neděle 8. února 2015

Robert Galbraith: Hedvábník

J. K. Rowlingová definitivně zakotvila v detektivním žánru. Pod pseudonymem Robert Galbraith  vydává už druhou knihu ze série s detektivem Cormoranem Strikem.
J.R.Rowlingová
Válečný invalida z Afgánistánu, nemanželský synek slavné rockové hvězdy a soukromé očko v jednom, to je Cormoran Strike. Před několika měsíci se mu - s vydatným přispěním asistentky Robin - podařilo senzačně odhalit skutečnou příčinu smrti topmodelky Luly  a od té doby se s případy roztrhl pytel. Aktuálně má na stole zmizení  spisovatele Owena Quina, kterého nahání manželka. Owen se  sice podobně vypařil už několikrát, ale tentokrát to trvá neúměrně dlouho.  A navíc - právě dokončil kontroverzní knihu, ve které velmi nelichotivě naváží do lidí ze svého okolí.  Hlavně ti ze spisovatelské branže se v odporných postavách poznávají a jejich právníci jsou v bojové pohotovosti. Cormoran se pustí do pátrání a brzy slaví „úspěch“ – Owena sice najde, ale již ve stádiu rozkladu. Překvapivý  je brutální způsob smrti, je totiž navlas opsaný z oné knihy, o které najednou mluví celý Londýn. Kdo mohl mít zájem na smrti nepříliš úspěšného pisálka? Manželka, kterou věčně podváděl a se kterou byl jen kvůli mentálně postižené dceři? Zhrzená milenka? Transsexuálka, jejíž osud v knize zneužil? Literární agentka, nakladatel nebo korektor? Anebo spisovatel, kdysi přítel, se kterým ale už 20 let nepromluvil jediné slovo? Kdo z nich knihu četl před Owenovou smrtí? A kdo je vlastně kdo?
I tentokrát – podobně jako v předchozí knize Volání kukačky - je román postaven na atraktivním prostředí literárního Londýna. Vyrazíme do luxusních podniků i na venkov  – atmosféru a popis míst Rowlingová rozhodně nezanedbává. Děj ovšem posouvají hlavně dialogy – Cormoran umí naslouchat, v jeho přítomnosti lidé často prozradí víc, než by si přáli. Navíc je jako detektiv trpělivý až puntičkářský, příběh se mu před očima skládá jako skládanka.  I Robin zvládá svou roli  dr. Watsonové bravurně, ovládá nejen google, ale také řízení vozidla v nepříznivých povětrnostních podmínkách.   Soukromé peripetie obou  jsou ostatně velmi vítaným zpestřením románu.



Hedvábník je kniha sice současná, ale jinak stará dobrá anglická klasika. Hlavní je tu jemný humor, sympatičtí hrdinové a promyšlenost celého příběhu .  Nechtělo se mi knihu pouštět z rukou, nakonec zhltnuto během dvou večerů, aniž by se mi dařilo odhadnout vraha.  Těším se na řešení dalších londýnských zločinů s  touhle povedenou dvojku v hlavní roli.
Díky knihkupectví Neoluxor za recenzní pdf.
Hodnocení: 90%


Robert Galbraith: Hedvábník

  • Nakladatel: Plus
  • EAN: 9788025903650
  • Originál: The Silkworm
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 480 stran, 14,5 × 20,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)

3 komentáře:

  1. Hezká recenze. Mimochodem, ještě jsem neslyšela o nikom, kdo by vraha odhalil před dočtením... Challenge accepted! :D V.

    http://alittlepieceofbooks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Akurát dnes som si knihu objednala a veľmi sa na ňu teším :-)

    OdpovědětVymazat