středa 17. února 2016

Aňa Geislerová: P.S. (audiokniha)

Fakt?  Aňa Geislerová? Opravdu se chci pustit do fejetonů napsaných pro jeden nejmenovaný dámský časopis s velmi lesklými  stránkami, který mám spojený s návštěvou zubaře, protože čekárna je jediným místem, kde se k němu jednou za rok dostanu?


Jenže… Z několika stran knižní blogosféry se mi dostalo ujištění, že je to příjemné čtení. V Českém rozhlase 2 jsem slyšela Aňu velmi roztomile hovořit o meruňkové marmeláděJ. No a čekala mě dlouhá cesta po silnici I/6 z Prahy do Karlových Varů, která se nedá bez mluveného slova přežít. A tak jsem pořídila audionahrávku a P.S. jsem si pustila.

Jak to dopadlo? Musím uznat, že ač jsem si od téhle knihy moc neslibovala, to bylo příjemné překvapení a  docela milé poslouchání. K mé potěše to nejsou fejetony o herectví, ale o životě. O dětech, rodičích, jídle, lásce, cestování, strachu či smrti. Je vidět, že autorka má už trochu „odžito“ - ostatně, jsme skoro stejně staréJ (No dobře, jsem o pár let starší…). Fejetony jsou vtipné, vypointované, jen výjimečně poněkud patetičtější, ale pokud někdo píše  ve 40. týdnu těhotenství, tak se mu to dá asi prominout. Většina textů pobavila ironií i sebeironií a překvapila tím, že  nejsou povrchní.  Nejvíc zaujaly návraty do dětství a puberty, drobné postřehy o rituálech, líbila se mi ale i snaha psát o současném životě a přitom toho vlastně moc neprozradit. Jen mi na konci trochu vadilo opakování některých témat, ale to už je asi dáno formátem, kdy se původně jednalo o krátké články pro časopis. Na druhou stranu, pokud si jednotlivé kapitoly budete dávkovat, není to takový problém.


A tak jsem s Aňou nakonec strávila nejen cestu do jejího oblíbeného města - Karlových Varů, ale i několik následných dní. Ty krátké, cca 6-8 minut dlouhé fejetony jsou totiž naprosto ideální pro mé popojíždění v autě po městě.  Cesta na poštu – jedna kapitola, jízda na nákup - dvě. Navíc mého syna spolehlivě nadchnul konec každého příspěvku: P.S., P.P.S, P.P.P.S  - smál se tomu hláskování už dopředu.  Sázka na vlastní interpretaci knihy se Geislerové rozhodně vyplatila. Jo, a usíná se s ní taky docela dobře:-)

P.S. je knížka pro ženy, drsnější polovina lidstva ji asi moc neocení – myslím, že muži nejsou schopní pochopit, jak někdo může takhle dlouze „žvatlat o ničem“. Ale my holky kolem čtyřicítky, my si to s Aňou fakt užijemeJ

Hodnocení: 90%



P.S. – pokud nemáte chuť poslouchat hlas Aňi Geislerové, pořiďte si knihu. Je to bestseller, který aktuálně vede žebříčky knižních hitparád. Prý se graficky mimořádné vyvedla, podílela se na ní Anina sestra výtvarnice Lela a vypadá jako deníček s krásnými ilustracemi – i s gumičkou a volnými stránkami na poznámky. 




Aňa Geislerová: P.S.
  • Nakladatel: SUPRAPHON
  • EAN: 099925641825
  • Interpret: Geislerová, Aňa
  • Popis: 1× CD MP3, délka 4 hod. 27 min., česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)

2 komentáře:

  1. Skvělý článek. Na knihu se chystám, i když nemám Aňu moc v lásce, tak její fejetonu v ELLE mě vždycky bavily.

    Dívka z venkova

    OdpovědětVymazat
  2. Netušila som, že P.S. vyšlo aj ako audiokniha, ani si to neviem akosi predstaviť. Ale u tejto knihy je to myslím škoda, to papierové vydanie je fakt rozkošné a ženské :D.

    OdpovědětVymazat