středa 22. června 2016

Angela Marsonsová: Němý křik

Dávné tajemství vyplouvá na povrch...

Máte chuť na excelentní detektivku, u které rozhodně po pár stránkách neodhalíte, kdo je vrah? Chcete se bát o křehkou policejní inspektorku, bavit se vtipnými hláškami vyšetřovacího týmu  a těšit se na další díl série? Tohle všechno splňuje kniha Němý křik, první případ inspektorky Kim Stoneové.


Ve vaně je nalezena utopená osaměle žijící žena, starší muž skončí s podříznutým hrdlem. Spojuje je jediné, před deseti lety spolu pracovali v dětském domově pro dívky, který vyhořel a poté byl narychlo uzavřen. Na stejném místě má zanedlouho začít archeologický výzkum, ale někdo se jej snaží usilovně překazit. Případ dostane inspektorka Kim Stoneová, která během vyšetřování najde na pozemku ústavu zakopanou dětskou kostru. Další hrůzné nálezy kostí mladých dívek ani mrtvoly bývalých zaměstnanců na sebe nedají dlouho čekat. Podaří se po tolika letech nalézt vraha? Kdo zradil tajemnou přísahu, která vydržela tolik let? Kdo se chce zbavit nepohodlných svědků?

Němý výkřik je prvním případem inspektorky Kim Stoneové, velmi zvláštní policistky, která má dost velké problémy v mezilidské komunikaci, ale její pracovní výsledky jsou impozantní. K tomuto případu má Kim navíc specifický vztah, protože i ona shodou okolností vyrostla v podobném zařízení pro výchovu opuštěných a problémových dětí. V pátrání jí to může pomoci, zároveň to ale pro ni znamená návrat k dávným a pečlivě uzamčeným vzpomínkám (a traumatům) z dětství.

Němý křik je strhující kniha s výtečnou atmosférou a skvěle promyšlenou zápletkou. Hlavní hrdinka i členové jejího týmu si velmi rychle získají čtenářovy sympatie, a to i přesto (anebo právě proto?), že se Kim Stoneová typově podobá Ságe Norenové z televizního seriálu Most – možná lehce autistická vyšetřovatelka, která nechápe, kdy poděkovat a proč někomu přát k narozeninám. Svou práci ale dělá výborně, a protože nevede prakticky žádný osobní život, tak se na vyšetřování může dokonale koncentrovat. Byť to není úplně týmový hráč, tak se na své kolegy může spolehnout a jejich vzájemné interakce jsou občas docela zábavné. V knize se střídá vlastní dějová linie spojená s vyšetřováním aktuálních trestných činů s odskoky do minulosti a do mysli samotného vraha. Kapitoly jsou rychlé, hutné a napínavé, atmosféra opuštěného ústavu tajemná, vyvolává to chuť rychle si přečíst ještě jednu kapitolu, pak ještě pár stránek… a nakonec knihu zhltnete (tak jako já) na jeden zátah. A nejlepší samozřejmě je, že rozuzlení je úplně jiné, než jste si celou dobu mysleli.


Němý křik je dílem britské autorky Angely Marsonsové, která sice již předtím napsala (a vlastním nákladem vydala) dva společenské romány, ovšem úspěch ji přinesl až vstup na pole detektivní literatury. Román, který autorka nejprve nemohla nikde udat, vyšel nakonec v únoru minulého roku v mladém a dynamickém nakladatelství Bookouture. A pak se začaly dít věci: kniha vedla řadu týdnů žebříčky bestselerů, stala se dokonce pátou nejprodávanější položkou na Amazonu všech dob. Vyhrála několik anket a cen, práva k vydání se prodala do dalších 14 zemí, aktuálně se počet prodaných výtisků knih s touto originální hrdinkou pohybuje kolem jednoho milionu. Za jeden jediný rok se z Marsonsové stala celebrita a uznávaná autorka, na jejíž další knihy čtenáři netrpělivě čekají. Ve Velké Británii letos v květnu vyšlo už čtvrté pokračování, čeští čtenáři by se měli dočkat alespoň ještě jednoho dílu v tomto roce. Pevně doufám, že to nebude trvat dlouho, na další díl se totiž těším už teď.



Hodnocení: 100 %  

Angela Marsonsová: Němý křik

  • Nakladatel: Knižní klub
  • ISBN: 978-80-242-5368-8, EAN: 9788024253688
  • Originál: Silent Scream
  • Překlad: Hanzlíková, Ludmila
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 336 stran, 15 × 23,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat