úterý 13. února 2018

Shari Lapena: Někdo cizí v domě


Temná minulost a ztráta paměti

Četli jste hit loňského roku, román Manželé odvedle? Psychologický thriller o ztraceném miminku? Pokud ano, pak se můžete těšit novou knihu od stejné autorky, Kanaďanky Shari Lapeny, kterou právě teď pod názvem Někdo cizí v domě (v originále A Stranger in the House) vydává Knižní klub. Stejný žánr, podobné napětí.




Hlavní hrdinka Karen žije se svým manželem Tomem v krásném domě na předměstí New Yorku. Jsou spolu dva roky a mají spokojené manželství, oba pracují, prostě středostavovská idylka. Jednoho dne však zazvoní telefon, Karen všechno nechá, sedne do auta a zběsile odjíždí. O několik hodin později nabourá její auto do sloupu, Karen se probudí v nemocnici s otřesem mozku a vůbec nic si nepamatuje. Nebo si nechce vzpomenout? Po návratu domů není nic jako dřív. Karen má stále pocit, že v jejich domě byl někdo cizí, někdo se dotýkal jejích věcí a přehraboval v soukromí. Manžel ji nejprve podporuje, ale postupně začíná zjišťovat, že o své ženě vlastně nic moc neví. Její minulost je úplně neznámá. Situace se zkomplikuje nálezem mrtvého muže nedaleko místa Kareniny nehody. Jsou tu indicie, které policii vedou směrem k mladé ženě. Nějaké temné tajemství z předchozího života? Jakou roli hraje sousedka odvedle Brigit, Karenina kamarádka a zároveň bývalá Tomova milenka? Kdo zabil toho muže? A kdo to vlastně byl?

Tuhle knihu jsem si pořídila pod vlivem nadšených ohlasů na Manžele odvedle. Těšila jsem se na napínavé čtení, kterého se mi dostalo, byť jsem přece jen čekala trochu víc. Ano, je to kniha plná zvratů, postupně se rozplétá minulost hlavních postav, osvětlují se jejich vztahy a konflikty. Čekejte krátké a rychlé kapitoly a dynamický styl, kniha není moc dlouhá, takže ji nakonec přelouskáte za pár hodin. Na druhou stranu mi prostředí amerického předměstí a partnerský vztah dvou účetních nepřišly zas tolik atraktivní. Poměrně snadno se dal odhadnout děj, a i když jsme se v závěru knihy dočkali tak trochu překvapení, nebylo to nic světoborného. Klasický román pro ženy, a tím nemyslím nic pejorativního. Pokud se chcete odreagovat, baví vás rodinná dramata, ve kterých se postupně odhaluje minulost a psychologický profil postav (jako podobné mě napadají třeba knihy od Liane Moriarty), nemáte moc rádi krev a násilí, pak si knihu Někdo cizí v domě určitě užijete. 

 

Děkuji knihkupectví Neoluxor za recenzní výtisk.

Hodnocení: 70%




Shari Lapena: Někdo cizí v domě


  • Nakladatel: Knižní klub
  • EAN: 9788024259970
  • ISBN: 978-80-242-5997-0
  • Originál: A Stranger in the House
  • Překlad: Kunová, Jana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 272 stran, česky
  • Rozměry: 15 × 23,5 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)










Žádné komentáře:

Okomentovat