středa 6. srpna 2014

Jiří Březina: Na kopci

Česká detektivka ze současnosti.



Je léto, a tak se mi na nočním stolku (polici, houpačce, pod postelí) hromadí knihy lehčích žánrů. Horké počasí nějak přitahuje detektivky... V hromadě severských krváků byla tentokrát i jedna česká kniha, na kterou jsem měla dobré reference ze dvou nezávislých zdrojů. Nelhaly, tuhle detektivku jsem "zhltla" na jeden zátah...

Píše se rok 2000 a v malé šumavské vísce Výtoň tlačí do kopce kolo devítiletá dívenka Marie. Je to trochu zvláštní holčička, moc toho nenamluví, kamarády nemá, spíš jen vše kolem pozoruje. Máma na ni nemá moc čas, buď je v práci, nebo pije, otec neznámý, ještěže je tu babička, která bydlí v sousední vsi. Právě od ní se Marie vrací domů a už se těší, jak si cestu z kopce na kole lesním terénem užije. Jenže nahoře na kopci u kapličky se stane něco zvláštního: Marii se zjeví Anděl a zvěstuje ji tajemství. Alespoň tak to interpretují náboženský založená babička a přivolaný farář. Marie je sice dost otřesená, ale kdo by nebyl, po setkání s nadpřirozenou bytostí? Zázrak, to je něco, co tady všichni potřebovali. A opravdu. Zjevení láká poutníky a turisty, z darů je na kopci vystavěn kostel, ve výroční den se konají poutě, kterých se několik let,  než zemře babička, aktivně zúčastňuje i Marie. Pak ale ze vsi zmizí a o zázraku nechce nic slyšet, vlastně by dost chtěla na vše zapomenout... Legenda si už ale žije svým vlastním životem, byť církev se k ní oficiálně nezná a místní obyvatele ta historie zas tak moc nezajímá.  

Výtoňský zázrak přivede po letech do vsi také Milana, studenta pedagogické fakulty, který o zjevení píše diplomovou práci. Nemá sice k téhle problematice vztah a není ani věřící, ale práci zadal jeho oblíbený pedagog a navíc by mu článek na tohle téma mohl otevřít cestu k novinařině, která ho láká nepoměrně víc než kariéra za katedrou. Milan se pokouší zjistit od pamětníků, jak to všechno tehdy proběhlo, náhodou se setká i s Helenou, která se do vsi přistěhovala nedávno z Prahy, odkud ji vyštvaly děsy související s jejím předchozím povoláním. Jak se posléze dovídáme, Helena pracovala na kriminálce a měla hodně specifickou specializaci... Díky svým zkušenostem přivede Milana k novému náhledu na celou historii. Spíš než zázrak se na kopci udála nějaká velmi traumatická událost. Milan i Helena, každý po svém a jen občas dohromady, se rozhodnou, že vypátrají pravdu... Chce ji ale Marie vůbec znát? Neublíží jí to? A co všichni ti věřící, kteří se sem v půli července sjíždějí z celé Evropy?

Konečně kniha, kde se brutálně nevraždí, ale přesto je to napínavé. Marie je dostatečně tajemná, Milan trochu přitroublý, ale v jádru dobrák, Helena sympatická a akční, všichni dost uvěřitelní.  Děj pěkně odsýpá, nové informace se objevují postupně (třeba odkrývání Heleniny minulosti), šumavské reálie potěší. Divadelníkům ze vsi není možné nefandit, církev vykreslena přesně tak, jak si ji představuji, na studentský život se ještě trochu pamatuji. Lehce jsem se obávala, že amnézie hlavní postavy zmizí následkem shlédnutí ochotnického představení, to by bylo jak z červené knihovny, ale autor to vyřešil jinak, jindy a rozhodně líp. Nevadilo mi, že rozuzlení celé záhady se dalo odhadnout už někdy v půlce knihy, pořád zbývalo dost věcí, které se musely vysvětlit a udát. 

Za mě: dobré. Doufám, že autor ještě někdy něco podobného napíše - tahle kniha totiž vznikla trochu kuriózně: autor se vsadil v práci s kolegyní, že dokáže napsat stejně napínavou detektivku, jako jsou ty severské. Povedlo se mu to:-)


Hodnocení: 5/5

PS: Jediné výhrady, které mám, jsou k obálce. Ta ve mně vzbuzuje ledasco, ale tajemno a chuť si tuhle knihu koupit to určitě není. Ale to je opravdu jen detail...


Jiří Březina: Na kopci
  • Nakladatel: Motto
  • ISBN: 978-80-7246-719-8, EAN: 9788072467198
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 376 stran, 13 × 21 cm, česky
  • Rok vydání: 2013 (1. vydání)

2 komentáře: