úterý 17. května 2016

Boris Johnson: Faktor Churchill

Největší Brit – Winston Churchill

Úspěšní lidé prý čtou nejraději životopisy jiných úspěšných lidí. To zní jako dobrý důvod, proč se pustit do nového životopisu jednoho z nejvýznamnějších státníků dvacátého století, Winstona Churchilla.

Za Faktorem Churchill ale nečekejte typický životopis. Autorem knihy je velmi známý britský konzervativní politik a populární starosta Londýna v letech 2008-2016, Boris Johnson. Tento politik se srandovním rozcuchaným účesem, konzervativec a zastánce Brexitu, se svými sympatiemi k Winstonu Churchillovi netají.  Churchill je pro něj životním (a politickým) vzorem, nejvýznamnějším britským politikem všech dob. Cíl knihy je jasný – zjistit, jak jeden jediný člověk dokáže „publikovat víc slov než Shakespeare a Dickens dohromady, získat nobelovku za literaturu, zamordovat haldu lidí při ozbrojených konfliktech na čtyřech kontinentech, projít všemi významnými stát­ními funkcemi včetně té premiérské (dvakrát), nepo­stradatelně se zasloužit o vítězství ve dvou světových válkách a posmrtně za své obrazy inkasovat milion do­larů“.


Každou kapitolu knihy věnuje Johnson jednomu aspektu života Winstona Churchilla, aspektu, který formoval jeho životní názory a postoje. Zabývá se dětstvím a vlivem rodičů, úspěšnou publicistickou a vojenskou kariérou, působením v politice,  nevynechá ani rodinné poměry, literární kariéru, či jeho osobní charakteristiky. Musím přiznat, že pro mě bylo překvapení, co všechno během své více než šedesátileté kariéry Churchill zvládnul. Neměla jsem ponětí o tom, že se sám osobně jako válečný dopisovatel i voják zúčastnil vojenských konfliktů – např. v bojích v západní Indii či v búrské válce. Do Dolní sněmovny se Churchill dostal už v roce 1900, jako ministr námořnictva zajistil převahu Británie na moři, což velmi pomohlo  k úspěchu Británie v první světové válce. Kromě toho se ale podílel třeba i na vynálezu tanku.

Nejzásadnější životní etapou byla ale pozice britského premiéra za druhé světové války, jen díky Churchillovi se Velká Británie do války s Německem vůbec pustila. (V té době byl v Anglii velký vliv příznivců appeasementu, politiků, kteří věřili, že ustoupením požadavkům Německa a dohodou s Hitlerem odvrátí novou světovou válku a zachovají mír za každou cenu, i za cenu obětování Evropy.) Churchill nemohl Britům nemohl „slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot“, přesto se mu usilovnou prací podařilo soustředit ve svých rukou všechny důležité rozhodovací pravomoci, zmobilizovat průmysl (zejména zbrojní a letecký) a zapojit do války Američany. Díky Churchillovi znamená druhá světová válka pro Anglii jednu z nejdůležitějších etap v historii, jen díky Churchillovi Británie obstála a  zvítězila. Ale válkou Churchillova kariéra nekončí, po válce to byl právě on, který rozpoznal komunistickou hrozbu a mobilizoval před vzestupem Sovětského svazu, za jeho éry se také začíná počátek vzniku společného evropského trhu (dnešní EU). Nutno ale říct, že autor Churchilla jen neadoruje, nevyhýbá se ani jeho omylům, přehmatům a špatným politickým rozhodnutím, kterých vůbec nebylo málo, přesto se vše pokouší zasadit do kontextu doby.

Kniha obsahuje velké množství informací z Churchillova života, autor cituje spoustu historek, dokládá úryvky z korespondence, projevů, předkládá svědectví lidí, kteří s Churchillem úzce spolupracovali, i vzpomínky jeho potomků.  Není to ale vůbec žádné suchopárné čtení, kniha je psána vtipem a humorem. Autor se vydává na místa, která jsou s Churchillem spojená, navštěvuje jeho sídlo, popisuje čtenářům Churchillům ateliér či zprostředkovává čtenáři návštěvu hřbitova, kde našel velký politik poslední odpočinek. Bavily mě přesahy do současnosti, kdy se autor pokouší odhadnout, jak by Churchill reagoval na dnešní problémy, či jak by se svět vyvíjel, kdyby do jeho podoby Churchill svým působením nezasáhl. Díky Johnsonově knize získá čtenář pocit, že Winstona Churchilla dobře zná, chápe jeho pohnutky a směje se jeho vtipným komentářům. Musím přiznat, že Winston Churchill v podobě, kterou předkládá v knize Faktor Churchill Boris Johnson, byl pro mě velkým překvapením. Byl to člověk, který výrazně ovlivnil a změnil svět, ve kterém žijeme, člověk, na kterého by se nemělo zapomínat.



Hodnocení: 90%


 

Boris Johnson: Faktor Churchill
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-7473-439-7, EAN: 9788074734397
  • Originál: The Churchill Factor
  • Překlad: Bakič, Pavel
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 400 stran, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)


1 komentář:

  1. Opravdu vyjímečný člověk. Doposud jsem se touto významnou osobností nijak moc nezabývala, ale díky této recenzi mě jeho životní osud láká. Stihl toho opravdu mnoho a je-li to navíc napsáno s vtipem a humorem, přidávám knihu na svůj seznam. Nahlížení do života druhých lidí skrze dobré knihy, to je neodolatelná nabídka. Vřelé díky za ni. Přeju krásné dny :).

    OdpovědětVymazat