čtvrtek 19. října 2017

Petra Soukupová: Kdo zabil Snížka?

Jedním z mála lákadel letošního Velkého knižního čtvrtka je knížka Petry Soukupové Kdo zabil Snížka? Co v knížce s poměrně drasticky znějícím názvem na malé čtenáře čeká?




Martina je holka, která bydlí se svými rodiči a mladšími sestrami-dvojčaty na vesnici. Moc si přeje vlastního psa, ale rodiče jí ho nechtějí dovolit. Nakonec ji ale přece jen jednoho pořídí, Martina si ho sama vybere a pojmenuje ho Snížek. Brzy se ale ukáže, že Snížek je dost problematický pes. Neslyší, neposlouchá, nedá se vycvičit, zdrhá a je agresivní. Martina má kvůli němu řadu konfliktů s rodiči i se sousedy. Jednoho rána najde Martina Snížka mrtvého. I když to nebyl dobrý pes, dívka za něj cítí odpovědnost, a protože je přesvědčená o tom, že Snížka někdo zabil, pouští se s partou kamarádů ze vsi do pátrání. Podaří se dětem zorientovat v propletených vztazích ve vsi a odhalí, co se vlastně Snížkovi doopravdy stalo?


Kdo zabil Snížka je klasická detektivka pro děti, která se obejde bez moderních technologických vychytávek, či kouzel z kategorie fantasy. Hlavní hrdinka je malá paličatá a umanutá holka, která si vystačí se sešitem, do kterého si píše poznámky o podezřelých. Píše o tom, co cítí, o vztazích v rodině, o svých kamarádech, o sousedech ve vesnici. V něčem tenhle příběh připomíná knížky Astrid Lingrenové nebo Arthura Ransome, případně "dospělácké" Podivný případ se psem či Glennkill - ovce vyšetřují. Jak jsem ostatně vygooglila, tak na Snížka naváže ještě letos před vánocemi kniha pro dospělé Nejlepší pro všechny, na kterou se vážně moc těším.

 

Vzhledově se knížka velmi vydařila, je totiž nádherně ilustrovaná. Jednoduché kresbicky, citlivě vyvedené obrázky, ilustrující dění v knize, málo barev, minimalistické pojetí. Grafické podoby se ujala výtvarnice a ilustrátorka Tereza Ščerbová, která je dvojnásobnou držitelkou Zlaté stuhy (za knihu Marky Míkové Škvíry a za vlastní autorskou knihu Krtník). Za Snížka bych ji nějaké ocenění určitě přála.



Kdo zabil Snížka je napínavá dětská detektivka, která zaujme čtenáře (a možná ještě víc čtenářky) tak kolem 10 let  (nekvalifikovaný odhad). Dobrý tip na vánoční dárek. Díky knihkupectví Neoluxor za možnost přečíst si knížku ještě předtím, než vyšla.




Hodnocení: 95%

Petra Soukupová: Kdo zabil Snížka?

  • Nakladatel: Host
  • EAN: 9788075772268 ISBN: 978-80-7577-226-8
  • Ilustrace: Ščerbová, Tereza 
  • Popis:1× kniha, vázaná, 152 stran, česky
  • Rozměry:17 × 23,5 cm
  • Rok vydání:2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat