středa 3. ledna 2018

Sam Harris: Spiritualita bez náboženství

Sam Harris (ročník 1967) je americký spisovatel literatury faktu, neurovědec a také známý skeptik, který se velmi kriticky staví k náboženství. Je autorem knih Konec víry a Morální krajina, v češtině mu vyšly knihy „Svobodná vůle“ a „Islám a budoucnost tolerance“. Od mládí se díky experimentům s drogami (LSD, extáze) zajímá o spiritualitu, nějakou dobu strávil i v Asii, kde se věnoval meditaci pod vedením hinduistických a buddhistických učitelů. Tento celoživotní zájem se promítl i do jeho nejnovější knihy, kterou v roce 2017 vydalo nakladatelství Dybbuk pod názvem Spiritualita bez náboženství aneb Probuzení. 



Ve Spiritualitě bez náboženství se Harris pokouší přistupovat k spiritualitě racionálním způsobem. Chce se vyvarovat časté chyby, kdy vědci nahlížejí na spirituální prožitky skepticky a přísně vědecky a na druhou stranu příslušníci new age si zase změněné stavy vědomi idealizují a vytvářejí falešnou spojitost mezi subjektivním prozíváním a fyzikálními teoriemi. Harris se snaží jít střední cestou – zachovat duchovnost, spiritualitu, ale odmítnout náboženství se všemi jeho nánosy, rituály a nepravostmi. Jak sám říká: „chce vyrýpnout z kupky hnoje esoterického náboženství diamant“. 

V knize se tedy postupně zabývá definicí spirituality, kterou vnímá jako určitý kvalitativní prožitek, způsob vnímání, které lze záměrným vedením pozornosti transformovat. V první kapitole se snaží popsat naši každodenní honbu za štěstím, rozdílné pohledy Východu a Západu, vliv náboženství, zaobírá se všímavostí a osvícením. Druhá kapitola se věnuje vědomí – rozdělené mysli, struktuře a funkci mysli, zpracováním informací v mozku. Dost prostoru pak věnuje otázce „já“ a přesvědčuje čtenáře, že konvenční pocit „já“ je iluzí. Nabízí k tomu myšlenkový experiment, nový způsob jak věnovat pozornost prožívání. Konečně pak přichází na řadu kapitola věnovaná meditaci, a to jako racionálnímu cvičení v podání neurovědy a psychologie. Na závěr si autor nechal velmi zajímavou stať řešící používání drog a dalších farmakologických prostředků jako zkratky k prožívání změněných stavů vědomí. 

Sam Harris, 2016

Spiritualita bez náboženství se pod mým vánočním stromečkem ocitla poměrně nečekaně. Téma meditace mě sice v poslední době celkem zajímá, nijak intenzivně ho ale zase neřeším. Ovšem pokud se na přebalu knihy dočtu, že kniha „otřese většinou vašich nejzákladnějších domněnek o každodenním prožívání a může se stát, že vám prostě změní život“, nemůžu ji nechat bez povšimnutí a tak se tahle kniha stala první přečtenou v novém roce. 

Musím uznat, že některé kapitoly mě vážně zaujaly. Možná nejvíc ta věnovaná chemickým prostředkům, které mohou ke spiritualitě v autorově pojetí významně přispět. V tomhle ohledu má Sam Harris bohaté zkušenosti, se kterými se vůbec netají – bylo docela zajímavé číst jak o pozitivních, tak o výrazně negativních zážitcích spojených s užíváním drog. Zajímavá byla i část věnovaná praktickým otázkám meditace – tady jsem ale asi doufala v podrobnější návody. Vtipné byly výpady proti církvím, je evidentní, že tohle je autorovo celoživotní téma – nevím, jestli tedy pobaví i věřící čtenáře, ale já si to vcelku užila. Některé kapitoly mi ale úplně nesedly, část věnovaná guruům byla řekněme poněkud odfláknutá, spiritualitu si Harris definuje dost úzce a ani té úloze mozku nebylo věnováno tolik pozornosti, jak bych od neurovědce čekala.  K některým kapitolám se navíc asi budu muset vrátit v lepším rozpoložení. Suma sumárum, život mi tahle kniha asi nezměnila, ale jsem vcelku ráda, že jsem se do ní pustila. Možná mi otevřela cestu k podobnému čtení.  Zvlášť, když teď vím, že způsob našeho myšlení přímo ovlivňuje naše prožívání světa:-)


Hodnocení: 70%


Sam Harris: Spiritualita bez náboženství


  • Nakladatel: Dybbuk
  • EAN: 9788074381737
  • ISBN: 978-80-7438-173-7
  • Originál: Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion
  • Překlad: Ctiborová, Kateřina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 208 stran, česky
  • Rozměry: 15,5 × 21,8 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat