neděle 3. září 2017

Michaela Klevisová: Zmizela v mlze

Letos v létě s detektivkami českých autorek roztrhl pytel. První dámou české detektivky ale zůstává Michaela Klevisová, která si toto své postavení novou knihou Zmizela v mlze jen potvrdila.  Na co se můžete v pátém příběhu komisaře Josefa Bergmana těšit? Budete překvapeni – na nefalšovanou severskou krimi.



Syltefjord je vesnice na samotném severu Norska, za polárním kruhem, ve Finmarce. Zdejší fjord je obydlený jen během polárního léta, v zimě tu přežívá už jen minimum lidí. A právě sem přijíždí na týdenní rybářskou dovolenou komisař Bergman. Jeho odpočinek v lůně přírody se ale trochu zvrtne poté, co je u řeky nalezena zavražděna neznámá mladá žena. Den předtím se potloukala po vesnici, navštívila galerii místního umělce, v infocentru ve staré škole si dala kávu, zajela i k místní psychosomatičce Kathrine. Souvisí její vražda s jinou nešťastnou událostí, která vesnici potkala před více než rokem, kdy tu skokem z útesu ukončila život svůj a život malé dcery mladá žena? Mohl tehdy za to její manžel, který svou ženu údajně psychicky týral, nebo svůj podíl nese i psychosomatička Kathrine, která neodhadla ženin psychický stav a neposlala ji k psychiatrovi? Ve vsi jsou ale i další potencionální podezřelí, co třeba ti dva bohatí Francouzi, kteří sem přijeli rybařit? Nemohl mít motiv činu ekologické pozadí? A proč někdo Kathrine vyhrožuje? To všechno komisař Bergman zvažuje, když se na vlastní pěst pouští do pátrání po totožnosti mrtvé ženy, neb jak se ukazuje, vyšetřování zločinů je pro něj mnohem větší vášní, než chytání ryb. Bez forenzního týmu, patologa a podpory laboratoře, jen pozorným posloucháním, pozorováním a dedukcí se záhy dostane mnohem dál, než norská kriminálka. Pokud je ale vrah jedním ze zdejších obyvatel, asi by měl být trochu víc opatrný…



Pořád mi sice není jasné, proč česká spisovatelka umisťuje děje svých knih na vzdálená místa v zahraničí, ale v tomto případě to velmi dobře funguje. Měla jsem pocit, jako bych četla některou z knih Johana Theorina odehrávající se na ostrově Öland, anebo třeba Italské boty od Henrika Mankella. Drsná, ale krásná příroda, svérázní lidé, poměrně uvěřitelný příběh i logické vysvětlení. Ve zdejším prostředí všechno poklidně a nezadržitelně plyne a ani vyšetřování není výjimkou. Nečekejte divoké honičky či hektolitry stříkající krve, žádná brutalita se tu nekoná. Bergman si jen s lidmi povídá a pozorně jim naslouchá, přece jen, každý ze zdejší komunity tu skrývá nějakou dávnou křivdu či tajemství. (Bergmanova angličtina je mimochodem na českého policistu naprosto výjimečnáJ). Čtenáře, kteří obdivují severské policisty typu Harryho Hola či Kurta Wallandera český kriminalista asi tolik neuchvátí, ale je to prostě trochu jiný typ detektivky.


Michaela Klevisová mě potěšila, přece jen ještě dobrá česká detektivka existuje, měla jsem o tom po několika posledních čtenářských zážitcích (tady, tady nebo tady) trochu pochybnosti.  



Díky Neoluxoru za recenzní text - na blogu knihkupectví Neoluxor tato recenze také vyšla


Hodnocení: 90%


Michaela Klevisová: Zmizela v mlze
  • Nakladatel: Motto
  • EAN: 9788026709091
  • ISBN: 978-80-267-0909-1
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 376 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 21 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat