čtvrtek 29. června 2017

Henning Mankell: Kocourek, který měl rád déšť

Henning Mankell, to je pro mě autor detektivek s komisařem Wallanderem, Mankell, to je pro mě autor poetických knížek jako Italské boty, příp. napínavých thrillerů jako Číňan. Jenže Henning Mankell byl i autorem dětských knížek, jak dokazuje nakladatelství Portál, které právě vydává knihu Kocourek, který měl rád déšť.



Hlavním hrdinou knihy je šestiletý Lukas, který se nemůže dočkat svých narozenin a moc se těší na to, co dostane. Jeho překvapení je veliké, protože dostane živé zvířátko, kocourka, kterému dá jméno Uhlík. Kocour se stane jeho největším přítelem a společníkem, hrají si spolu, spí spolu, Lukas se o kocourka stará, povídá si s ním, je přesvědčený, že mu kocour rozumí každé slovo a ve všem ho chápe. Pak se ale jednoho dne kocourek Uhlík ztratí a Lukasovi se sesype svět. Začne kocourka hledat, vyvěsí po městě inzeráty s nálezným ve výši milion korun, dokonce kvůli němu uteče i z domova... Jenže najít ztracené zvíře je pro šestiletého kluka přece jen těžký úkol. A tak mu tatínek vysvětlí, že se vlastně Uhlík neztratil, jen se přestěhoval do nové dešťové země, kde je mu dobře a kde má vše, co by si jen mohl přát. Prostě kočičí ráj. Lukas chápe, že je to spíš trochu pohádka na uklidnění, ale pak se mu v noci o Dešťové zemi zdá sen. V něm se s Uhlíkem shledá a zjistí, že se právě ve snu může s kocourem vídat. I když se mu pořád ještě trochu stýská, povzbudí ho, když ve škole získá od kamarádů novou přezdívku – Uhlík. 



Dětský příběh míří k tomu naučit děti vyrovnávat se se ztrátou, s pozbytím něčeho, s čím jsme počítali a o co jsme přišli. Není to kniha vyloženě optimistická, spíš naopak, ale život není vždycky jen legrace a zábava. Ideální kniha pro večerní čtení rodičů s dětmi a následné povídání – o smrti, o ztrátě, o smutku, o emocích. Určitě ne pro úplně malé děti, spíš už tak pro školáky, kteří se mohou s hlavním hrdinou Lukasem identifikovat. 



Je pravda, že jsem čekala trochu něco jiného, trochu optimističtější, vtipnější a zábavnější příběh, přece jen, mám o knížkách pro děti nějakou představu. Jenže pak jsem si uvědomila, že zrovna téma ztráty je dost důležité a není zrovna moc knížek, které by to dokázaly dětem takhle citlivě podat. Knížku doprovázejí originální (a trochu strašidelné) obrázky slovenské ilustrátorky Martiny Matlovičové Králové. 



Děkuji nakladatelství Portál za to, že mi umožnilo si knížku přečíst.

Hodnocení: 85 %



Henning Mankell: Kocourek, který měl rád déšť

  • Nakladatel: Portál
  • EAN: 9788026211990
  • ISBN: 978-80-262-1199-0
  • Překlad: Somogyi, Viola
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 112 stran, česky
  • Rozměry: 17 × 22 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

1 komentář:

  1. To si dám také do seznamu - možná budeme předčítat našemu kocourkovi Bubu a kočce Ritě a vzpomínat na Mikeška, který už je v kočičím nebi....

    OdpovědětVymazat