úterý 9. února 2016

Gilly Macmillanová: Spálená obloha

Hodiny tikají – kde může být?

Noční můra každého rodiče – ztracené dítě.... Případ viděný dvojí optikou - očima zoufalé matky a pohledem policejního vyšetřovatele. Psychothriller v obou případech.


Rachel  se před rokem rozpadlo manželství a jediné, co jí zůstalo, je osmiletý syn Benedikt. Nechce ho příliš rozmazlovat, a tak mu při procházce dovolí běžet lesem napřed. Jenže na domluveném místě u houpačky syna nenajde…  Rozbíhá se velká policejní vyšetřovací akce, vše nasvědčuje tomu, že dítě bylo uneseno. Rachel je zoufalá, situace se navíc velmi zhorší poté, co nezvládne naplánované vystoupení v televizi. Veřejné mínění se obrací proti ní, na sociálních sítích se spekuluje, že za zmizením dítěte stojí právě matka. Nastalá situace prověří všechny její vztahy, na světlo navíc vyplouvají staré křivdy a události. Stojí za únosem dítěte nějaký neznámý psychopat nebo by se policie měla zaměřit na příbuzné a známé? Může Rachel  vůbec někomu věřit? Trochu odlišný úhel pohledu na případ nabízí druhý vypravěč, hlavní vyšetřovat Jim Clemo, kterému by vyřešení případu mohlo pomoci v kariéře. Jenže nebude to spíše naopak? Šance, že se dítě v pořádku najde, klesá každou hodinou a dnem…

Spálená obloha je poutavá a velmi napínavá kniha. Pokud jste podobnou situaci,  tj. že se vám vaše dítě na několik dlouhých minut ztratilo z dohledu, už někdy zažili, očekávejte v prvních kapitolách opravdový záchvat paniky. Napětí vás při četbě neopustí ani nadále, atmosféra je podzimně ponurá a svíravá, situace neúnosná. Líčení obou hlavních aktérů doplňují články z internetu, nenávistné reakce čtenářů diskusních fór i teoretické rady z literatury o unesených dětech. Tuhle knížku prostě nedokážete odložit, dokud nezjistíte, jak to dopadne (a já to tedy netušila až do poslední chvíle).


Bohužel, co musím knize vytknout, to je nepříliš pečlivý překlad. V českém prostředí zní oslovení nadřízené „šéfová“ více hanlivě než uctivě, v oficiálním tiskovém prohlášení se asi často neobjevuje spojení „tak tak naživu“, o průpovídkách typu „hodné děvče“ a „má milá“, které trousí policejní inspektoři,  ani nemluvě…


Spálená obloha je překvapivým románovým debutem britské autorky Gilly Macmillanové, po svém vydání se stal bestsellerem, vyšel ve více než 17ti zemích a před několika dny byl nominován na prestižní Edgar Award 2016.



 

Hodnocení: 90%



Gilly Macmillanová: Spálená obloha

  • Nakladatel: Knižní klub
  • ISBN: 978-80-242-5146-2, EAN: 9788024251462
  • Originál: Burnt Paper Sky
  • Překlad: Jandourková, Tatjana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 408 stran, 15,5 × 23,4 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

2 komentáře:

  1. To zní jako hodně zajímavá kniha! Až doteď jsem i ní neslyšela, ale ten námět mě dost oslovil, Asi se po ní porozhlédnu :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knize slyším poprvé, ale téma se jeví jako velice zajímavé a kniha vypadá dle tvé recenze opravdu poutavě :-) Díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat