středa 11. dubna 2018

Margaret Magnussonová: Životní úklid

Z Neoluxoru jsem dostala nabídku na knihu Margaret Magnussonové: Životní úklid. Prý to bude něco jako Marie Kondó. Rozhlédla jsem se po našem bytě a usoudila, že generální úklid by si opravdu zasloužil. Jaké bylo moje překvapení, když se ukázalo, že se jedná o úklid zcela jiný:-)



Zdá se, že ve Skandinávii mají speciální názvy pro všechno. Po hygge a lagom teď dobude svět döstädning. Ve švédštině to znamená „zbavovat se nepotřebných věcí a zkrášlovat a uklízet domov, když se začnete domnívat, že se přiblížil čas vašeho odchodu z tohoto světa“. Lakonicky – uklízení před smrtí. 

Autorka knihy, dáma mezi osmdesátkou a stovkou, se rozhodla velmi milou a vtipnou formou podělit o své životní zkušenosti a předat lidem v podobné situaci tipy, jak zredukovat počet věcí, které vlastní a o které se musí starat. Cílem je zjednodušit si život, uspořádat věci důležité a ušetřit čas našich blízkých v budoucnu. 

  


Kniha je v tomto velmi praktická, otevřená a pragmatická, pro českého čtenáře, který není zvyklý o smrti hovořit, to může být poněkud zneklidňující čtení. Konec ale někde čeká na každého z nás a Životní úklid se tak možná stane knihou, která nám v tomto ohledu může otevřít oči.



Musím říct, že jsem si tuhle knížku po prvotním šoku docela užila. Je to kraťoučké, jsou tu kapitolky, které byste možná nečekali (aneb kam s domácím mazlíčkem, nebo kapitola o sexuálních hračkách, které by po Vaší smrti vážně nechtěl nikdo najít), něco je inspirativní více, jiné rady zase odpovídají spíše reáliím současného Švédska. Knížka se velmi dobře čte, je psaná laskavým tónem a s humorem a i když se do hrobu zatím nechystám, některé nápady na úklid jsou inspirativní i pro mne. 

Neumím si ale moc představit, že bych tuhle knížku dala někomu darem... To bych asi moc nepochodila... A tak si ji raději nechám, ona se totiž ještě jednou bude hodit....:-)

Díky Neoluxoru za rozšíření obzorů:-)

Hodnocení: 90%

Margaret Magnussonová: Životní úklid  
  • Nakladatel: Grada
  • EAN: 9788027108770  ISBN: 978-80-271-0877-0
  • Originál: The Gentle Art of Swdish Death Cleaning
  • Překlad: Ejemová, Jana
  • Ilustrace: Magnussonová, Margareta
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 144 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,8 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat