středa 8. dubna 2015

Jo Nesbo: Policie

V roce 1997 napsal norský spisovatel a hudebník Jo Nesbo román Netopýr, detektivku, kde vystupuje svérázný kriminalista Harry Hole. Nesbo se strefil do vkusu čtenářů, protože knížka se stala bestsellerem a pokračování na sebe nenechala dlouho čekat. Následovaly romány Švábi, Červenka, Nemesis, Pentagram, Spasitel, Sněhulák, Levhart a Přízrak. Posledním dílem, který v Norsku vyšel v roce 2013 a který se na pulty našich knihkupectví dostává právě v těchto dnech, je kniha Policie. Desátý a poslední příběh série s Harrym Holem si určitě nenechte ujít, stojí totiž za to.


Policie úzce navazuje na předchozí příběh Přízrak, pokud jste se k tomuhle dílu zatím nedostali, do Policie se nepouštějte, chyběly by Vám souvislosti. Přízrak končí tím, že Harry schytá kulku do hlavy od Olea, syna Harryho osudové lásky Ráchel. Není vůbec jasné, jestli to Harry přežije a ani začátek Policie v tom nic nezmění – jen se ví, že na uzavřeném oddělení osloské nemocnice leží v komatu těžce zraněný pacient, který je pod dohledem policistů, neb je to důležitý svědek v případu zastřeleného feťáka a drogového dealera Gusta. Je mužem s utajenou identitou Harry?

Policie má ale aktuálně jiné starosti, než se hrabat v již uzavřeném případě. V Oslu totiž řádí šílenec, policejní řezník.  Vraždí policisty, kterým se v minulosti nepodařilo objasnit vyšetřované zločiny. Policisté umírají stejnou smrtí, jako oběti původních zločinů, a to zpravidla na stejných místech a ve stejný den, stejně brutálním způsobem.  Celý policejní sbor je na nohou, ale nedaří se najít žádnou stopu, žádný motiv.  Gunnar Hagen, hlavní vyšetřovatel případu, je zoufalý, a tak nakonec sestaví malý a skoro utajený vyšetřovací tým, složený z lidí, kteří měli v minulosti k Harrymu Holeovi blízko. Exceluje v něm moje oblíbená Beata Lønnová, dívka s genetickou vadou, která ji umožňuje zapamatovat si každý obličej, se kterým se kdy potkala, dalšími členy jsou pak technik Bjørn Holm, bývalá kolegyně Katrin Brattová a Harryho přítel psycholog Stig Aune. Všichni se vrhají do práce, v podezření se ocitá sadistický zabiják Valentin, který uprchl z vězení a nechal si udělat plastickou operaci obličeje (na Beatu si ovšem nepřijde), dost divná je i Silje Gravsengová, studentka policejní akademie, která má na koleji nad postelí přilepený plakát s Harry Holem a další.

Na čtenáře čeká několik zásadních dějových zvratů a infarktových situací, překvapeními v této knize Jo Nesbo opravdu nešetřil.  Jsou chvíle, kdy při čtení přestanete dýchat a nevěříte vlastním očím… „Proč zrovna on/ona? To přece nemůže myslet vážně!“. Kromě  rozřezaných těl  se Vám ale dostane i patřičné dávky ironie a sarkasmu, což mě na knížkách Jo Nesba vždycky bavilo.  Policie, to je ale hlavně setkání se starými známými – strávili jsme spolu během celé série opravdu spoustu času. 


Policie se ke mně dostala jako recenzní elektronická kopie od nakladatelství Kniha Zlín (Díky!). Byla tak zašifrovaná, že ji nedokázala přečíst žádná aplikace na mém tabletu. A tak se tak stala historicky první knihou, kterou jsem dokázala přečíst v notebooku, a to navzdory tloušťce (610 stran v papírové verzi). Co by člověk pro dobrou detektivku neudělal? V celé Harry Holeovské sérii patří Policie k těm nejlepším dílům, vlastně mě asi bavila nejvíc.  Připravte si nějaký tvrdý alkohol na posilněnou a pusťte se do ní taky!

Hodnocení: 100%


Jo Nesbo: Policie
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-7473-270-6, EAN: 9788074732706
  • Originál: Politi
  • Překlad: Krištůfková, Kateřina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 610 stran, 13,7 × 20,7 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)

1 komentář: