dostál, Johann Feilacher, Lubomír Fendrych, Emil Filla, Joseph von Führich, Janus Genelli, Giovanni Giuliani, Franz Graf, Nilbar Güres, Edmund Gwerk, Hannes Haslecker, Carry Hauser, Anton Heusler, Helmut Hladisch, Jaroslav Hladký, Jakub Janovský, Pavel Jasanský, Anton Jasusch, Johanna Kandl, Karl Katholický, Franz Kernbeis, Anselm Kiefer, Krištof Kintera, Eva Kmentová, Milan Knížák, Peter Kogler, Johann Victor Krämer, Aleš Krejča, Otakar Kubín, Max Kurzweil, Taras Kuščynskyj, Rupert Kytka, Andries Cornelis Lens, Liza Lou, Alessandro Magnasco, Cecylia Malik, Edda Mally, Jakub Matuška aka Masker, Ralo Mayer, Gabriel von Max, Emilie Mediz-Pelikan, László Mednyánszky, Juraj Meliš, Zuzana Mináčová, Mistr Kryšpínovy legendy, Mistr z Frankfurtu, Alois Mosbacher, František Muzika, Otakar Nejedlý, Libor Novotný, Emil Orlik, Maxmilián Pirner, Jozef Poláček, Rona Pondick, Vladimír Popovič, Jan Preisler, Florian Raditsch, Carl Rahl, Vilém Reichmann, Rudolf Ribarz, Anton Romako, August Roth, Dorota Sadovská, Elisabeth von Samsonow, Sophia Schama, Martin Schnur, Gabriele Schöne, Moritz von Schwind, Reneé Sintenis, Antonín Slavíček, Lilly Steiner, Curt Stenvert, Ernst Stöhr, Leopold Strobl, Zdeněk Sýkora, Josef Šíma, Ester Šimerová-Martinčeková, Václav Špála, Jakub Špaňhel, Štýrský malíř, Helen Tóth, Josef Váchal, Jiří Valoch, Olga Wisinger-Florian, Adolf Wissel, Georg Philipp Wörlen, Max Zaeper, Marie Zlatníková, Jan Zrzavý.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat