sobota 24. října 2015

Paula Hawkinsová: Dívka ve vlaku


Tajemství ukryté v klapotu kolejí


Dívka ve vlaku zaujala několik milionu čtenářů a je na nejlepší cestě stát se předvánočním bestsellerem. Necháte se zlákat i vy?

Rachel, titulní postava románu, je pětatřicetiletá žena, alkoholička, které se rozpadlo manželství, přišla o práci a spolubydlící už má jejích opileckých excesů plné zuby. Přesto se ale Rachel snaží zachovávat dekorum a zdání normálnosti, proto každý den vyráží vlakem ze svého bydliště do Londýna „jakoby do práce“. Během jízdy si dává jednu plechovku ginu s tonikem za druhou a oddává se přitom fantazírování o lidech, které vídá z okna. Nejraději má manželskou dvojici z předměstského domku – pár, kterému dala dokonce jméno: Jess a Jason. Jejich život se trochu podobá tomu, který Rachel chtěla vést se svým bývalým mužem Tomem. Jednoho dne ale Rachel zahlédne svou oblíbenou hrdinku Jess, jak se na terase líbá s cizím mužem. A krátce nato žena zmizí. Stojí za zmizením manžel, jak se domnívá policie? Může na tom něco změnit výpověď tak nespolehlivého svědka, jakým je věčně opilá Rachel? A není to celé ještě nějak úplně jinak?



Román je vyprávěn z pohledu tří ženských postav – jednou je již zmiňovaná Rachel, druhou potom ona sledovaná (a zmizelá) dívka, která se ve skutečnosti jmenuje Megan a poslední vypravěčkou je pak Anna, druhá žena Rachelina bývalého manžela Toma. Jejich vyprávění se prolíná, stejná událost vypadá z pohledu různých osob různě, výpovědi navíc nejsou chronologické, ale časově různě posunuté, což dohromady dává hodně zajímavou skládačku. Autorka ale i přes tuto komplikovanou stavbu dokázala udržet napětí a spád, takže si tuhle knihu (i s ohledem na počet stran) můžete vychutnat během večera či dvou. A určitě to není žádné „ženské čtení“, jak by se možná mohlo z předchozích řádků zdát, dost podstatnou úlohu v téhle knize hrají i muži.


Dívka ve vlaku mě poměrně zaujala. Na druhou stranu jsem ale, přiznávám, nepochopila, proč se stala takovou senzací a nejprodávanější knihou poslední doby. Sama jsem během uplynulého roku přečetla řadu stejně dobrých, a možná i lepších knížek. Tak proč? Protože je to o vztazích? Protože to mělo dobrou reklamu? Můj osobní názor je, že jde o knihu pro široké publikum, pro ty, kteří vůbec nečtou pravidelně, knihu si koupí maximálně na dovolenou, nebo ji od někoho dostanou k vánocům. A do tohohle mainstreamu se nějak autorce, Paule Hawkinsové, podařilo strefit. Jsem ale docela zvědavá, jestli do tohoto rozjetého vlaku naskočí i český čtenář. Každopádně ale s touto knihou chybu neuděláte.
Hodnocení: 80 %




Paula Hawkinsová: Dívka ve vlaku
  • Nakladatel: Ikar
  • ISBN: 978-80-249-2860-9, EAN: 9788024928609
  • Originál: The Girl on the Train
  • Překlad: Klásková, Věra
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 328 stran, 15 × 23,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)




Žádné komentáře:

Okomentovat