čtvrtek 11. února 2016

Michel Houellebecq: Podvolení (audiokniha)


Román, který vzbudil pozornost už před rokem, kdy  satirický časopis Charlie Hebdo umístil Houellebecqovu karikaturu na titulku posledního vydání před atentátem na redakci…  V anketě Lidových novin Kniha roku se Podvolení dostali na druhé místo za nobelistku Alexijevičovou. Ke mně se   Houellebecq dostal v podobě audioknihy, za kterou děkuji nakladatelství OneHotBook.


Děj knihy se odehrává v blízké budoucnosti – v roce 2022. Ve Francii se k moci dostává demokratickou cestou Muslimské bratrstvo, prezidentské volby vyhraje muslimský kandidát a v zemi začnou rychlé změny. Hlavně ve školství  a sociální politice. Změny nám čtenářům (resp. posluchačům) komentuje Francois, profesor literatury na pařížské Sorbonně, který celý svůj profesní život zasvětil  spisovateli  Jorisi Karlu Huysmansovi. Ve zbylém čase se pak věnuje sexu se studentkami, které obměňuje vždy po školním roce. S tím je ale najednou konec. Sorbonnu si koupili Saudové a kdo chce z profesorského sboru zůstat (týká se samozřejmě jen mužů), musí konvertovat k islámu. Francois se rozhodne využít nabízené štědré penze a odchází ve svých cca 43 letech do ústraní. Chvíli cestuje, po vzoru svého guru zkouší katolický klášter, placený sex, ze všeho je ale vcelku rychle otrávený. Má pocit, že ho už nic nečeká, svět je prázdný a civilizace mu nic nenabízí. Naděje ale umírá poslední a konec knih je v tomto smyslu víc než příznačný.

Podvolení jsou fascinující kniha. V dnešní zjitřené době je opravdu zvláštní číst si o budoucnosti, která se plně klidně může ubírat tímto směrem. Demokratický nástup islámu k moci, převzetí školství a zavedení islámské ideologie do všech oblastí života, návrat tradiční patriarchální rodiny, ústup žen z veřejného života a tím vyřešené otázky nezaměstnanosti (ženy jsou „uvolněny“ pro domácí péči)… Přiznávám, že mě vyděsila ani ne tahle vidina, jako spíš to, jak rychle se Západ (a především západní muži) s touto doktrínou ztotožnil. Jasně, žena je přece podřízené nerozumné stvoření, to je bez debatJ Francois sice v průběhu knihy příliš šovinismu nevykazuje, s ženami nejen souloží, ale dokonce s nimi i debatuje, společnost se radikálně změní za jediný rok a hlavní hrdina nakonec dokáže držet s dobou krok. Myslím, že místní radikální konvičkovci by nakonec reagovali podobně – vždyť je to přece pěkné, mít tři ženy, ne? Vyprázdněnost Západu, naše pohodlnost, to vše přispívá k zániku civilizace v podobě, jakou ji známe, to vše ve velmi břitkém podání stárnoucího akademika.


Podvolení v podobě audioknihy, kterou načetl Igor Bareš, to je opravdu požitek. Bareš má podmanivý a ironický hlas, který se ke stárnoucímu profesorovi, cynikovi a intelektuálovi, skvěle hodí. A to líčení sexuálních praktik, to si herec vyloženě užilJ Kniha má spád, dobře se poslouchají jak akčnější scény ze života profesorova, tak myšlenkové úvahy o ubírání se světa.  Jen se obávám, že pokud bude budoucnost taková, jakou ji Houellebecq vypodobnil, asi mi moc prostoru nezbude – neměla bych se konečně naučit vařit?J



Hodnocení: 100%


Michel Houellebecq: Podvolení
·         Nakladatel: Odeon
·         ISBN: 978-80-207-1653-8, EAN: 9788020716538
·         Originál: Soumission
·         Překlad: Beguivin, Alan
·         Popis: 1× kniha, vázaná, 248 stran, 13,5 × 20,7 cm, česky
·         Rok vydání: 2015 (1. vydání)

Michel Houellebecq: Podvolení (audiokniha)
·         Nakladatel: OneHotBook
·         EAN: 8594169480879
·         Originál: Soumission
·         Překlad: Beguivin, Alan
·         Interpret: Bareš, Igor
·         Režie: Bureš, Michal
·         Popis: 1× CD MP3, délka 7 hod. 2 min., česky

·         Rok vydání: 2015 (1. vydání) 

2 komentáře:

  1. Díky. Opravdu mě zaujala. A trochu i vyděsil ten nastíněný a velice možný realismus budoucích dní. Koupím. Poslechnu. A budu doufat, že realita bude nakonec přeci jen trochu jiná.

    OdpovědětVymazat
  2. Celkově cokoliv od Houllebecqua mě hodně baví. Ten poslední je fakt skvělý. Ani jsem nevěděl, že to je namluvené jako audiokniha. Zkusím si to sehnat do auta. Hodně teď cestuji a poslouchám podcasty, tak bych si to proložil nějakou klasickou beletrií. :) Ono taky nejde ty "chytré hlavy" z YouTube a internetu poslouchat pořád. ;-)

    OdpovědětVymazat