středa 15. června 2016

Petr Ryska: Praha neznámá

Málo známé kouty Prahy

Máte rádi Prahu a myslíte že si, že ji dokonale znáte? Petr Ryska vás přesvědčí o opaku, stačí přijmout jeho nabídku a vydat se spolu s ním poznávat Prahu neznámou.


Praha neznámá – tak se jmenuje web a facebookový profil, který už několik let sleduji. Kdysi mě na něj přivedl článek o tajemném hřbitově psychiatrické léčebny v Bohnicích, začetla jsem se a už zůstala. Ač už v Praze několik let nebydlím, baví mě vracet se alespoň v roli čtenáře na stará známá místa, případně si virtuálně plánovat výlety do některé ze 112 pražských čtvrtí, kterými autor fundovaně provází.

Po několika letech internetové existence nyní konečně došlo i na knihu. Do originálního průvodce se po pečlivém výběru dostalo 9 vycházek po více či méně známých částech Prahy. Autor se vždy věnuje historii dané lokality, a pak čtenáře provede po připravené trase. Jednotlivé zastávky se věnují výrazným stavbám, jejich architektům i VIP obyvatelům. Dojde i na drobné perličky a zajímavosti, nejatraktivnější částí knihy jsou ale fotografie, současné i historické, které dané místo ukazují v době největší slávy.
A na co se v knize můžete těšit? Autor nás zavede třeba na Barrandovského terasy, které se v meziválečné době vyhřívaly na výsluní popularity, či na Nový svět, zapomenutý a krásný kout Pražského Hradu, který vždy obývali malíři a umělci. Hodně zajímavá je pozvánka do chudinské kolonie Na Slatinách, kterou všichni známe ze Svěrákovy Obecné školy – zbytky školních pavilonů je možné na místě stále ještě objevit. Pěkná je kapitola věnovaná Klánovicím, které pro letní bydlení vystavěl bohatý továrník Václav Klán a kde se za první republiky nacházely proslulé lázně spojené se zábavním centrem. Lunapark, bazény, tobogány, plovoucí taneční parket, to vše najdeme už jen ve filmech pro pamětníky. Atraktivní jsou také sousední Dolní Počernice a Hostavice, kde je pro změnu možné najít krásnou přírodu, včetně např. povalových chodníků. K návštěvě mě pak navnadily Staré Strešovice a Ořechovka, čtvrti, ve kterých jsem byla naposledy zhruba před 15 lety. Pestrou mozaiku uzavírají vesnická památková rezervace Stará Hostivař a Bohnice s moderním sídlištěm, vesnickými domky i tajemným areálem psychiatrické léčebny.


Pavel Ryska píše velmi jednoduše a přístupně, ale přitom poutavě. Nepřehání to s daty a čísly, spíš se vytasí se zábavnou historkou z natáčení. I když už dříve pár podobných průvodců po méně známých místech hlavního města vyšlo, u této knihy opravdu oceníte bohatou fotografickou přílohu a zasazení do aktuální společenské situace. Knížku doplňuje jmenný i místní rejstřík, důležitá je také mapa, díky které se bude čtenář na vycházce snadno orientovat. Pro obyvatele popisovaných čtvrtí je Praha neznámá povinnou literaturou, která by v knihovně neměla chybět. Věřím, že si Praha neznámá své čtenáře najde a brzy dojde i na vydání dalších dílů. Vždyť krásných míst, které si zaslouží naši pozornost, je plná Praha.


Hodnocení: 100%

Petr Ryska: Praha neznámá
  • Nakladatel: Grada
  • ISBN: 978-80-247-5651-6, EAN: 9788024756516
  • Popis: 1× kniha, flexi, 232 stran, 17 × 24 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)


1 komentář:

  1. dobry vecer petre
    normalne zeru fakt ze nekdo
    umi psat tak o praze jako
    zrovna vy ..
    ja miluju prahu
    chram sv vita a nuselak
    s vysehradem no..
    a to nejsem prazanda.
    ;) mam taky svuj
    g+ se spoustu fotografii.
    jsem ztp trans holka co
    miluje pruvodcovstvi v cest
    ruchu no zatim jen sama:/
    verim ze se to ted zmeni;)

    OdpovědětVymazat