úterý 10. května 2016

Haruki Murakami: Hon na ovci

Hon na ovci v hlavě

Japonského spisovatele Haruki Murakamiho není třeba českým čtenářům představovat. Hon na ovci je patnáctou knihou, která mu v českém překladu vychází. Tak tedy vzhůru do nehostinných hor na ostrově Hokkaidó za tajemnou ovcí s hvězdou na zádech…


Hlavní hrdina knihy, chlápek kolem třiceti, žije trochu nudný, osamělý a vlastně nijaký život. S kamarádem vlastní překladatelskou a reklamní agenturu, vydělává celkem dost peněz, ale už ho to moc nebaví. Nedávno od něj odešla po letech manželka a jeho nová přítelkyně je zvláštní – má dokonalé uši, které si nechává fotit do časopisů a živí se dílem jako korektorka a dílem jako prostitutka. Jednoho dne přijde dopis od přítele z dětství Myšáka a k němu je připojená fotografie s horskou krajinou a stádem ovcí. Tahle fotka sehraje klíčovou úlohu, poté, co ji v reklamce umístí do propagačního letáku, začnou se dít věci. Jedna z ovcí na obrázku, ta s hvězdou na zádech, je totiž naprosto unikátní, dokáže se lidem vloupat do hlavy a naprosto je ovládnout...

Na Murakamiho knížkách mě baví ten zvláštní a příjemný pocit okouzlení, který při čtení mám. Trhlí samotářští hrdinové, kteří poslouchají americký jazz a evropskou vážnou hudbu a kteří ji znají mnohem lépe, než já. Pokrmy s exotickými názvy a absurdní situace, které se v knihách odehrávají. Prolínání skutečnosti a snové reality. Nostalgie po starých nebo jiných časech. Magično, které je tu všudypřítomné, i když zpočátku kniha vypadá na naprosto racionální vyprávění. Tohle všechno je ve všech Murakamiho knížkách, včetně téhle „ovinologické“. Tady je navíc tajemná ovce, která prostřednictvím vyvolených ovládá svět… A k tomu nádavkem exkurze do historie osidlování a kolonizace ostrova Hokkaidó, která vypadala podobně jako na americkém Divokém Západě. Děj knihy se odehrává v sedmdesátých letech minulého století, současnému čtenáři budou některé věci připadat hodně „retro“ (inzeráty v novinách, shánění informací atd.), atraktivitě knihy to ale nijak neubírá. Čtyřista stran příběhu Vám uběhne jako nic.

Hon na ovci vyšel v roce 1982, byla to Murakamiho třetí kniha, získala cenu pro talentované autory a Murakami se díky ní stal vycházející literární hvězdou. Slovenští čtenáři se Honu na ovci dočkali v roce 2004, na český překlad Tomáše Jurkoviče si kniha musela počkat dlouhých 34 let. Fanoušky tohoto u nás populárního japonského spisovatele Hon na ovci určitě nezklame, pro ty, kteří s ním neměli dosud co do činění, by možná stálo za to začít s něčím stravitelnějším – třeba Norským dřevem, nebo Kafkou na pobřeží.




Hodnocení: 85%

Haruki Murakami: Hon na ovci

  • Nakladatel: Odeon
  • ISBN: 978-80-207-1693-4, EAN: 9788020716934
  • Originál: Hicudži wo meguru bóken
  • Překlad: Jurkovič, Tomáš
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 400 stran, 13 × 20,7 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

4 komentáře:

  1. Murakamiho miluju a tuhle knihu jsem si koupila v den vydání, ale ještě jsem se k ní nedostala. Tvoje recenze mě ale hodně nalákala, asi se do ní pustím co nejdřív :-)
    (Bohémská) bohemistka

    OdpovědětVymazat
  2. Murakami sice není můj nejoblíbenější japonský autor, ale na Hon na ovci se taky chystám, hlavně kvůli tomu, že má zajímavý námět a částečně i kvůli Hokkaidu, protože jeho historii se už nějakou dobu věnuji a jsem zvědavá, co o tom Murakami napíše. :) Super recenze! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Murakamiho chci už hodně dlouho vyzkoušet, ale asi začnu jinou knihou, možná Norské dřevo pro začátek a seznámení. Nicméně pěkná recenze. Hezký večer :)

    mujknizniraj.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Už se na ni těším, dávám si do seznamu :)

    OdpovědětVymazat