pátek 26. ledna 2018

Divadlo Na zábradlí: AnderSen

Oficiální anotace:

Fantazie na motivy Andersenových pohádek a dětských nočních můr. Pohádkový svět, ve kterém si víla vezme život, opuštěné děvčátko umrzne na chodníku, cínový voják s jednou nohou se rozpustí, a další jímavé příběhy s neobvyklými konci a naplněné smutkem ožijí v naší inscenaci na téma dětství. Co nás probouzelo ze spaní? Kdo se bál jít do sklepa? Kdo měl strach z čerta a kdo ze tmy? Ožívaly o půlnoci hračky? A čeho se bál Petříček Čtvrtníček...?

Fakt divný to bylo. Postavičky z Andersenových pohádek promíchané s traumatickými zážitky z dětství herců. Promítání autentických diapozitivů. Děj to moc nemělo (režie Mikulášek - takže ve stylu jako Hamleti či Europeana). Pár diváků nevydrželo a odešlo. Výborné kostýmy, scéna. (výprava: Marek Cpin!)

Pozitiva: krásně zrekonstruované Zábradlí, pobavil program líčící Andersena jako dysgrafika:

... v Dánsku to zprvu nebyl žádný med. Vedle údajně formálních chyb se znovu a znovu stával cílem kritiky Andersenův chybný pravopis pramenící z jeho nedostatečného vzdělání a snad i dysgrafie: "A teď se vysmívali kvůli těm chybám a zdržovali se u nich, zatímco to, co bylo dobré, se zase snadno přešlo; znám lidi, co mé povídky pročítali jen proto, aby v nich hledali chyby," vzpomíná spisovatel rezignovaně. A na ukázku ještě úryvek z dobové kritiky: "Kdyby si byl Andersen ty pravopisné a gramatické chyby, jimiž se jeho publikace jen hemží, dovolil ve škole pro zaostalá děcka, tak by ho přehnuli přes koleno a nasadili by mu bláznovskou čapku." 

... a hlavně jsem přišla o prezidentskou debatu. Takže vlastně dobrý.





AnderSen
Premiéra: 2.6.2017. Dramaturgie: Dora Viceníková, Petr Štědroň. Výprava: Marek Cpin. Hudba: Miloslav König. Režie: Jan Mikulášek.

Hrají:
Dita Kaplanová, Magdaléna Sidonová, Jana Plodková, Anežka Kubátová, Petr Čtvrtníček, Miloslav König, Ivan Lupták, Jiří Černý

Žádné komentáře:

Okomentovat