úterý 24. listopadu 2015

Sue Monk Kiddová: Křídla ve větru

Doletět si pro svobodu

Bývala doba, kdy lidé v Africe uměli lítat přes stromy a mraky jako kosové. Pak je ale chytili a odvezli do Ameriky jako otroky. Létací kouzlo zůstalo doma…

 

S románem Křídla ve větru se vracíme do dvacátých a třicátých let devatenáctého století, do období bojů za zrušení otroctví v Americe.  Kniha Sue Monk Kiddové je inspirována skutečnou historickou postavou: bojovnicí za práva černochů a také jednou z prvních feministek Sarah Grimkéovou.

Vypravěčkami příběhu jsou dvě dívky – bílá Sarah a černá Hetty. Sarah pochází z bohaté otrokářské rodiny a k jedenáctým narozeninám dostane jako dárek vlastní černošskou služebnou. Sarah je zděšená, otroctví je pro ni nepřijatelné. Využije svého intelektu a znalostí, které čerpá z otcových právnických knih a pokusí se propustit Hetty na svobodu. Doma ji to ale neprojde, a tak se osudy obou dívek na dlouhá léta protnou.  Sarah touží po vlastním povolání, ráda by se stala právničkou, to ale není možné.  Ženy té doby se mohly uplatnit leda jako manželky a matky.  Sarah se rozhodne pro vlastní způsob odporu a naučí Hetty číst. Obě dívky sní o svobodě, Hetty o té fyzické, Sarah po svobodě říkat veřejně své názory.  Spolu s mladší sestrou Ninou opustí rodinu a pustí se do boje za zrušení otroctví i za sebeurčení.


Více si přečtěte na stránkách knihkupectví Neoluxor - díky za recenzní kopii.

Hodnocení: 90%



Sue Monk Kiddová: Křídla ve větru
  • Nakladatel: Ikar
  • ISBN: 978-80-249-2937-8, EAN: 9788024929378
  • Originál: The Invention of Wings
  • Překlad: Kordíková, Jana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 384 stran, 15 × 23,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat