pátek 25. prosince 2015

Ivan Kraus: Klub šampionů

Ivan Kraus je český spisovatel, herec a loutkoherec, bratr v Česku známějšího Jana Krause, herce a moderátora. V roce 1968 odešel s manželkou do exilu, kde zůstal až do roku 1990. V zahraničí se živil jako externí spolupracovník televizní stanice SWF Baden-Baden a jezdil i s rodinným kočovným divadlem. Píše pro zábavu, není to pro něj zdroj obživy, první knihy mu vycházely v 70. letech v curyšském nakladatelství Konfrontace, od devadesátých let pravidelně publikuje i v Česku. Proslavil se zejména svými prvními knihami čerpajícími z rodinné historie – To na tobě doschne, Prosím tě, neblázni! nebo Číslo do nebe. Nicméně nějaká útlá knížečka z kategorie humoristická próza mu vychází skoro každý rok.


Já osobně jsem od Ivana Krause četla jen ony výše uvedené rodinné historky a asi by mi to k životu plně stačilo, leč moje matka, pravidelná čtenářka I.K. si od Ježíška přála letošní novinku: Klub šampionů.


Dle anotace je Klub šampionů příběhem sedmi mužů,  jichž dle statistik ve společnosti, v níž mladí muži dávají přednost solárku před osmahnutím skutečným sluncem, stále ubývá.

Jsou to muži, kteří vědí, že jen v širé dáli se může kovboj, po nekonečné jízdě kaňonem manželství a kodrcáním se temnou roklí rozvodů, zbavit vleklé dospělosti a opět cválat volnou prerií…

  
No nevím… Hlavními hrdiny je opravdu sedm chlapíků z jednoho německého lázeňského městečka, kteří se každý čtvrtek odtrhnou od práce a rodiny a tráví večer v kuželkářském klubu. Eugen je král města a lev salónů, Alois je umělecký kovář, který si svá mistrovská díla fotí do velkého fotoalba. Albert je emigrant z Československa, spolu s Karlem externě píše seriál pro dětské televizní vysílání a vede věčné debaty s redaktorkou nad mírou edukativnosti jednotlivých zvířecích hrdinů.

„Bude zajíc manuálně nadaný?“ zeptala se redaktorka.
„K čemu by to bylo dobré?“ podivil se Karl.
„Dovednost by umožnila, aby šel dětem příkladem,“ pravila.
„Neradi bychom ze zajíce udělali instruktora nebo učitele,“ usmál se ironicky Karl.
„Šikovný zajíc – manuálně zručný – by se mohl lišit od jiného zvířátka, které by bylo nešikovné,“ namítla.
Karl si zapálil novou cigaretu.
Albert si vzal bonbon.

Albert žije v domě s antikvářem Weberem a jeho matkou. Weber je stálým hostem kuželkářského klubu a alkoholikem – velmi často vyráží na tour po místních barech. Vtipná je jeho touha po přírodě – za tím účelem zakoupil chatu a v jejím okolí zakopal na různých místech lahváče, aby se měl na co těšit. Karl se pak vyznačuje láskou ke své staré Renaultce a dále pak chová vášnivé city ke Karkulce, své příležitostné milence, kvůli které si musí komplikovaně plánovat dovolenou. Dalšími členy klubu jsou Tlouštík Heinz žijící ve šťastném a spokojeném manželství, který strávil mládí v Hitlerjugend, Arno zvaný Pstruh, který miluje pstruhy na všechny způsoby a posledním členem klubu je Hary, který před ženami předstírá impotenci, aby jim udělal radost, když ho vyléčí. Tito chlápci se každý čtvrtek scházejí, popíjejí, debatují, hrají kuželky a plánují vyvrcholení jejich sportovního roku – každoroční výlet.

Knížka je takovou skládankou více či méně povedených pánských historek či hospodských řečiček. Pohromadě to moc nedrží, sem tam nějaká historka pobaví, jindy spíš neurazí. Přečetla jsem těch 166 stran celkem rychle, ale že bych si způsobila nějaký výjimečný čtenářský či jiný zážitek, to říci nemohu… Vlastně musím přiznat, že se mi ta knížka po několika dnech totálně vykouřila z hlavy… Jsem zvědavá, jak se bude líbit mé matce… Možná jsem ji měla spíš koupit novou Pawlowskou, přijde mi to jako podobná kategorie, ovšem Halina je krapet vtipnější.


Hodnocení: 50%


Ivan Kraus:  Klub šampionů
  • Nakladatel: Academia
  • ISBN: 978-80-200-2499-2, EAN: 9788020024992
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 176 stran, 13 × 20 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat