neděle 24. března 2024

Marto Kelbl: Ani holka, ani kluk

Na podzim jsem byla v našem Severočeském muzeu v Liberci na moc pěkné výstavě Svěží dům s věží, kterou vytvořili studenti ateliéru didaktické ilustrace plzeňské Sutnarky pod vedením Renáty Fučíkové a Evy Brodské ve spolupráci se zaměstnanci libereckého muzea.


Na výstavě se krom tematických děl, která se vázala k historii libereckého muzea, prezentovaly i další práce studentů, zejména jejich absolventská díla v podobě knih. Zaujala mě (mimo jiné) jedna z nich, která se zabývala tematikou genderu - jmenovala se They, them a věnovala se historii lidí pohybujicích se na spektru pohlaví. Kniha vznikla jako diplomová práce ve výše uvedeném ateliéru, jako experiment při kombinování digitální techniky a ruční malby. 

Autorkou knihy je Marto Kelbl, která posléze svou diplomovou práci přepracovala do podoby knihy pro děti: Ani holka, ani kluk - v loňském roce vyšla v nakladatelství Paseka.  V této podobě na mě kniha vykoukla  minulý týden v přehledu Deníku N: 11 + 1 tipů na nové knihy, které vám pomohou vychovat z dětí dobré dospělé Do třetice se kniha objevila v širší nominaci na Magnesii Literu v kategorii Litera za knihy pro děti a mládež. 

A tak jsem to už nevydržela a pro knížku si zašla do knihovny a na jeden zátah ji následně zdolala (což vzhledem k tomu, že jde o kombinaci komiksu, naučných vsuvek v podobě celostránkových ilustrací a beletrie určené pro čtenáře od 10 let, nebyl takový problém). 


Hlavním hrdinou knihy je desetiletý Lukáš, který si není jistý tím, kým je. Ve třídě nezapadá, nikdo se s ním moc nebaví, všechno je nalajnované a to ho štve. Holčičí a klučičí záchody, rozdělené tělocviky a pokoje na lyžáku, holčičí a klučičí oblečení. Jenže: „Mně se líbí i něco z toho, co nosí holky. Řetízky, náušnice nebo třeba tašky. Ale mám pocit, že to mám zakázaný. A měl bych nosit jen klučičí věci.“ 

 


A protože Lukáš je bytost zvídavá, začne hledat na internetu, jestli náhodou nejsou i nějací další lidé, kteří nejsou "ani holka, ani kluk". A tak se noří do historie i do jiných kultur a zjišťuje, že na světě není sám. Objevuje třeba indiány two-spirit, kteří plní ve svých komunitách duchovní i společenské role obou pohlaví, neujdou mu albánské dívky burneši, které žijí jako muži a často se o jejich holčičím původu ve vesmici ani neví, nebo indičtí hidžrové, kteří jako třetí pohlaví fungují i v oficiálních dokumentech. Dojde i na mexické muxes, kteří se nepovazují ani za ženy, ani za muže a často to o sobě vědí už jako malé děti.  Zajímavý je pohled na Johanku z Arcu nebo Toyen, mně osobně zaujala bytost z Neapole zvaná "femminiello", ani žena ani muž, která kdysi nadělovala štěstí budoucím rodičům. Nebinarita, příp. transgender či podobná jinakost, je prostě v knížce nahlížena jako něco, co lidstvo provází odedávna. I Lukášovi se nakonec podaří najít kamarádku, která jeho nejistoty chápe a třeba mu i na jeho cestě svou tolerancí pomůže. 

Ani holka, ani kluk je hrozně potřebná knížka. Svět není černo-bílý, i když jsou o tom někteří skálopevně přesvědčeni a podobné knihy vnímají jako zvrácené (viz jeden nepříjemný komentář k této knize na Databázi knih). Jenže lidi, kteří nezapadají, jsou mezi námi. Nemůžou za to, jak se narodili, a často se zejména v dětství velmi trápí. Proč by ale měli svou identitu skrývat? Abychom se my ostatní cítili dobře, protože "tady je ještě svět v pořádku?" Ale to, že se někdo cítí a identifikuje jinak, přece nikomu jinému neubližuje. Stačí to jen respektovat. A proto jsou podobné počiny hrozně důležité - jak pro děti (protože kdy jindy si ujasnit, co jsme zač, než během dospívání?), tak i pro dospělé (protože je to pro ně často první osvěta tohoto druhu).  Vzpomněla jsem si při čtení na  dojemný seriál Srdcerváči - a jsem fakt ráda, že jsem se dožila doby, kdy tahle témata už nejsou (tak úplně) tabu. Ani holka, ani kluk tohle téma hledání cesty mezi pohlavími nastiňuje velmi citlivě, vůbec mi nedělalo problém se do malého Lukáše/malé Elu vcítit a zároveň si užít tu edukační část knihy. Jen houšť a větší kapky... 

Marto Kelbl (nar. 1996) pochází z moravské vesnice poblíž Brna, nyní žije v Plzni. V roce 2022 absolvovala obor Didaktické ilustrace na Sutnarce v Plzni. I přes své mládí už stihla projet svět a nasbírat zkušenosti na stážích v Portu, Chicagu, Paříži a v Římě. Věnuje se především ilustraci pro děti, kresbě, autorským knihám, experimentuje s technikami a baví ji i šití. Téma knihy je ji víc než vlastní, v některých anotacích se o ní mluví v mužském rodě, sama se však na svém webu označuje rodem ženským.  Vice informací zde: https://www.martokelbl.com/


Hodnocení: 100 %

Marto Kelbl: Ani holka, ani kluk
  • Nakladatel: Paseka
  • EAN: 9788076374072
  • ISBN: 978-80-7637-407-2
  • Doporučená prodejní cena: 349 Kč
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 96 stran, česky
  • Rozměry: 20,5 × 26 cm
  • Rok vydání: 2023 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat