středa 5. října 2016

Aleksandra Mizielińska a Daniel Mizieliński: Mapy

Do světa prstem po mapě

Podle základní definice představují mapy zmenšený, generalizovaný a konvenční obraz Země. Mapy ve stejnojmenné knize Aleksandry a Daniela Mizielińských nabízejí obraz Země naprosto nekonvenční, dokonce se nebojím říct, že tenhle atlas, to je čirá krása.




Také máte ještě v povědomí Školní atlas světa? Obecně zeměpisné, hospodářské a politické mapy jednotlivých kontinentů, hnědé hory, modré vodstvo, koláčové grafy? Spousta informací, ale pro menší děti nepřehledné a těžko uchopitelné?  Tak na tuto učebnici můžete s klidem zapomenout, v češtině právě vychází skvělá náhrada. Mezinárodní bestseller, který byl už vydán ve více než dvou desítkách jazyků, a který se díky nakladatelství HOST dostává konečně i k nám. Mapy, aneb Atlas světa, jaký svět ještě neviděl. Polská dvojice typografů a designerů na něm pracovala přes tři roky a ta práce se rozhodně vyplatila.



Co můžete od této velkoformátové knihy očekávat? Průvodce po všech šesti kontinentech, podrobně probraných 42 zemí (škoda jen, že jich není ještě více) a celkem přes 4 tisíce obrázků na celkem 51 dvoustranách. Obrázky a drobné popisky vám u každé země nabídnou dokonalý kulturní a společenský přehled. V rohu vždy najdete základní informace o dané zemi – počet obyvatel, rozlohu, hlavní město, jazyky, vlajku. Na zjednodušené mapě země pak najdete nejdůležitější města, řeky, moře, pohoří. Dozvíte se, jaké jsou v dané zemi nejzajímavější památky, poznáte slavné rodáky, zjistíte, jaké rostliny v zemi rostou a která zvířata tam žijí, objevíte místní zvyky, jídlo, kroje.  Často vás pobaví oblíbené způsoby trávení volného času (v Česku třeba houbaření, v Mexiku pozorování velryb, v Namibii sjíždění písečných dun na prkně) nebo národní ikony (umělci, sportovci, spisovatelé, hudební skladatelé). Moc mě bavilo i představení nejběžnějších jmen – každou zemi zastupuje jeden kluk a jedna dívka s typickými jmény (v Česku je to Anička a Tomáš, v Anglii Olivia a Jack, v Japonsku Misaki a Akira).


Pokračování textu najdete na stránkách knihkupectví Neoluxor, kterému za knihu děkuji.

Hodnocení: 100%


Aleksandra Mizielińska a Daniel Mizieliński: Mapy
Atlas světa, jaký svět ještě neviděl
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7491-708-0, EAN: 9788074917080
  • Originál: Mapy
  • Překlad: Halfarová, Anna
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 110 stran, 28 × 37,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat