sobota 19. března 2016

Simon Mawer: Provazochodkyně

Pamatujete se na Dívku, která spadla z nebe? Tou dívkou byla Marian Sutrová, příslušnice britských zvláštních jednotek, která byla vysazena do okupované Francie. Poté, co se jí podařilo dostat ze země nadějného jaderného fyzika, padla do rukou gestapa. Její další osudy na vás čekají v knize Provazochodkyně…



Marian Sutrová přežila peklo… Brutální výslechy gestapa, včetně topení ve vodě, hrůzy koncentračního tábora Ravensbrück. Život ji zachránila nová identita po zemřelé spoluvězeňkyni a její táborová ochránkyně a milenka Veronika. Těsně před koncem války se při pochodu smrti podaří Marian uprchnout a dostat se do britské zóny. Vrací se domů, do Anglie. Pro ostatní je hrdinkou, na kterou čekají řády a vyznamenání, ona se ale nedokáže vyrovnat se zradou, která ji přivedla do rukou Němců, ani se svou novou civilní životní rolí.  Snaží se ale na všechno zapomenout a začít normálně žít, třeba v náručí mladého pilota RAF, který se po čase stává jejím manželem, nebo v objetí dalších mužů – důstojníka Tonyho, se kterým se setkává v Hamburku při procesu s dozorkyněmi z koncentračního tábora, ruského zpravodajce Absolona nebo se znovu se objevivšího Clémenta, jaderného vědce a přítele z mládí.  

Marian přijímá práci ve Francouzsko-britské mírové unii, kde organizuje knihovnu a pořádá přednášky a kulturní akce, ale ve skrytu duše stále touží po něčem jiném. Netrvá dlouho a opět se stává členkou zpravodajských služeb. Jenže zatímco za války bylo všechno jednoduché – Němci představovali zlo a spojenci byli na straně dobra, doba poválečná už takhle černobílá není. Američané vyvinuli a použili jadernou zbraň, Sovětský svaz se stal najednou nepřítelem a ztělesněným zlem ohrožujícím světový mír. Marian je šokovaná – na vývoji atomové bomby se v určité fázi podílel jak její milenec Clément, tak její bratr Ned, japonská města Hirošima a Nagasaki byla možná zničena i díky jejímu válečnému angažmá.  Teď se ale mluví o nové válce a Marian se domnívá, že je možné ji zabránit jen tím, že se obě strany konfliktu budou držet navzájem v šachu. Tomu ale bude potřeba trochu napomoci…


Provazochodkyně funguje jako samostatný román, Dívku, která spadla z nebe, vlastně vůbec nemusíte znát, protože všechna podstatná fakta o předchozím životě hlavní hrdinky jsou součástí i této knihy. Jako vždy u Simona Mawera čekejte velmi čtivou knihu a poutavou knihu se zajímavými dialogy i atraktivním popisem prostředí. Na druhou stranu, jako věrnou čtenářku špionážních románů Frederycka Forsytha či Grahama Greena mě příběh agentky Marian zase tolik neuchvátil. Je sice výjimečné, když je hlavní hrdinkou tohoto typu literatury žena, ale na druhou stranu je ale občas těžké její motivaci uvěřit. Boj za mír nebo osobní důvody? Vztah k bratrovi nebo ke všem těm mužům kolem? A která vlast je vlastně tou vlastí, která se nezrazuje?

Díky Neoluxoru za recenzní kopii.

Hodnocení: 75%


Simon Mawer: Provazochodkyně
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-7473-405-2, EAN: 9788074734052
  • Originál: Tightrope
  • Překlad: Hanzlík, Filip
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 468 stran, 13 × 20 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

1 komentář:

  1. Docela mě potěšilo, že není třeba znát Dívku - četla jsem ji už docela dávno a i když mě nadchla, už si ji tolik nepamatuju :D Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat