pátek 7. července 2017

Martina Formanová: Případ Pavlína

Martinu Formanovou jsem zaznamenala už celkem dávno – někdy v roce 2002 jsem četla její autobiografickou prvotinu Skladatelka voňavého prádla. Bavila mě autorčina otevřenost a upřímnost a samozřejmě i drby ze života tehdejší společnosti – Martina chodila svého času s Karlem Gottem, studovala FAMU a měla tím pádem i zajímavé spolužáky, atraktivní byla část věnovaná emigraci a posléze i vztahu a manželství s Milošem Formanem. Od té doby jsem ji nějak vedla v patrnosti, byť její další knihy mě už tolik neoslovily – ať už šlo o další autobiograficky laděnou knihu Snědla dětem sladkosti nebo o pokusy o opravdovou literaturu v podobě už novel Trojdílné plavky či Nevěra po americku. 



V roce 2014 vyšla kniha Případ Pavlína, která se ke mně dostala se zpožděním až teď jako oddychovka na prázdniny. Tohle očekávání kniha naplnila dokonale. Je to knížka, která nejen zaujme, ale i „poučí“, tj. vrátí čtenáře do minulosti a donutí ho zamyslet se nad tehdejší realitou, na kterou jsme už dávno zapomněli. 

Martina Formanová v této knize převyprávěla příběh Pavlíny Pořízkové, svého času jedné z nejznámějších modelek světa. Pavlína se narodila v Prostějově poměrně mladým rodičům a v dětství ji vychovávali prarodiče. Rodiče žili v dost nevyhovujících bytových podmínkách, otec strávil za své názory nějakou dobu ve vězení, matce se nedařilo dostat se z autoritativního vlivu svých rodičů a nic nenasvědčovalo tomu, že by se rodinná situace mohla nějak výrazně vylepšit. Po okupaci v roce 1968 se Anna a Jiří Pořízkovi proto rozhodli narychlo emigrovat na motorce do Rakouska s tím, že doufali, že dokážou dceru posléze dostat legálně za hranice za nimi. To se ale nepodařilo, Pavlína zůstala u prarodičů, rodiče byli v nepřítomnosti odsouzeni k trestu odnětí svobody za útěk do ciziny a úřady komunistického Československa na žádosti rodičů o sloučení rodiny nereagovaly. Pořízkovi se dostali do Švédska, kde se poměrně rychle etablovali, ovšem ke štěstí jim chybělo dítě, zanechané v Prostějově. Kontakty udržovali pouze prostřednictvím napíchnutého telefonu. Po několika letech se pokusili vynutit si zájem médií i úřadů hladovkou, rozvířilo to sice veřejné mínění, ale nepomohlo. Pavlínina matka se rozhodla k zoufalému činu - ilegálně, na cizí pas, se do Československa pro dceru vrátila. Pokus odvézt Pavlínu za hranice ale nevyšel, celé se to provalilo a Anna byla spolu se dvěma švédskými piloty, kteří ji v plánu podporovali, zatčena. Vzhledem k novému těhotenství a mezinárodnímu tlaku sice nakonec neskončila ve vězení, ale musela v Československu zůstat. Jiří i nadále usiloval o sloučení rodiny, sešel se i s Olafem Palmem, švédským ministerským předsedou, podněcoval pozornost médií i úřadů. V roce 1974 nakonec mezinárodní situace umožnila vyřešení rodinné krize – Československo dovolilo Anně Pořízkové vzdát se československého občanství a spolu s oběma dětmi, Pavlínou i v Československu narozeným Jáchymem, odejít do zahraničí. Manželství Pořízkových bylo ale tou dobou už v krizi a ani nová situace ho už nedokázala udržet. Pavlína byla z přestěhování do Švédska nešťastná, zažívala šikanu ve škole, musela se starat o mladšího bratra, protože matka hodně pracovala, aby sama rodinu zabezpečila. Nakonec ale příběh končí pohádkově – Pavlínu objeví svět modelingových agentur, v 15 začne fotit, dobude Paříž, New York, svět… Ale to už je jiný příběh, který je v Případu Pavlína jen načrtnut…. 

 


Musím říct, že tenhle dramatický příběh rodiny, kterou rozdělila sovětská okupace a která doplatila na nepříznivé mezinárodní podmínky, se četl sám. A vlastně bylo nakonec úplně lhostejné, že hlavní hrdinkou byla světoznámá modelka – stejně dobře to mohlo být jakékoliv jiné dítě z těch několika stovek dětí, které na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století zažily podobný příběh: zoufalí rodiče za ostnatými dráty a dítě v lepším případě u příbuzných, v horším v dětském domově či kojeneckém ústavu v socialistickém Československu. Jméno hlavní hrdinky ale samozřejmě udělalo knihu atraktivnější a knihu si tak možná přečetli i lidé, ke kterým by se jinak nedostala. Jediné, co v knize postrádám, jsou dobové fotografie, myslím, že černobílé snímky z té doby by dokázaly atmosféru a náladu knihy skvěle podpořit a podtrhnout. 



Hodnocení: 80%

 Martina Formanová: Případ Pavlína
  • Nakladatel: Prostor
  • EAN: 9788072603084
  • ISBN: 978-80-7260-308-4
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 212 stran, česky
  • Rozměry: 12,5 × 20 cm
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)




Žádné komentáře:

Okomentovat