pátek 22. září 2017

Emer Stamp: Čuníkův neobyčejný deník

Dnes jsem po náročném dni v pracovním procesu dostala chuť přečíst si nějakou hodně ulítlou knížku. A zkušenost mi velí, že nejulítlejší knížky jsou v současné době ty pro děti. Kdepak, dneska už děti nečtou Mladého Bobeše, i Harry Potter je už seriózní literatura. Ale takový Čuník ze série od Emer Stampové, to je panečku jiné kafe. 



Čuník bydlí na Statku u pana a paní Sandálových. Sandálovi jsou vegetariáni a „bijo“, takže nejoblíbenější domácí ever. Na Statku pak bydlí ještě Čuníkův nejlepší kamarád Kačer a kámoška Kráva. Kráva moc neumí mluvit v prasečtině, a tak jsou její hlášky docela vtipné. Nejradši hraje hru „Kde je Tráva?“ (plete si K a T), když má dobrý nápad, říká, že „Tráva má velký pastiňák“ a když je něco doopravdy špatně, je to „Sůl“. Při jedné společné hře se Čuníkovi a Krávě podaří pobořit Sandálovým dům. Chtějí svou vinu odčinit výhrou v soutěži zvířat, jenomže se jim to vymkne z rukou. Tráva/Kráva sice trofej získá, pak ji ale jako nejkrásnější zvíře unese Ivanna Hertchwová, známá výrobkyně kožených kabelek. Čuník s Kačerem, doprovázeni krocanem Ki Ki, se vydají za moře, aby Krávu zachránili. Je to náročná cesta, ale cestou potkají spoustu sympatizantů, kteří jim pomohou, mezi mé oblíbence patřil například tuleň Kapitán se zálibou v ponorkách, nebo Racek Zobinátor se závislostí na zmrzlině. Cestou se ukáže, že prdění může byl sůl i pastiňák, a že nejlepší na světě je přece jen mít kamarády. 

Knížka je určena hodně malým dětem, tipovala bych to tak na 4-5 let. Tuhle věkovou kategorii baví povídání o tělesných pochodech, zároveň se jim ale určitě bude líbit i legrační mluva Krávy a dobrodružství, které kamarádi společně zažijí. Čuník je sympatický hrdina, který si na nic nehraje a který čas od času třeba i brečí nebo jinak projevuje své city, což je určitě dovednost, kterou je třeba děti učit. Těžko říct, jestli dětem dojde situace, ve které by se z oblíbených zvířat mohly stát lehce kabelky, ale to už je asi na vysvětlení rodičů, stejně tak jako životní styl Čuníkových domácích. 

Grafická podoba knížky je velmi povedená. Vzhledem k tomu, že vypravěčem příběhu je Čuník, najdete tu spoustu fleků a otisků prstů, každou stránku zdobí minimálně jeden vtipný obrázek ilustrující text a pomáhají dětem při sledování textu. Napadá mě, že by kniha mohla posloužit začínajícím čtenářům, je dostatečně legrační, aby děti zaujala, byť zase na první čtení to graficky asi není úplně ideální. Střídají se tu fonty, tučnost i velikosti písma, každá postava má svou speciální podobu – Racek se píše tučnými verzálkami, Kráva je složená z vystříhaných písmenek, Sandálovi jsou psacím písmem. Emer Stampová je jak autorkou příběhu, tak i ilustrátorkou knihy, zdá se, že se při psaní a malování opravdu vyřádila. Prý ji při psaní inspirovalo dětství strávené na farmě:-)



Čuníkův neobyčejný deník je součástí větší série, v češtině už vyšly Čuníkův supertajný deník a Čuníkovo úžasné dobrodružství. Není to asi kniha, na kterou byste celý život vzpomínali, ale myslím, že děti pobaví a rodiče neurazí - tedy alespoň ne ty, kteří mají smysl pro trochu absurdní a trochu fekální humor. Pro rodiče vegetariány je série o Čuníkovi povinnou četbou:-)




Pokud by Vás kniha zaujala, doporučuji mrknout se na anglickou stránku https://www.diaryofpig.com/, která je sérii věnována. Najdete tu nejrůznější pracovní listy vztahující se k příběhům, děti se tu mohou naučit zvířátka nakreslit, je možné i poslat Čuníkovi vlastní kresbu, která se pak stane součástí zdejší galerie. Nově byl spuštěn i e-shop s upomínkovými předměty – za pár liber je možné pořídit si čuníkovský hrnek, kasičku nebo třeba přívěsek na klíče. Jo, takhle se dělá promo knihy….

Díky nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku. 

Hodnocení: 85%


Emer Stamp: Čuníkův neobyčejný deník
  • Nakladatel: MOBA
  • EAN: 9788024376264  ISBN: 978-80-243-7626-4
  • Originál: The Seriously Extraordinary Diary of Pig
  • Překlad: Buchlová, Martina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 168 stran, česky
  • Rozměry: 14,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat