neděle 19. října 2014

John Fowles: Sběratel

Kniha Sběratel, prvotina Johna Fowlese, byla napsána před více než půl stoletím. Dodnes ale překvapuje a přitahuje pozornost, o čemž svědčí nejnovější vydání v nakladatelství Kniha Zlín.



Hlavním hrdinou je Frederick Clegg, účetní městské správy, starý mládenec a podivín. Vyrostl bez rodičů v rodině své tety a má dva zvláštní koníčky: sbírá motýly a tajně sleduje dívku odnaproti, krásnou Mirandu, studentku výtvarného umění. Zatímco v chytání a usmrcování hmyzu se mu celkem daří, u Mirandy nemá žádnou šanci. Dívka pochází z úplně jiného sociálního prostředí a žije naprosto odlišným způsobem života, a tak se Frederick ani nepokusí navázat s ní kontakt. Jednoho dne ale vyhraje v loterii velkou částku peněz, což mu umožní opustit práci a koupit si opuštěný dům na venkově. Uspořádání domu mu vnukne šílený nápad - co kdyby Mirandu unesl, ona by se stala jeho vězněm, nebo spíše hostem? Postupně by zjistila, jakým skvělým chlapíkem je a zamilovala se do něj? Ač se to zdá nemožné, nezůstane jen u nápadu a jednoho dne se Miranda ocitne ve sklepě. Tak trochu jako lapený motýl. Frederick ji zahrne dárky i péčí, je na ní milý, ale to unesené dívce pochopitelně nestačí. Frederick ji nechce ublížit, chce ji jen vlastnit, ale bez žaláře to bohužel neumí. Miranda vyzkouší řadu způsobů, jak se z domu dostat - pokusí se Fredericka zabít, začne hrabat tunel, předstírá nemoc, pokouší se ho svést... Nic nezabírá, jen se tím promění vzájemný vztah - Frederick přestane dívce důvěřovat a dokonce ji začne i nenávidět.

Druhá část knihy je psána z pohledu Mirandy,  formou deníku, který si oběť v tajném sklepě vede. Miranda má ke svému vězniteli zvláštní vztah, na jednu stranu ji přijde odporný, na druhou stranu je to jediný člověk, kterého po dlouhé měsíce vidí a je jí ho líto - klasický stockholmský syndrom. Miranda popisuje jejich vzájemné dialogy, vzpomíná i na život, který vedla předtím a plánuje, jak bude žít poté, až se odsud jednou dostane. Je jí jasné, že ji pobyt ve vězení změnil, věří ale, že k lepšímu. Vše ale skončí jinak, než si Frederick i Miranda malují... 

Sběratel pro mě nebyl neznámou knihou. Někdy před 12 lety (toto letí...) jsem byla v Divadle v Řeznické na stejnojmenném představení. Clegga hrál a celou hru tehdy režíroval David Matásek, Mirandou byla éterická Linda Rybová (já tedy byla přesvědčená, že to tenkrát byla Petra Špalková, ale google mě přesvědčil o chatrnosti mé paměti).  Vzpomínám si každopádně, že jsme s kamarádkami odcházely z představení dost otřesené, tenhle psychothriller  rozhodně nekončí žádným happyendem či katarzí.



O to víc jsem se těšila na knihu. A nejsem zklamaná. Knížka je mnohem zajímavější, motivace i psychologické profily obou postav jsou mnohem hlubší a propracovanější, než nutná divadelní zkratka. Ani jedna postava není vyloženě kladná či záporná, byť Frederick Clegg je jasný psychopat už od prvních stránek knihy. Copak ale nemáme všichni rádi Dextera Morgana?:-) To ale není rozhodně tenhle případ. Každopádně mě ale bavil  onen dvojí pohled na stejnou situaci, ženské a mužské uvažování a míjení se... Mrazivé napětí se dostavilo i při čtení knihy. A závěr mě znovu dostal... 

Nedoporučuji křehkým dívkám, které by se mohly bát chodit po přečtení knihy ven...
 
Zdá se, že si budu muset od Fowlese něco dalšího obstarat, Francouzova milenka a Mág patří mezi Fowlesovy prvotiny a nejslavnější romány, tak si je dávám na seznam.



       



Hodnocení 90%


·         John Fowles: Sběratel
·         Nakladatel: KNIHA ZLÍN
·         ISBN: 978-80-7473-172-3, EAN: 9788074731723
·         Originál: The Collector
·         Překlad: Línek, Josef
·         Popis: 1× kniha, vázaná, 304 stran, 13,8 × 20,5 cm, česky

·         Rok vydání: 2014 (1. vydání)

3 komentáře:

  1. Četla jsem nějaké staré vydání a moc se mi kniha líbila, ale Francouzova milenka je ještě lepší. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sběratela mám vo wishliste a po tvojej recenzii som presvedčená, že ho čoskoro presuniem z imaginárneho wishlistu do reálnej knižnice. Psychothrillery môžem a táto kniha vyzerá zaujímavejšie než len typický únos a väznenie proti vôli obete.

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní recenze! Od autora jsem četla Mága a do jeho spisovatelského stylu jsem se naprosto zamilovala. Sběratele si chci přečíst co nejdřív - a teď se těším ještě víc :)

    OdpovědětVymazat