pátek 9. září 2016

Alan Russell: La Loba

Thriller z prostředí nehostinné Aljašky. Dvě mladé ženy, které se ztratily v průběhu několika let. Mají tyto případy něco společného? Aneb severní vítr je krutý, počítej lásko má s tím…



La Loba začíná dramaticky – během svatební cesty na Aljašku se náhle ztratí novomanželka Elise.  Seržant Hamilton, který případ vyšetřuje, podezřívá manžela Grega, ten ale jakoukoliv vinu odmítá a sám se snaží ze všech sil svou ztracenou ženu najít. O tři roky později na Aljašce zmizí Nina, mladá žena zasnoubená se zámožným a ambiciózním politikem. Greg má jasno, oba případy spolu souvisí. Přesvědčí o tom i policistu Hamiltona a společně rozjíždějí soukromé pátrání. Podaří se Ninu zachránit z rukou sadistického psychopata?  Dokáže Nina s pomocí Elisiných tajných zápisků přežít?

Tahle kniha mě nalákala svou anotací. Thriller? Drsná, ale krásná aljašská příroda?  Psychodrama? To si chci přečíst. Jenže ze samotné knihy jsem nakonec víc než rozpačitá.

První třetina knihy naprosto splnila má očekávání. Děj měl spád, autorovi se podařilo přiblížit tíživou atmosféru divoké zimní krajiny i vykreslit šíleného násilníka, který se nezastaví před ničím, navíc je tu i poměrně vtipný překlad Karolíny Ryvolové. Těšila jsem se na to, co se stane v další kapitole a vůbec se mi nechtělo knihu odložit. Zajímavé byly i reálie o Aljašce, zejména o tom, jakou hrála roli v době studené války (ostatně v originále se kniha jmenuje Cold War).  Opravdu napínavá pak byla druhá třetina knihy, kde jsou  líčeny veškeré strasti, které Nina ve svém vězení prožívá – fyzické trýznění, sexuální zneužívání i psychické útrapy, nehostinnost prostředí, zimu, špínu, hlad.  Nina trpí, zároveň se ale snaží co nejvíc ze situace vytěžit, získat maximum informací k přežití. Co mě v téhle části knihy trochu iritovalo, to byl způsob části vyprávění – forma fiktivního rozhovoru se „sestřičkou“ z minulosti. Nějak ty ženy společně běhající s vlky nemusím.  Chytrá, trénovaná žena, která se nenechá zlomit, to by mi stačilo. Útěk Niny je každopádně vyvrcholením celého příběhu. Pak se to ale zlomí… O poslední třetině knihy se už rozepisovat nebudu, nechci nic prozradit, musím jen konstatovat, že jsem to vlastně vůbec nepochopila. Kde se vzal, tu se vzal,  byl tu najednou konec úplně jiné knihy, než kterou jsem celou dobu četla…



Allan Russell je poměrně úspěšný americký romanopisec (nar. 1956), který má na svém kontě dvanáct knih, především detektivních povídek, mystery thrillerů a kriminálních románů.  Řada jeho knih byla nominována mezi nejlepší knihy roku v kategorii mystery, La Loba (v originále A Cold War) je první autorova kniha přeložená do češtiny. Nejsem si ale jistá, jestli byl výběr úplně správný. I když má kniha na goodreads.com velmi  slušné hodnocení (3,98 z 5 bodů), já téhle knize nemůžu dát víc než 60%.

Za recenzní text děkuji nakladatelství Kniha Zlín.

Hodnocení: 60%


Alan Russell: La Loba
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-7473-458-8, EAN: 9788074734588
  • Originál: A Cold War
  • Překlad: Ryvolová, Karolína
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 368 stran, 13,5 × 20,7 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat