úterý 27. února 2018

Rachel Khongová: Nazdar, vitamíne

Nazdar, hořčíku, ginkgo, rybí tuku!

Číst tento román je jako ochutnat zcela novou příchuť. Naprosto Vás rozhodí, ale současně pohladí.“ – Oprah.  Kniha o vzpomínkách i o ztrátě paměti? Doporučovaná Oprah Magazínem?  Do toho jdu! 




Hlavní hrdinou této zvláštní knihy je třicetiletá Ruth, která se rozhodla dočasně změnit svůj život. Po nečekaném rozchodu s přítelem přerušila svou pracovní kariéru (poté, co nedodělala školu a pracovala na ultrazvuku v nemocnici) a na žádost matky se vrátila domů. Její otec, vysokoškolský pedagog, totiž začal mít problémy s pamětí, zřejmě Alzeheimerova choroba. A tak se Ruth vrací do rodného domu a stráví tam rok. Pečuje o otce, zapisuje si své pocity, poznamenává si, co podniká, zároveň ale vzpomíná i na minulost, na vztah s bývalým přítelem, s nejlepší kamarádkou, na přátele ze střední. Přepisuje si i vzpomínky na své vlastní dětství, které kdysi zaznamenal otec. Je to takový nesourodý pelmel zajímavých faktů, historek, občas intelektuálních hříček a trochu nudných zážitků z každodenního života – jídlo, pití, nákupy apod. Vtipný je projekt ilegálního semináře – snaha otcových bývalých žáků a kolegů umožnit mu být na chvíli užitečný a dělat věci, které měl rád, a to navzdory negativnímu přístupu vedení fakulty. Jinak vitamíny a stopové prvky v názvu knihy se vážou ke snaze Ruthininy matky naučit otce alespoň teď, na stará kolena, zdravě se stravovat. 

   


Nazdar, vitamíne je prezentován jako tragikomická kniha. Asi bych měla přehodnotit svou definici humoru, protože tohle opravdu komické nebylo ani trochu. Kniha má specifický tvar a těžko uchopitelnou formu, je to takový trochu deník, který má naznačit, jak pomíjivý je čas, jak různé mohou být vzpomínky různých lidí na stejné události, na to, jak je drsné, když vám někdo nebo něco (v tomto případě choroba) vzpomínky vezme. Nečekejte, že se dozvíte něco víc o Alzheimerově chorobě, nečekejte žádný doják. Já jsem se té knihy trochu bála, přece jen bych se v ní nerada našla. Po přečtení knihy jsem alespoň v tomhle ohledu zatím klidná – rajčata a jablka si ještě nepletu a tužka je pro mě pořád ještě tužkou. Jinak jsem ale od knihy čekala trochu víc, než jen proplutí vodami každodenního života popsaného formou jako když pejsek s kočičkou vařili dort. 

Nevím, je to taková kniha, kterou proplynete, ani nevíte jak, ale o pár dnů později už z ní nezbyde nic, než pocit…. 



Hodnocení: 65 % 


Rachel Khongová: Nazdar, vitamíne 
  • Nakladatel: Plus
  • EAN: 9788025907887 ISBN: 978-80-2590-788-7
  • Originál: Goodbye, Vitamin
  • Překlad: Jeníková, Jitka 
  • Popis:1× kniha, vázaná, 200 stran, česky
  • Rozměry: 12,8 × 19 cm 
  • Rok vydání:2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat