čtvrtek 16. dubna 2015

Michael Robotham: Řekni lituji

Tohle se může stát kdekoliv

Michael Robotham je pětapadesátiletý australský spisovatel, autor detektivních bestsellerů. Jeho knihy posbíraly řadu cen pro nejlepší detektivky, přeloženy byly do 22 jazyků a po celém světě se jich prodalo už více než milion výtisků. V Česku vyšla zatím jen jedna jeho kniha, a to v roce 2005 – psychologický thriller a románová prvotina Podezřelý. Po deseti letech se na pulty knihkupectví dostává další detektivka tohoto autora, kniha s názvem Řekni lituji!


Hlavním hrdinou knihy a zřejmě i celé Robothamovy detektivní série je klinický psycholog a bývalý spolupracovník policie Joseph O’Loughlin. Sympaťák, byť s poněkud komplikovaným osudem – má Parkinsonovu chorobu a jeho rodinné zázemí se také nedá považovat zrovna za utěšené. V předvánočním čase se vydává se svou patnáctiletou dcerou Charlie na víkend do Oxfordu, kde chystá přednášku pro své kolegy z oboru. Víkendový pobyt se však nečekaně prodlouží poté, co jsou v okolí nalezena tři mrtvá těla – brutálně zavražděný manželský pár na osamoceně stojícím statku a polonahá dívka zamrzlá v ledu. Policie žádá Joa o konzultaci, jediným podezřelým je totiž místní mladík známý svými psychickými problémy. Zprvu téměř jednoznačný případ se začne vyvíjet úplně jiným směrem, když se ukáže, že mrtvá dívka v jezeře byla dlouhodobě fyzicky týraná a že je to děvče, které se spolu se svou kamarádkou před třemi roky záhadně ztratilo. Je možné, že druhá dívka stále žije? Joe je o tom narozdíl od policie přesvědčený a neváhá napnout všechny síly k tomu, aby zvráceného násilníka vypátral. Joe si všímá detailů, které ostatní nevidí, dokáže se vcítit do pocitů pachatele i obětí, dává si věci do souvislostí. Vycházejí najevo  okolnosti, za kterých dívky zmizely i události, které tomu předcházely. Podaří se najít Piper včas?

 
 

Knížka je vyprávěná z pohledu dvou zúčastněných, jejich líčení se pravidelně střídají a doplňují. Jedním z hrdinů je pochopitelně psycholog Joe, druhým pak v kobce pod zemí držená Piper, která si píše deník. Příběh se rozjíždí pomalu a téměř bez podezřelých a motivů, postupně se ale objevují nové a znepokojivé skutečnosti, objevují se noví a noví podezřelí, ale ten jediný pravý stále uniká. Kniha získává neskutečné tempo, ze kterého se čtenáři vůbec nechce vystoupit. Kdo je, sakra, tím šíleným sadistou? A ve chvíli, kdy čtenář spolu s psychologem pochopí, je už skoro pozdě…


Zajímavé jsou části románu, které popisuje Piper, v době únosu obyčejná patnáctiletá puberťačka plná pochyb a mindráků. Náhle se ale musí vypořádat s nečekanou situací a pokusit se přežít... Chvílemi to připomíná Fowlesova Sběratele. Anebo také Ženu v kleci od Adlera-Olsena. Nejdepresivnější část knihy je ale vlastně ten nejvšednější popis toho, jak to funguje v malém městě, kde se všichni znají. Kde se psychopat může úspěšně skrývat pod maskou milujícího otce či angažovaného souseda, kdy davová psychóza dokáže ze spořádaných otců od rodin udělat zrůdy, kdy média manipulují veřejným míněním. Vůbec není důležité, že se příběh odehrává v Oxfordu, tohle se může stát kdekoliv…

Jedinou výtku mám k překladu, párkrát mi to při čtení trochu zaskřípalo. Třeba obrat „ona je mimo mou ligu“ (míněno ve smyslu „to je úplně jiná kategorie“ nebo „na tuhle nemám“). Inu, nemůže být vždycky všechno stoprocentní. Nicméně, máte-li rádi napínavé detektivky, přečtení téhle knihy litovat nebudete.

Hodnocení: 80 %



Michael Robotham: Řekni lituji
  • Nakladatel: MOBA
  • ISBN: 978-80-243-6463-6, EAN: 9788024364636
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 480 stran, 12 × 20 cm, česky
  • Rok vydání: 2015

1 komentář:

  1. O téhle knize jsem ještě neslyšela, ale zní zajímavě! :) Díky za recenzi!

    OdpovědětVymazat