pondělí 26. února 2018

Walter J. Ciszek: S Bohem v Rusku (audiokniha)

O téhle audioknize jsem před začátkem poslechu nevěděla téměř nic, jen to, že se jedná o příběh z ruského gulagu. Tahle část světa i tento úsek dějin mě dost zajímá, dokonce to byl i důvod, proč jsem se do Ruska několikrát vypravila, a tak jsem neváhala. A byl to zajímavý poslech…


Walter Ciszek byl americký jezuita polského původu, který se narodil v roce 1904 polským emigrantům. Prožil docela divoké mládí, pak se ale rozhodl, že se stane knězem. V roce 1928 vstoupil do jezuitského řádu a poté vyslyšel výzvu papeže Piuse XI., který hledal kněze, kteří by tajně působili v bolševickém Sovětském svazu. V roce 1937 byl Ciszek v Římě vysvěcen v byzantském ritu, poté odešel do Polska, aby se odsud vypravil ještě s jedním knězem do Ruska. Přihlásili se na práci na Urale a inkognito odjeli. Po vypuknutí války byl však Ciszek zatčen, vyslýchán a obviněn ze špionáže pro Vatikán. Dostal 15 let vězení, část z té doby strávil v moskevské věznici Lubljanka, poté byl převezen do sibiřského gulagu, do Dudínky a do Norilska. Tady nakládal uhlí na parníky, stavěl fabriky a provozy, ubikace i města, zúčastnil se řady vězeňských vzpour, mnohokrát visel jeho život na vlásku. Zdejší poměry byly nepředstavitelné. Zima, hlad, násilí, nedostatek oblečení a vybavení, nemoci, zranění. V Rusku se na osud jednotlivce nehledí. Přesto se i tady Ciszek snažil nejen přežít, ale i vést duchovní život a sloužit svým ovečkám. 


V norilském táboře 5 jsem poprvé od svého pobytu v na Sibiři sloužil tajnou mši. Mým „andělem“ se stal otec Kacper, který sem dorazil přede mnou a již denně sloužil mše pro velkou skupinu Poláků, Litevců, Lotyšů a jiných katolíků. První večer po mém příjezdu mne vyhledal a požádal o po­moc. Velmi mne to potěšilo a brzy jsem převzal jednu z jeho „farností“. 


Jejím organizátorem byl Polák jménem Viktor, muž střední postavy, úplně holohlavý, s očima černýma jako uhel a bledou tváří. Kdysi byl učitelem, nyní táborovým účetním a jeho kan­celář se nacházela v budově hlavního stanu. Mši jsem sloužil přímo zde. Každý večer přímo před nosem hlavního dozor­ce!
Měl jsem malý kalich a patenu, které pro mne jeden z vězňů vyrobil z niklu, víno bylo opět z rozinek a chléb pekli někteří lotyšští katolíci, kteří pracovali v táboro­vé kuchyni.


Po 15 letech nucených prací, v roce 1955, kdy byl doma již dávno považován za zemřelého, byl Cizsek propuštěn z tábora, ale nesměl opustit Sibiř. Nejprve žil nějakou dobu v Norilsku, pak ho KGB přemístila do Krasnojarsku, nakonec skončil v Abakanu, kde pracoval několik let jako automechanik. Teprve v roce 1963 se mohl vrátit do Spojených států poté, co byl vyměněn za dva sovětské agenty. O své životní zkušenosti napsal dvě knihy - S Bohem v Rusku: 23 kněžských let v sovětských vězeních a sibiřských pracovních táborech (vyšla v roce 1964, česky pak v nakladatelství Paulinky v roce 2014)  a On mne vede, které vyšlo v roce 1973 (česky 1995 a 2015). Walter Cizsek zemřel v roce 1980 v New Yorku, katolická církev zahájila jeho svatořečení (od roku 2014 mu přináleží označení Služebník Boží - označení pro zemřelou osobu, u které byl započat kanonizační proces, který dosud nebyl ukončen ani udělením nejnižšího stupně). 



Kniha podává velmi podrobný popis poměrů v sovětských věznicích a sibiřských táborech nucených prací během druhé světové války a v letech po ní. Není to klasická krásná literatura – i když ani třeba s Jedním dnem Ivana Děnisoviče si tato kniha nezadá – ale spíš velmi detailní deník a dokument doby. Praktiky sovětské KGB, poměry ve věznicích, byrokracie, život v lágru. Je neuvěřitelné, co vše si Walter Ciszek dokázal zapamatovat, je šílené, co musel prožít. Pomohla mu v tom víra v Boha, se kterou všechna protivenství a útrapy snášel. Svědectví o životě jednoho (neo)byčejného života, svědectví o poměrech v zemi, která nám byla tolik let dávána za vzor.... 

Audioknihu načetl mně neznámý brněnský herec a dabér Ilja Kreslík, jeho hlas se k tomuto drsnému tématu naprosto hodí. V poslechu neruší žádné hudební předěly, čekejte jen syrový popis reality. Patnáct a půl hodiny poslechu, který se Vám bude zdát nekonečný, poslechu, od kterého se nebudete chtít odtrhnout. Doporučuju.



Hodnocení: 95% 



Walter J. Ciszek: S Bohem v Rusku

  • Interpret: Ilja Kreslík 
  • Délka: 15:24 (61x mp3, délka 15 hod. 36 min., velikost 1694,2 MB)
  • Rok vydání: 2017
  • Vydavatel: Paulínky 
  • Zvuk: Roman Lang

Walter J. Ciszek: S Bohem v Rusku
  • Nakladatel: Paulínky
  • Publikace číslo: 101750
  • Popis: Váz., 486 str., 140 x 205 mm,
  • Hmotnost: 0,600 kg
  • Vydání: 1.
  • Rok vydání: 2014
  • ISBN: 978-80-7450-124-1






Žádné komentáře:

Okomentovat