pondělí 29. května 2017

Jaroslav Kalfař: Kosmonaut z Čech

O knížce Kosmonaut z Čech jsem se poprvé dozvěděla v březnu na prezentaci nakladatelského domu Albatros Media. Cože? Český kosmonaut? První, co mě napadlo, že někdo převedl do psané podoby seriál Kosmo. To ale přece nemůže fungovat, ne? Anebo, že by to bylo o Remkovi? Jenže pak jsem zjistila, že s Kosmonautem z Čech se ocitám v úplně jiném žánru. Autorem této knihy je Jaroslav Kalfař, Čech, který žije od svých 15 let v USA. Kosmonaut z Čech (v angličtině Spaceman of Bohemia) je jeho anglicky psanou prvotinou, která v zámoří vyvolala velkou pozornost (pochvalné recenze New York Times, Wall Street Journal, The Guardian) a překlady se prodaly do více než 11 zemí - no řekněte, kdy se něco takového naposled stalo české knížce?




Hlavním hrdinou je Jakub Procházka, první český kosmonaut, který osamoceně míří k Venuši prozkoumat zvláštní kometu, která barví pozemské noci do fialova. Doma nechává svou milovanou manželku Lenku a také problematickou minulost své rodiny. Jenže ve vesmíru to neprobíhá podle plánů. Vztah s Lenkou prochází krizí a na palubě kosmické lodi (anebo jen v Jakubově frustrované mysli?) se objeví mimozemšťan. Má podobu obrovského chlupatého pavouka (pro nás arachnofobiky naprosto šílená představa...), který s Jakubem inteligentně (a vtipně) komunikuje, zároveň se ale prohrabuje jeho myslí a vzpomínkami. A taky má závislost na Nutelle.... Z rozhovorů s Hanušem, jak Jakub osminožce pojmenuje (podle tvůrce Staroměstského orloje), vycházejí najevo události z Jakubovy minulosti, ve kterých se ale velmi úzce odráží i historie naší země za posledních třicet let. Otcova minulost u StB, změny po listopadu 1989, nástup konzumního způsobu života ve společnosti i novodobé politické skandály. Jenže ani budoucnost není nepodstatná, protože tajemná mlhovina se blíží a kosmická loď Jan Hus I. se začíná otřásat…



Musím říct, že mě tahle knížka velmi překvapila a nadchla. Námětem se blíží Faberově Knize zvláštních nových věcí, ale známými reáliemi mi byla mnohem bližší. Blízko má i k Marťanovi, a to humorem i osudem osamělého vesmírného poutníka. Poetikou a vztahem k minulosti mi pak připomněla Foerovo Naprosto osvětleno (na jeho přednášky ostatně Kalfař v Americe chodil). Ačkoliv knihu napsal vlastně mladík - Jaroslavu Kalfařovi je osmadvacet – vůbec to na ní není znát. Najdete tu všechno – humor, absurditu, místy až filozofické rozmluvy, znalost české historie i nadhled třinácti let prožitých v USA. Bavily mě návraty do dětství a na český venkov (jen si budu muset najít originál a podívat se, jak se anglicky popisuje taková typická česká zabijačka s jitrnicemi a jelity), hovory o lásce i smrti, reálie Prahy, jiný pohled osamělé manželky Lenky i fantomová ruská raketa. Potěšilo mě, že to dopadlo tak, jak to dopadlo a jsem zvědavá, jestli se Kalfař ještě někdy k Jakubu Procházkovi vrátí. Prostě: už dlouho se mi něco nečetlo tak dobře. Konečně soudobý český román, byť netradičně z žánru sci-fi. Tleskám a díky. 


Díky nakladatelství Plus za výborný čtenářský zážitek. 
Hodnocení: 100%




Jaroslav Kalfař: Kosmonaut z Čech 


  • Nakladatel: Plus
  • EAN: 9788025906705 ISBN: 978-80-259-0670-5
  • Originál: The Spaceman of Bohemia 
  • Překlad: Volhejnová, Veronika
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 320 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat