sobota 6. ledna 2018

Vladimír Sorokin: Manaraga

Tak ten Sorokin mě zase dostal… Kam se hrabe Orwell?:-) Kniha, ze které se každému správnému milovníkovi knih udělá okamžitě mdlo? Jste nechutně bohatý a chcete zažít něco dekadentního? Zaplaťte si book´n´grill a dopřejte si své oblíbené jídlo připravené na klasikovi. Dámy a pánové: Manaraga. 



Děj se odehrává někdy v blízké budoucnosti, je po válce s islámem a přerozdělený svět si zase po nějaké době užívá trochu klidu. A s tím přicházejí i roupy – kromě rozvoje technologií (co byste řekli na umělou blechu v mozku, která by Vám dávala informace a pomáhala myslet?) je tu i jedna hodně zvrhlá aktivita. Bohatí lidé propadli zvláštní vášni, která se jmenuje book´n´grill. Že si pod tím neumíte nic představit? Tak to jste asi málo dekadentní. Jedná se totiž o vaření/grilování na knihách. Knihy už se dávno přestaly vydávat, pokud se vůbec čte, tak elektronicky a holograficky. Většina knih skončila na skládkách a v palírnách a asi jen malé procento knih zůstalo v knihovnách a depozitářích jako vzácné památky. No a právě o ty je největší zájem. Vaří se totiž na prvních vydáních klasiků. Existují kuchaři, kteří se specializují na určitou literaturu, a na ní "čtou" – rozuměj vaří. Je to obludně drahé, nelegální, černý trh se při získávání vzácných tisků neštítí ani vražd, hodně peněz spolknou bezpečnostní opatření a úplatky pro úředníky hygieny.


  


I samotné grilování je pochopitelně velká věda, musí to být pro klienta efektní, svazek musí dobře hořet, aby se jídlo náležitě propeklo a ugrilovalo, problémy může způsobit kvalita papíru, hřbet knihy, vazba, vlhkost či nedostatečná rychlost otáčení hořících stránek. Na každé jídlo se hodí jiné dílo (Švejk třeba na nedopečené vepřové). Hlavní hrdina Géza se specializuje na ruské klasiky. Sice žádnou z knih, které má na repertoáru, ve skutečnosti nepřečetl ani do poloviny, v grilování je ale jednička a profík. Najímají si ho nejrůznější klienti – ortodoxní židovská rodina, která musí kvůli obavám o život přežívat na lodi v mezinárodních vodách (drůběží krky na Babelovi), transylvánští gangsteři na svatbu (ústřice s parmazánem na Mrtvých duších), japonský kvadruplegik, za kterého jedí jiní (steak z mořského ďasa na Platonovovi), bohatý Berlíňan s vybranou společností (šašlik z jesetera na Idiotovi), zoomorf (kříženec člověka a lišky) – ten si zase pochutnal na steaku z vlastního prsního svalu… Další podivná rodina jak z Tolstého si nechá připravit mrkvové karbanátky na rukopise povídky Tolstoj. Co zákazník, to nová podivná sonda do budoucnosti lidstva. Jenže pak se to trochu zvrtne, profesní organizace kuchařů zajistí velkou dodávku Nabokovovy Ady – jsou to molekulárně vyrobené knihy, technicky vzato nikoliv padělky, ale tisíce nových originálů. S novou situací je třeba se popasovat a los padne na Gézu. Jaké tajemství skrývá hora Manaraga?




Sorokin je výjimečný autor. Uvědomila jsem si to už u Dne opričnika, Manaraga mě ale totálně dostala. Útlá kniha, která výborně nastiňuje, kam lidstvo směřuje. Zbožštění kuchařů a kuchtíků ostatně vidíme už dnes, o tom, kam směřuje knižní produkce se můžeme jen dohadovat a ani ty technologické vychytávky za Sorokinovými nápady tolik nezaostávají… Každá kapitola (každé „čtení“) je samostatnou povídkou s výpady do historie, s ukázkami z fiktivních textů, s originálním kontextem. Pobavil mě výběr Ady jako klasické knihy pro novou éru vaření – loni jsem s tímhle Nabokovovým textem strávila léto. Taktéž mě potěšilo, že na rozdíl od Opričnika v Manaraze chybějí brutální sexuální scény, namísto nich je tu literární humor, který dokážu ocenit. Manaraga je tragédie i groteska, dystopie i fantasmagorie. A i když se mi samozřejmě jako každému správnému knihomolovi udělalo už u první kapitoly mdlo, i kdy mi přišlo, že závěrečná pointa trochu pokulhává, fakt mě to bavilo. 



Hodnocení: 95%



Vladimír Sorokin: Manaraga

  • Nakladatel: Pistorius & Olšanská
  • EAN: 9788075790057 
  • ISBN: 978-80-7579-005-7
  • Originál: Mahapara
  • Překlad: Dvořák, Libor
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 168 stran, česky
  • Rozměry: 15 × 20,8 cm
  • Rok vydání:2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat