úterý 11. února 2014

Franz Kafka: Proměna

Klasika v novém vydání - s úžasnými ilustracemi argentinského ilustrátora Luise Scafatiho.
Usoudila jsem, že čtu samou "pokleslou" literaturu a že je nejvyšší čas smáznout pár restů z klasiky. Když jsem v knihovně zahlédla pěknou obálku a známé jmeno, bylo rozhodnuto. Mým společníkem (naštěstí jen distančním, neb jinak jsem skoro entomofobik) se na chvíli stane Řehoř Samsa.
Začátek knihy prozrazuje vše: „Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz. Ležel na hřbetě tvrdém jak pancíř, a když trochu nadzvedl hlavu, uviděl své vyklenuté, hnědé břicho rozdělené obloukovitými výztuhami, na jehož vrcholu se sotva ještě držela přikrývka a tak tak že úplně nesklouzla dolů. Jeho četné, vzhledem k ostatnímu objemu žalostně tenké nohy se mu bezmocně komíhaly před očima.“
Proměna je jedno z nejpřístupnějších Kafkových děl. Děj je obecně známý - obvodní cestující Řehoř Samsa se jednoho dne probudí v podobě obřího hmyzu, snad švába. Rozumí lidské řeči, myslí mu to, uvažuje přísně logicky a racionálně, ale nedokáže o tom nikoho přesvědčit. Rodina, tj. staří rodiče a dospívající sestra, jsou zaskočeni. Odporný hmyz místo syna a bratra?  Řehoř Samsa je živitelem rodiny, co bude bez jeho příjmu? Není to snadné, ale je nutné se naučit v sousedství tohoto monstra žít... Stejně to ale nedopadne (pro Řehoře) dobře...
Já jsem se při čtení ale opravdu bavila.  Tahle dílko je zábavné, absurdní i dojemné. Už chápu, proč patří mezi nejlepší povídky na světě. Hlubokou interpretaci díla od mně nečekejte, prý jich existují desítky ba stovky - profesor německé literatury na univerzitě v Princetonu Stanley Corngold uvedl ve své knize The Commentator's Despair, česky Komentátorova beznaděj, na sto třicet různých možností vysvětlujících Řehořovu proměnu.
A tak si raději povídku přečtěte:-). Pokud si nechcete kupovat knihu, můžete najít na internetu kompletní povídku v elektronické podobě (třeba tady), já ale doporučuji vydání, které jsem měla k dispozici (vydavatelství B4U Publishing, paperback, 2. vydání, 2013) - ilustrace Luise Scafatiho jsou úžasné a strašidelné. A to si prý Kafka nepřál, aby Proměna někdy vyšla s obrázky!
Mimochodem, pokud Vás zajímá, jak si s Kafkou rozumí i jiní ilustrátoři, mrkněte sem, je to sice španělsky, ale obrázky jsou srozumitelné zcela mezinárodně.. 


 
Shrnutí: klasika neodradila, spíš nalákala k dalším podobným experimentům. Těším se.
Hodnocení 5/5
Franz Kafka: Proměna

  • Nakladatel: B4U Publishing
  • ISBN: 978-80-87222-25-6,
  • Originál: Die Verwandlung
  • Překlad: Kafka, Vladimír
  • Ilustrace: Scafati, Luis
  • Rok vydání: 2013 (2. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat