středa 9. dubna 2014

Jiří Kratochvíl: Alfa Centauri

Na podzim minulého roku vydal prozaik a publicista Jiří Kratochvíl v brněnském nakladatelství Druhé město novou knihu – romaneto s názvem Alfa Centauri.


Mám pár spisovatelů, které "čtu"... tj. když jim něco vyjde, tak si to dříve nebo později pořídím, vypůjčím, či jinak obstarám a přečtu. Patří mezi ně třeba Miloš Urban, Petra Hůlová, Jáchym Topol, Haruki Murakami, Terry Pratchett, anebo Jiří Kratochvíl. Díky Jiřímu Kratochvílovi jsem začala objevovat Brno, dodnes s úsměvem vzpomínám, jak jsem s románem Avion v ruce hledala tajemnou tramvajovou zastávku, kde obluda žrala čekající cestující, nebo se na jedné konferenci nechala ubytovat ve stejnojmenné hotelu (a že to byl v devadesátých letech zážitek svého druhu). A právě Jiřímu Kratochvílová vyšlo loni romaneto Alfa Centauri.
Romaneto je próza na pomezí románu a novely. Stejně jako pro novelu je pro něj charakteristická tendence k pointovanosti, menší počet postav a subjektivní vypravěč. Na druhou stranu stejně jako román obsahuje romaneto obsáhlé faktografické, úvahové a vysvětlující pasáže. Podstatné jsou protiklady dokumentárnosti a fikce; konkrétnost místa a času a zároveň fantastický děj. Romaneto se vyznačuje napínavým dějem s fantastickými či detektivními prvky. Jeho součástí je zdánlivě nepochopitelná záhada, která je v závěru racionálně vysvětlena.
V české literatuře tento literární útvar zavedl Jakub Arbes, autorem názvu je však Jan Neruda. Prvním romanetem byl Arbesův Newtonův mozek, uveřejněný poprvé v časopise Lumír roku 1877. Mezi válkami psal v tomto stylu Ladislav Klíma (romaneto Utrpení knížete Sternenhocha). V zahraničí už podobný styl existoval delší dobu pod názvem „povídky s tajemstvím“.
(Wikipedie)
(foto MF Dnes)
O čem je Alfa Centauri? Hlavních hrdinů je několik. Jedním z vypravěčů je Jonáš, kluk, který se u příležitosti svých 13. narozenin dozvídá, že jeho rodiče, bohatý restituent a bývalý emigrant Tomáš a jeho česko-francouzská žena Eva nejsou jeho pravými rodiči. Tomáš Jonáše našel jako opuštěné miminko v tramvaji, resp. v šalině, jsme přece v Brně. Ve stejné době, kdy Jonáš vstřebává nové zprávy, objevuje se na scéně Charlie, tulák a bezdomovec, kterého Tomáš zachrání od zmrznutí na lavičce a nabídne mu dočasný azyl v domě. Charlie je muž mnoha řemesel a talentů, dá do pořádku dům, realizuje pár podstatných vylepšení domácnosti a ujme se i vzdělávání Jonáše, kterého učí jazykům, historii i šermu. Jediná věc je na Charliem divná, a to, že ze svého předchozího života si nic nepamatuje (anebo to předstírá?). Tomáš se pouští do pátrání na vlastní pěst a závěry jsou překvapivé...
Dál už prozrazovat nebudu, snad jen naznačím, že máme co do činění s paralelní historií... Kniha se čte výborně, alespoň první dvě třetiny jsem zhltla na jeden zátah, bez ohledu na předsevzetí, že budu chodit brzo spát... typicky Kratochvíl, košaté vyprávění plné zajímavých informací. Střídání vypravěčů, er forma, ich forma, stránky číslované římskými číslicemi, kapitoly označené římskou abecedou.
Pak se to ale aspoň z mého pohledu nějak zadrhlo, na scéně se například objevil samotný autor, skok jinam a najednou konec. Jako by tam pár kapitol chybělo... Žánru sice učiněno zadost, ale už mě to tolik nebavilo... no, nevadí, tak snad zase příště:-)
Hodnocení 3/5
Jiří Kratochvíl: Alfa Centauri
Nakladatel: Druhé město
ISBN: 978-80-7227-337-9, EAN: 9788072273379
Popis: 1× kniha, vázaná, 148 stran, 14,5 × 20,6 cm, česky
Rok vydání: 2013 (1. vydání)

1 komentář:

  1. Zajímavá kniha a pěkné osvěžení romanet, pár jsem jich četla (ani jsem nevěděla, že Klímovo Utrpení je taky romaneto), ale Kratochvíla asi vůbec neznám!

    OdpovědětVymazat