úterý 10. listopadu 2015

Lucy Clarkeová: Modrá

Modrá je dobrá…


Elegantní jachta, mladí opálení lidé a nekonečný oceán. Slibný začátek, který se ale záhy změní v drama. Připravte se, bude to napínavé…

Idylka a ráj na Zemi. Tak všem připadá jachta s názvem Modrá, která se plaví podél břehů Filipín a míří na Nový Zéland. Její posádku tvoří skupina mladých lidí, které dohromady svedla  náhoda, všichni ovšem touží jen po jednom:  aby tahle plavba nikdy neskončila. Pobyt na lodi je totiž opojný –potápění  u korálových útesů, koupání na opuštěných plážích, na stole čerstvě ulovené ryby, v noci divoké večírky s alkoholem.  Všichni dle svých možností přispívají k hladké plavbě, dělí se o náklady a o důležitých věcech rozhodují demokratickým hlasováním.

 

Jednou s pasažérek je i Lana, mladá žena, která se svou nejlepší kamarádkou z dětství opustila Anglii, aby unikla nudnému stereotypu a zapomněla na konflikt s otcem. Jachta Modrá přináší Laně i její kamarádce Kitty vytouženou svobodu a dobrodružství, Laně ovšem také tajnou lásku. Ne vše je ale idylické, každý z pasažérů si totiž s sebou z minula nese nějaké to trauma – závislost na drogách, ztrátu nejbližších, zklamání z rodičů apod. A když jednoho dne uprostřed širého oceánu zmizí jeden z pasažérů, tak se původně bezstarostná plavba začne měnit v psychologický thriller... Spáchal Heinrich sebevraždu, byla to nehoda způsobená přemírou alkoholu, nebo mu do moře někdo pomohl? Dávné křivdy vyplouvají na povrch, letitá přátelství dostávají na frak, ukazují se pravé charaktery jednotlivých postav. Lana s hrůzou zjišťuje, že vlastně neví, s kým sdílí ten malý kousek pevné paluby uprostřed rozbouřených vod. A bude ještě hůř…




Velmi příjemné, svižně plynoucí a docela napínavé čtení. Střídají se dvě roviny – v první (označované v knize jako „tenkrát“) vzpomíná Lana na dobu strávenou na lodi, druhá rovina („nyní“) se odehrává v současnosti, několik měsíců poté, co Lana Modrou s úlevou opustila. Jenže Modrá se zbylými pasažéry na Nový Zéland nedoplula… Co se na lodi vlastně stalo? Kdo nese vinu za to, že se ta nádherná plavba tak nečekaně zvrtla?

Atraktivní prostředí, bezstarostné mládí, letní lásky, přátelství na život a na smrt, temná tajemství – to jsou ingredience, ze kterých je tenhle exotický koktejl s názvem Modrá namíchán. Nečekejte nic náročného, nudit se ale každopádně nebudete, zaručuji napětí až do poslední stránky. Ideální letní čtení na pláž – doporučuji číst pod slunečníkem a s nějakým hodně barevným drinkem po ruce.

 


Hodnocení: 75%


Lucy Clarkeová: Modrá
  • Nakladatel: Grada
  • ISBN: 978-80-247-5689-9, EAN: 9788024756899
  • Originál: The Blue
  • Překlad: Gibson, Anna
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 308 stran, 15 × 21 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat