úterý 3. ledna 2017

Ferda v tom zase lítá

Emušáci jsou opět mezi námi

Plyšák Ferda a jeho přátelé opět pomáhají dětem zvládat jejich emoce. Po prvním dílu Ferda a jeho mouchy přichází pokračování:  Emušáci - Ferda v tom zase lítá.




Jestlipak víte, co se děje s plyšáky, se kterými si děti přestaly hrát? Přestěhují se do města Emušákova, kde žijí jako my. Velcí plyšáci jako rodiče, malí plyšoví mazlíčci jako děti, které chodí do školy a mají kamarády. A stejně jako děti, tak i Emušáci prožívají různé situace naplněné emocemi, které musejí zvládnout a vyrovnat se s nimi. Někdy se v jejich dobrodružstvích mísí strach i odvaha – to třeba v případě, kdy mají vyrazit na noční stezku odvahy. Jindy cítí smutek a vztek, třeba když jim umře malé štěňátko, které měli moc rádi. Nebo se nemohou vypořádat s pocitem zrady, když jim něco ošklivého provede plyšák, kterého měli za kamaráda. Těžko se vyrovnává také s ostychem z veřejného vystoupení, jindy zase vstupuje do našich vztahů láska či žárlivost.



A protože je zvládání nálad a pocitů někdy obtížné a problémy s nimi mají nejen malí, ale i velcí, je dobré naučit se s vlastními pocity pracovat. Čím dřív, tím líp. Velkým pomocníkem se může stát knížka Emušáci – Ferda v tom zase lítá, která je pokračováním velmi úspěšné knihy Žabák Ferda a jeho kamarádi z roku 2013. V knížce najdeme pohádky a příběhy, které Ferda prožívá se svými sourozenci,  kamarády ze školy,  rodiči.  Každý příběh se věnuje jedné emoci,  postupně se tak přijdou na řadu vina, zrada, odvaha, láska, přátelství, stud, empatie a respekt. S příběhy se pojí jednoduché otázky a úkoly, které rodiče s dětmi při čtení plní. Náměty na hry a další aktivity jsou po stranách knihy, stejně jako další čtení pro rodiče či názory dětí na danou situaci. Malí čtenáři si mohou emoce přehrát v bezpečném prostředí, při aktivitách mohou využívat i hračky - někdy je pro dítě snazší, když nepříjemnou situaci zažije plyšák, jindy může zase pomoci přiložený  náladoměr emocí, na kterém může dítě ukázat, jak se momentálně cítí.

Musím přiznat, že mě kniha velmi mile překvapila. Příběhy jsou jednoduché a snadno použitelné, ilustrace knihu vhodně doplňují,  děti se s knižními hrdiny mohou snadno ztotožnit. Je vidět, že autory knihy jsou dětští psychologové, pedagogové  a rodiče. Knížka je určena dětem od 6 do 10 let, dá se s ní pracovat nejen doma, ale i třeba v ordinacích dětských psychologů. Emoční inteligence je něco, na čem bychom měli pracovat už od malička – Emušáci nám mohou být dobrým vodítkem a příkladem.

Hodnocení: 100%




Žádné komentáře:

Okomentovat