úterý 7. července 2015

Blaine Harden: Útěk z Tábora 14

Měla jsem takový pocit, že Korejská lidově demokratická republika je takový více či méně neškodný skanzen, který už nebude mít dlouhého trvání.  Viděla jsem nějaký dokument o skupině Čechů, kteří tu strávili dovolenou, o návštěvě třídenní KLDR mi vyprávěl lektor angličtiny. Uctívání Kimů, pionýři a vojáci, komunistická propaganda, prázdné pětiproudé dálnice, materiální nedostatek a vypínání elektřiny.  Po přečtení knihy Útěk z tábora 14 jsem se trochu vrátila do reality…
 

Útěk z tábora 14 je kniha z žánru literatury faktu. Vypráví o korejském mladíkovi jménem Sin, který se v roce 1982 narodil v jednom z mnoha pracovních lágrů Severní Koreje. Oba jeho rodiče byli vězni, Sin se stal dětským otrokem, byl odsouzen k doživotní těžké práci a podvýživě. Celé jeho mládí byla jedna velká tragédie, Sin žil jako zvíře, hladový, bezcitný, špehující své blízké. Neustále trpěl hlady, jedl krysy, hmyz, kradl jídlo slabším. Byl svědkem popravy své matky a svého bratra, kteří byli odsouzeni k smrti za přípravu útěku, i on v této souvislosti prožil nelidské mučení. Devadesátá léta 20. století a v Koreji se mučí vězni ohněm jako v temném středověku.  Korejské koncentrační lágry ostatně fungují více než 50 let a za tu dobu dovedly ponižování a likvidaci lidí k dokonalosti.  Smrtí se trestá krádež, neposlušnost, spolčování i sex mezi osobami opačného pohlaví. Sin byl svědkem krutosti a zvrácenosti strážných, kdy například učitel umlátil šestiletou spolužačku ukazovátkem. V pracovních táborech žije více než 200 tisíc lidí, kteří před sebou nemají téměř žádnou perspektivu. 
 
Sinovi se ale nakonec podařilo něco nečekaného –  na začátku roku 2005, ve svých 23 letech, z tábora číslo 14 utekl.  Přítel, který utíkal s ním, zaplatil životem přechod elektrického plotu, Sim vyvázl jen s těžkými poraněními elektrickým proudem. Pak využil toho, že se země na začátku nového tisíciletí  zmítala v těžkostech po prožitém hladomoru, vládl velký chaos a nedostatek, zároveň ale došlo k uvolnění poměrů a dočasné relativní propustnosti hranic s Čínou. Pomocí úplatků pohraničníkům přešel do Číny, nějaký čas se tu skrýval a pracoval jako levná pracovní síla na zemědělských farmách.  Po několika letech dostal příležitost vycestovat do Jižní Koreje. Jako bojovník za lidská práva nakonec skončil v USA, kde také z větší části vznikla kniha Útěk z tábora 14. Sin se dostal ze středověkých podmínek pracovního tábora do vyspělého kapitalistického světa. Do materiálně a výkonově orientované Jižní Koreje,  do světa internetu a smartphonů. Bylo to pro něj velmi obtížné a se svou situací se vlastně nikdy nedokázal vyrovnat. Zároveň však podal svědectví o tom, co se v současné době v Severní Koreji děje. I díky němu se náhled západního světa na korejskou diktaturu začíná měnit.
Tahle kniha byla docela nářez, nic pro slabé povahy.  Drastické detaily, krutá realita. Knihu sepsal americký novinář Blaine Harden, který vychází ze Sinova vyprávění o životě v táboře, přidává vlastní postřehy o Sinově životě na svobodě, knihu doplňuje i historickými souvislostmi a osudy dalších Korejců, kteří ze Severní Koreje uprchli. Velmi zajímavá byla i část, která se týká života v Jižní Koreji, docela mě překvapily skutečnosti, týkající se vzdělávání  (vzdělání patří mezi absolutní priority, 6% HDP putuje do školství, na děti a jejich úspěch ve škole je vyvíjen nesmírný tlak) či programů pro integraci Severokorejců do společnosti.   Drobné výhrady mám k překladu (spíše než praotce šlo asi o praděda), ale není to nic zásadního.

Zajímavá kniha, která Vám otevře oči a nasměruje Vás ke Google maps… (anebo alespoň k Rodinnému atlasu světa:-)

Hodnocení: 90%

 

Blaine Harden:  Útěk z Tábora 14

·         Nakladatel: Ikar
·         ISBN: 978-80-249-2181-5, EAN: 9788024921815
·         Originál: Escape from Camp 14
·         Překlad: Weiserová, Kamila
·         Popis: 1× kniha, vázaná, 216 stran, 14,5 × 22,7 cm, česky
·         Rok vydání: 2013 (1. vydání)

4 komentáře:

  1. Z tématiky Severní Koree mohu doporučit spíš Není co závidět :) Okolo Útěku z tábora 14 se stále vedou nějaké dohady o tom, jak moc je příběh pravdivý a přijde mi, že ho Blaine Harden dost ovlivňoval vlastními politickými názory.

    OdpovědětVymazat
  2. Není co závidět je také super - souhlasím s doporučením Ivcci. A Útěk bych si také někdy ráda přečetla - jen teď zrovna na podobné hrůzy nějak nemám náladu, takže to odkládám na neurčito ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Další silná kniha o životě v Severní Koreji jsou Pchjongjangská akvária. Autorem je Kang Čchol-hwan.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky všem za tipy, jen ted mám spíš náladu na něco lehčího... Ale píšu si:-)

    OdpovědětVymazat